Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Взривната вълна на виртуалния атентат

Един виртуален атентат, отнел доста място от вестникарските страници и време в ефира, отеква в главите ни вече повече от седмица. Историята с предотвратеното покушение над израелски туристи на територията на страната ни много прилича на популярната улична игра Тука има, тука нема. Едно топче информация се търкаля бързо под чашките на израелски и нашенски медии, на официални институции тук и в страната на кибуците, а ошашавеният народ, хванал се на играта, напразно се опитва да познае къде е скрито топчето.


В хронологичен ред историята за атентата тръгна от днешните медии в някогашното Давидово царство и преля в българския печат. Нямаше как това да не се случи, тъй като цитираният първоизточник беше авторитетен - шефът на отдела по сигурността в транспортното министерство на Израел Дани Шенар. Ето какво заяви той: Преди два дни се свързах с моите колеги в София и Атина и ги помолих да повишат условията за сигурност около автобусите, които развеждат групи с израелски туристи между летищата и хотелите или почивните станции. Ние осъзнаваме, че автобусите са слаба точка по отношение на сигурността. Повод за притеснението му била необичайна случка, станала в нощта на 2 срещу 3 януари неуточнено къде. Според думите му бил проверен автобус, който е предназначен да превозва израелски туристи от Турция за София и


вътре бил намерен подозрителен пакет

Когато беше разпитан, шофьорът каза, че не знае какъв е този пакет и че сигурно някой го е поставил в автобуса през нощта. Това много ни озадачи и разтревожи. Доколкото сме осведомени, в София тече разследване по отношение на този пакет, но до момента не знаем как се развива то. Всъщност това беше случката, която ни накара да повдигнем тревога и да ги помолим да ни помогнат за сигурността на израелски групи, заяви израелският експерт по сигурността.


В това разяснение няма нищо изключително. Но топчето се търкулна светкавично, засилено от неизвестния ловък манипулатор. В последните дни на миналата седмица всички български агенции и печатни издания мигом подеха новината, дошла от израелските медии, че може да се очакват терористични актове в София срещу израелски туристи от страна на радикалната групировка Хизбула . По този начин ислямистите възнамерявали да отбележат годишнината от покушението над командира си Имад Мугния, взривен в кола-бомба на 12 февруари 2008 г. в Сирия. Тогава Хизбула обвини израелската разузнавателна служба Мосад за убийството на лидера си.


Никой обаче не се вдълбочи в казаното от експерта Шенар. А от думите му излиза, че въпросният автобус е предназначен за превоз на израелски туристи от Турция към България, с други думи, той прави това регулярно и отправната му точка винаги е южната ни съседка.


Вторият извод, който бихме могли да направим, е, че пакетът е бил вкаран в автобуса при потеглянето му или преди това, тоест на турска територия. Самият шофьор заявява, че не знаел какъв е подозрителният пакет и че сигурно той е бил поставен в автобуса през нощта.


Има, разбира се, и хипотеза автобусът да е собственост на хотел, разположен в наш планински курорт. Повечето публикации посочиха, че става въпрос за Банско. Според информация от наши туроператорски фирми израелците предпочитат съчетание на зимни спортове със спа-туризъм, каквото предлагат няколко хотела в Банско и в пиринското село Баня, прочуто с минералните си води. Хотелите там разполагат със собствен автобусен транспорт, който - както отбелязват те в сайтовете си - осигурява безпроблемно пътуване на туристите


от летището до хотела и обратно

В периода между 19 декември 2011 и 23 март 2012 г. всеки ден в 9.45 часа и в 21.30 часа на летище София каца самолет на EL AL Israel Airlines- Тел Авив, с който обикновено пътуват туристическите групи. Всеки ден има обратни полети, съответно в 11.10 и в 22.30 часа. За кацащите в София израелски машини изобщо не бива да се съмняваме, че са преминали през прочутото сито на проверки на тамошните служби за сигурност. На наша територия обикновено групите посрещат служители на израелските спецслужби, те изпращат също и обратните полети.


Възможността там да се вкара бомба, изглежда, е сведена до минимум. Още повече че при всяко съмнение летищните служби за охрана и за сигурност контактуват с представителите на EL AL Israel Airlines у нас, които се занимават със същата дейност. Така се случи и на 5 януари, когато Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията информира, че на летище София е проведена работна оперативка с участие на израелските спецове, на хора от дирекция Сигурност на летището и на представители на Главна дирекция Гранична полицияпо повод сигнала от израелските медии.


Мерките за сигурност на летището са такива, че рискът от атентат там е малък, (дано да е така!). И неслучайно шефът на сигурността в министерството на транспорта в Тел Авив Дани Шенар посочва, че е необходимо повече внимание към сигурността не някъде другаде, а при автобусите, които развеждат групи с израелски туристи между летищата и хотелите или почивните станции.


Но самата случка, разказана от него с недомлъвки, разкрива, че притеснението му е дошло от автобус по линията Турция - България, а не от транспортното обслужване на летище София. А този маршрут между двете страни изглежда доста странен при наличието на редовни и сигурни полети от Тел Авив и обратно и при строгите мерки за охрана на българска земя. Което означава, че се използва инцидентно.


Ако незнайните терористи са искали да се възползват от варианта автобус Турция-България, има две възможности. Първата е те да са поставили подозрителния пакет във возилото на територията на курорта, който и да е той. Тя обаче е лишена от здрав смисъл - защо пакетът да се лашка чак до Турция, след като да бъде заложена


бомба в някой от хотелите ни изглежда детска игра

Защо терористите ще си усложняват живота с взривяване на автобуса?


Тогава остава другата хипотеза - пакетът е бил оставен в буса на турска територия в началото на пътуването на израелската група към българските курорти. Тогава възниква въпросът къде е бил проверен той и откъде г-н Шенар разполага с информацията за подозрителния пакет - от израелски, от турски или от български източници?


В разгара на историята миналата седмица пресслужбата на Министерския съвет заяви, че българските специални служби не са получавали и не разполагат с информация за подготвянето на терористично нападение на територията на страната. А главният секретар на МВР Калин Георгиев каза, че степента на терористична застрашеност на България не е повишена. Само хипотезата, че пакетът е трябвало да премине или е преминал турско-българската граница, остана неопровергана. Това се случи тази седмица, след като истерията около атентата продължи. Този път по въпроса се произнесе Главна дирекция Гранична полиция (ГДГП), чиито представители бяха категорични, че няма информация пакет с взрив да е откриван в автобус с израелски туристи.


И докато българските власти една след друга се произнасяха по темата, на турска територия цари пълно мълчание. Навярно не бива и да очакваме друга реакция, особено в контекста на случилото се през септември миналата година в отношенията между Израел и Турция. В началото на септември турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната му прекратява и търговските си отношения с Израел. Причината - властите в Тел Авив отказаха да се извинят за операцията срещу Флотилията на свободата през 2010 г., при която израелски командоси нападнаха в международни води турски кораб и загинаха девет турски граждани. Ердоган посочи, че влиза в сила и решението за понижаване на ранга на дипломатическите отношения с Израел до ниво втори секретари. Прекратяваме отношенията си с израелските власти в сферата на търговията, военното сътрудничество и отбраната. Тези мерки ще бъдат последвани от съвсем различни санкции, заяви тогава турският премиер.


Дали историята с подозрителния пакет, предупрежденията за Хизбула и истерията у нас за атентата са част от някаква голяма игра, е въпрос, който ни връща към теорията на конспирацията. Предположението, че целта на тази история е да бъде ударен туристическият бизнес между страните ни, обаче изглежда лековато. Дори и за манипулация от рода на тука има, тука нема...

Facebook logo
Бъдете с нас и във