Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВЗРИВ И ПАЛЕЖ ЗАРАДИ РАДОМИРСКИТЕ БОКЛУЦИ

По детски чистата мечта на Димитър Шереметев, шеф на Областна дирекция на полицията (ОДП) в гр. Перник, да разкрие старите убийства в региона, изглежда, трябва да мине на заден план. Не че има нещо лошо в нея, но от 22 март т. г., когато бившият директор на полицията в Кърджали даде първата си пресконференция като шеф на ОДП-Перник, изтече много вода и Струма вече не е същата. Тогава Шереметев заяви, че ще изтупа праха от папките със старите знакови убийства в Перник, като обеща да използва нови методи за разкриването им.
Животът в града и региона напоследък обаче показва, че докато обявените нови планове и методи за старите убийства цъфнат и вържат, нищо чудно на Шереметев и подчинените му да им се отвори работа по съвсем пресни сакатлъци. Причина за подобни мрачни предположения са станалите само в рамките на два дни умишлен палеж в Радомир и бомбен атентат в центъра на Перник. А от дъното им се носи смрад на... обикновен български боклук.
В понеделник, 14 май, към 4 часа сутринта, неизвестен подпалвач драсна клечката на апартамента на председателката на Общинската избирателна комисия в Радомир Елвира Христова. Полицията обръща внимание на факта, че преди да се видят пламъци, се е чул гръм, което иде да рече, че е използван коктейл Молотов. Христова и съпругът й, който бил в жилището заедно с внучето им на две години и пет месеца, се втурнали по посока на гърма и видели, че коридорът на апартамента гори. Двамата се заели да гасят, помогнали им и съседи. В резултат на покушението е изгоряла входната врата на апартамента, опушени са стаите, изгорели са намиращите се в коридора дрехи. Когато Христова решила да се обади в полицията за станалото, се оказало, че телефонът й е прекъснат.
След като вълненията около палежа поутихнаха, Христова предположи, че атентатът най-вероятно е свързан със заседанието на Общинската избирателна комисия същия ден, в което основната точка бе отстраняването на кмета на Радомир Златко Стойчев от поста му. Мотивите на искането за предсрочното прекратяване на мандата на кмета са, че градоначалникът все още фигурира в ръководството на две търговски дружества. Сигнал за нарушението е получен в общинската комисия на 29 март тази година. В него се посочва, че Стойчев участва в надзорния съвет на Брист-98 АД. Действително от бр. 99 на Държавен вестник от 25 август 1998 г. става ясно, че Златко Стойчев е вписан като член на надзорния съвет на това дружество.
След постъпване на сигнала комисията изпратила писмено запитване до Пернишкия окръжен съд за актуалното състояние на фирма Брист 98. Междувременнно в комисията бил внесен и втори сигнал - за участие на Стойчев в българо-италианска фирма. Комисията изпратила запитване по този повод и до фирменото отделение на Софийския градски съд.
На повторното следобедно заседание на 14 май комисията отстрани кмета Златко Стойчев от поста му с девет гласа за и един против. Стойчев се оправда, че е подал молба в съда за отписване от фирмата. Тя обаче не работела след приватизацията на предприятието и нямала данъчен номер. Той допусна, че е възможно съдът да не е извършил промяната поради тази причина. Кметът определи отстраняването си като подмяна на вота на избирателите и като незаконно. Той увери, че ще заведе съдебни искове за по 100 000 лв. срещу всеки член на комисията, гласувал за отстраняването му.
Елвира Христова и съпругът й са категорични, че подпалването на дома им е умишлено. То е плод на свързването на партийни структури с мафията и извършителят няма да бъде разкрит, заявиха те. От своя страна кметът Златко Стойчев определи атентата срещу председателката на комисията като част от сценарий, целящ самият той да не бъде допуснат да се кандидатира отново на предстоящия местен вот. Той предположи, че зад цялата история стоят някои общински съветници, но не уточни кого има предвид.
Според появилите се слухове в града причините за пожара и за свалянето на кмета са далеч по-прозаични и... даже намирисват. Не е тайна, че автор на сигнала до комисията срещу кмета Стойчев е обикновеният фирмен служител Румен Иванов. По-важното в случая е, че той е служител не на коя да е фирма, а на известното в Радомир дружество Еурокуест индъстрийз ООД, която доскоро чистеше и извозваше сметта на града. Договорът й с общината обаче беше прекратен в началото на годината именно от кмета Златко Стойчев, а много скоро след това се стигна и до истинска война за боклука на града.
В началото на годината Стойчев обвини сметопочистващата фирма Еурокуест индъстрийз, че не чисти Радомир и той тъне в мръсотия. Предприятието обаче представи документи, че контрактът е сключен за 10 години и може да бъде прекратен само с решение на Общинския съвет. Еурокуест индъстрийз заведе дело срещу общината за неизплатени задължения към фирмата. Междувременно община Радомир обяви търг за нов чистач, който бе спечелен от Екогрийн. Хората от Еурокуест обаче завардиха сметището и не допуснаха новия чистач да припари там.
От своя страна кметът пише серия сигнали и жалби до контролните органи, включително и до главния прокурор Борис Велчев, в които обвинява за критичната ситуация общински съветници, свързани с Еурокуест индъстрийз.
Завързаната ситуация около боклука се отрази на кмета и в личен план. Преди около месец и половина Стойчев се появи на работа с патерици. Според официалната версия той паднал, докато карал ски. Неофициалната версия обаче е, че му е бил нанесен побой и му е счупена костта на единия крак. Настойчиви слухове твърдят, че градоначалникът е бил заплашван нежно, получавайки шест карамфила.
Доколко това е истина, никой не може да каже със сигурност, още повече след скромното мълчание от страна на областната дирекция на полицията във връзка с тези случаи. Вместо това новият директор на ОДП Шереметев посочи, че виновен за ситуацията е съдът и именно той е трябвало да се произнесе по спорния казус за боклука. На радомирското РПУ бе разпоредено да подсигури ежедневно присъствие на полицаи на местното сметище, за да не се допускат безредици.
По повод на споровете за това кой да чисти и мете пернишкият полицай № 1 допусна, че конфликтът за боклука в Радомир ще ескалира.
И се оказа прав. Във вторник (15 май), около 1.15 часа, в централната част на Перник избухна взрив. Самоделното взривно устройство бе поставено пред кафене Рио, собственост на близки до тукашния бизнесмен Първан Първанов-Перо. Въпреки че официално не е собственик на заведението, Перо присъства на първия оглед на полицията. Така той подхрани най-коментираната вече версия, че бомбеният атентат е част от войната за боклука в Радомир. Там не е тайна, че доскорошният бос на ФК Миньор е близък до спечелилата търга за нов чистач на града на бозата фирма Екогрийн и е в прекрасни отношения с оцветената в червено част от общинското ръководство на Перник. Под сурдинка се говори, че всъщност битката за радомирския боклук се води между различни групировки в БСП, като се твърди, че Еурокуест индъстрийз също се е ползвала с партийни протекции при стъпването си в Радомир.
И понеже се знае от опит, че подобни истории започват и се уреждат под масата, не може да се очаква някой да удари с юмрук по нея и да потвърди слуховете. Много показателна обаче е една пресконференция, която съвпадна с двата инцидента, но изобщо нямаше връзка с тях. Става въпрос за брифинга по повод задържането на група наркоразпространители, проведен на 15 май в сградата на пернишката дирекция на полицията. Присъстващите журналисти научиха, че след успешна акция на регионалното звено за борба с организираната престъпност на наркопазара в града е нанесен смъртоносен удар. Никой от полицията обаче не обясни кое наложи оповестяването на акцията четири дни след провеждането й. Журналистите по-скоро решиха, че просто е дошъл моментът напрежението около инцидентите, свързани явно с боклука на Радомир, да бъде туширано с една добра новина. В това отношение МВР е отработило прекрасно хватката и знае как и кога парата трябва да отиде в свирката... (§22)

АНТИМАФИОТИ РАЗБИХА И ВТОРАТА НАРКОБАНДА В ПЕРНИК
Престъпна организирана група за разпространение на хероин и кокаин бе разбита от антимафиоти от ОДП-Перник. Арестувани са Пламен Любомиров - Малкия (23 г.), Тодор Славенков (34 г.), Елтимир Ефтимов - Силния (29 г.) и Пламен Чолев- Шерифа (34 г.). Подробности за операцията срещу групата бяха изнесени едва във вторник, 15 май, от говорителя на Окръжна прокуратура Михаил Алексиев и от наблюдаващия прокурор Светлана Фотева от Окръжна прокуратура. Четирима от групировката са с мярка за неотклонение задържане под стража, съобщи директорът на ОДП в Перник комисар Димитър Шереметев. С мярка за неотклонение парична гаранция от 1000 лв. е Стамен Огнянов-Чомако, който имал нужда от сериозно лечение заради здравословни проблеми . Издирват се още двама от групата, успели да избягат по време на акцията. Според неофициална информация единият от тях е организаторът Росен Евтимов.
Разследването е започнало в края на миналата година след образувано дознание за разпространение на наркотици.
За разлика от разбитата в началото на годината групировка на Райко Василев- Кръвта, убит на 12 октомври 2005 г., която разпространяваше наркотици в пернишкия квартал Изток, неутрализираната сега наркобанда действала в центъра на областния град. По данни на полицията членовете й се отличавали с изключителна жестокост. Зависими от наркотици, лекуващи се от пристрастеността или временно спрели да вземат дрога, са били принуждавани със сила отново да се върнат към хероина, за да не се стеснява пазарът. Тодор и Пламен са лежали в затвора за извършени убийства, като Тодор е изтърпял присъда от 12 години. Десетина години е бил зад решетките и Пламен, който наскоро излязъл от затвора предсрочно и в момента тече изпитателният му срок.
Групата била известна с продажбата на десетки - терминът идва от цената на двойната доза хероин - десет лева. Дневно са пласирали до 150 дози. При обиските са иззети 41 десетки, амфетамин, марихуана и заготовки за цигари. Покрай удара с наркотиците антимафиотите направили и още един - в една от квартирите са открити две средновековни икони, които според прокуратурата и полицията вероятно са крадени.
На 15 май, вторник, Окръжната прокуратура в Перник повдигна срещу петимата обвинения по чл.321 от Наказателния кодекс за участие в организирана престъпна група и по чл. 354 А за притежание и разпространение на наркотици. Обвинени са също и по чл. 143, ал. 2 от Наказателнопроцесуалния кодекс за задържане на заложник и заплаха за живота му (Който задържи някого като заложник, чието освобождаване поставя в зависимост от изпълнението на определено условие от страна на държавата, на държавна или обществена организация или на трето лице, се наказва с лишаване от свобода от една до осем години. (2) Когато в случаите по предходната алинея деецът заплашва, че ако поставеното от него условие не бъде изпълнено, ще причини смърт или тежка или средна телесна повреда на задържания, наказанието е лишаване от свобода от две до десет години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във