Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВЗЕМИ ПАРИТЕ И МЛЪКВАЙ

В интерес на истината, на скромната церемония по освещаването на Единната информационна система за противодействие на престъпността във вторник (7 март) правосъдният министкър Георги Петканов не трябваше да благодари на никого, а да се извини. Както на западноевропейските и на американските си партньори, така и на българската общественост в лицето на националните медии.
Причината е, че в края на 2004 г. гръмна такъв грандиозен скандал с усвояването на европейските и американските средства, че правителството на Симеон Сакскобурогготски и Висшият съдебен съвет (ВСС) положиха неимоверни усилия, за да го потушат. И то така, че виновните да отърват кожата, както се казва.
Историята тръгва на 25-26 октомври 2004 г., когато по време на международната конференция Европейската интеграция - стимул за реформите в наказателното право в Република България, плъзва слухът, че тогавашният главен секретар на правосъдното министерство - Мариян Абрашев, бил... погнат от прокуратурата заради някаква далавера.
На 27 октомври, след заседанието на ВСС, тогавашният правосъден министър Антон Станков троснато заяви пред медиите, че за пръв път чува някой да разследва подчинените му, а медийният му съветник Ефрем Ефремов уточни: Мариян Абрашев нито е погван от някого, нито пък има за какво да бъде догонен.
Както винаги се случва обаче в подобни истории, крушката се оказа, че си има не една, а цели... няколко опашки. На 6 декември Американската асоциация на юристите - Правна инициатива за Централна Европа и Евразия (ABA/CEELI), представи на кръгла маса индекса на съдебната реформа в България за периода 2002-2004 година. Форумът бе открит от правосъдния министър Антон Станков и от Дебра МакФарланд - директор на мисията на Американската агенция за международно развитие (USAID) за България.
Малко преди началото на същинската дискусия по доклада на ABA/CEELI, правосъдният министър Станков си тръгна, а думата взе конституционният съдия Владислав Славов (бивш председател на Върховния административен съд). В изказването си по повод компютризацията на третата власт той в прав текст обвини Министерството на правосъдието, че харчи европейски пари, предназначени за съдебната реформа, зад гърба на ВСС.
Има дублиране при изразходването на 12-те милиона евро, отпуснати през 2003 г. от Американската агенция за международно развитие за компютризацията на съдебната власт - заяви тогава Владислав Славов. - Тези пари бяха разпределени в десет направления, едно от които е закупуване на софтуер и изграждане на система за автоматично разпределение на дела. Във Върховния административен съд има такава система, която работи прекрасно. Тя струва само 50 000 долара, докато Министерството на правосъдието се готви да похарчи за същата такава система 1. 2 млн. евро, обясни Владислав Славов.
Пред форума конституционният съдия припомни, че през 2003 г. са осигурени неколкостотин софтуерни пакета за система за управление на бази данни, платени с европари по програма ФАР и със средства на USAID по Програмата за развитие на съдебната система (ПРСС).
В много от съдилищата тази система вече работи успешно. Но вместо да внедри неизползваните до момента лицензирани софтуерни пакети, Министерството на правосъдието е обявило конкурс за разработването на подобен софтуер и смята да похарчи за това 1. 78 млн. евро, обяви Владислав Славов.
Освен това Владислав Славов заяви, че ръководителят на проекта Програма развитие на съдебната система - Кенет Стюарт, е изпратил още на 9 ноември 2004 г. писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) и до министъра на правосъдието Антон Станков, с което ги уведомява за дублирането на софтуерните харчове, но отговор така и не е получил.
Според него правосъдното министерство е обявило конкурси за четири направления: Разработване и внедряване на система за управление на съдебни дела, Разработване и внедряване на система за управление на свидетелства за съдимост, Доставка на 32-битови сървъри и работни станции и Внедряване на защитена комуникационна инфраструктура - и вече е... свършило две трети от работата по тях. Тоест - подписало е договори със съответните фирми победителки и е разпределило между тяхсамо... 2. 5 млн. евро.
До ден днешен правосъдното министерство и Висшият съдебен съвет не са дали абсолютно никакво обяснение какво се е случило с писмото на Кенет Стюарт и докъде е стигнала работата по дублираните лотове.
Нещо повече - кадровиците на Темида и проф. Георги Петканов продължават да мълчат и по още един важен въпрос. А именно: Ако всичко казано от конституционния съдия Владислав Славов преди година и три месеца е вярно, защо Мриян Абрашев беше освободен от длъжността главен секретар на правосъдното министерство, без някой да му потърси отговорност за излишното удвояване на съдебно-реформаторските харчове? Или неговият случай е поредният, който идеално се е вписал в народната поговорка Мълчанието е злато?

Facebook logo
Бъдете с нас и във