Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Взехме мярката на Хизбула

Точно когато мислехме, че около бомбения атентат на бургаското летище Сарафово ще се възцари яснота, останахме като гръмнати. Ако кървавият терористичен акт предизвика обществен шок, реакциите на управниците ни водят до пълен потрес. В очакване на истината сме подложени на мисловен терор, от който може да изтрещи всеки здрав разум.


Близо седмица след консултативния съвет по сигурността към президента, който сложи шиитската групировка Хизбула на мушката, се чудим участвала ли е българската прокуратура в прословутото разследване, което по закон тя би трябвало да води. И ако не е участвала, легитимно ли е то?! Ако пък не е легитимно, колко струват разкритията от това разследване и ще издържат ли доказателствата в съда?


Ако всички тези въпроси ги задаваше опозицията, патосът й би бил разбираем. Но когато и главният прокурор говори обратното на онова, което твърдят държавният глава и вътрешният министър, впечатлението е отчайващо. А освен да опровергава Росен Плевнелиев и Цветан Цветанов, Сотир Цацаров беше принуден да ги ограмотява и да се разграничава от действията им.


Какво каза той? Обобщено - че българската прокуратура не иска да участва и да бъде параван на този цирк, игран през главата й. На първо място, държавното обвинение не е давало разрешение на вътрешния министър да обяви Хизбула за едноличен вдъхновител на атентата. Последваха твърдения на президента Росен Плевнелиев, че имаше разрешение от главния прокурор и на премиера Бойко Борисов, че той дал позволението да се говори. Разрешение за изнасяне на някои факти, с които да бъде илюстриран напредък, сигурно е имало, но да бъде назован авторът на деянието - едва ли. Всеки прокурор знае, че това е равносилно на последна крачка преди повдигането на обвинения, а конкретни доказателства за участието на шиитската групировка не бяха споменати. За капак се оказа, че докладът с резултатите от разследването изобщо не бил даден на президента преди заседанието на консултативния съвет, нито на участниците в него.


Главният прокурор обясни всичко това така: Разследването не е завършило като наказателен процес, Останалото са изводи на определени специални служби и Прокуратурата не може да се използва за вземане на едно или друго политическо решение при тази ситуация и не може да е основа или оправдание за едно или друго политическо решение. По-късно Цацаров смекчи тона си в опит да запълни зейналата дупка между институциите. Твърдението за участието на Хизбула било на базата на обективни данни по делото, но това не означавало, че имаме готово дело за съд. Шефът на държавното обвинение повтори обаче, че решението за оповестяване на подобна информация е политическо и е взето след КСНС при президента, на който по закон главният прокурор не присъства и не участва.


На второ място българската прокуратура изобщо не гледа сериозно на юридическите приумици на Цветанов относно процесуалните предпоставки за направеното от тях заключение. Прословутото обосновано предположение за извършено тежко престъпление, с което вътрешният министър блесна, е уредено в Наказателнопроцесуалния кодекс единствено като предпоставка за налагане на най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража. За да се наложи тя обаче, трябва да е налице още едно условие - доказателствата по делото да сочат, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Тук обаче нито е възможно Хизбула да бъде задържана под стража, нито има опасност да се укрие. Освен че наказателната отговорност е лична и подобна мярка се налага само на физическо лице, групировката изобщо не се крие и си има цяла държава - Ливан.


И трето - вътрешният министър и шефът на ГДБОП Станимир Флоров съвсем оцапаха пейзажа с откровените признания, че предположението е обосновано, понеже информацията постъпвала от партньорските служби. Вярна е значи, понеже е от чужбина. Това, което трябвало да направи българската държава, е да изрази принципна позиция и да има ясно политическо послание. Пък разследващите да си разследват колкото искат...

Facebook logo
Бъдете с нас и във