Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Взривоопасно

Тези дни над китното балканско градче Казанлък се вият пламъци и пушеци, то даже малко е заприличало на Бейрут. Причината е, че в ситуирания в града оръжеен завод Арсенал все гърми по някой обект. Но официалната информация за тези инциденти от страна на местното МВР и ръководството на завода навяват спомени за времето на аварията в Чернобил.


На тукашното население непрекъснато се внушаваше, че всичко е под контрол и всякаква паника е неоснователна. Сякаш става дума не за фрашкан с взривоопазни материали завод, а за сладкарски цех. Ако се съди по информацията от регионалната екоинспекция, след взривовете въздухът в града се оказа по-чист от всякога. А дано да е така! Но в желанието да се тушира и най-малката сянка на паника директорът на оръжейния завод изби гълъбите, като заяви, че това не са инциденти, а нормален технологичен процес. Да кажеш, че е нормално два дни подред да гърмят складове във военен завод е, меко казано, странно.


Така или иначе евентуалните адресати на тази бодра информация май не се хванаха на опитите за замаскиране на скандала. Наредена е цялостна проверка в завода. Това се налага, защото всички сме свидетели на не един и два случая на взривове в занемарени военни обекти, попаднали в частни ръце, при които имаше дори човешки жертви. Обикновено при тези случаи отговорността така се размива, че в крайна сметка виновни излиза, че няма.


Слава Богу, последните нормални за технологичния процес в казанлъшкия завод инциденти не взеха човешки жертви. Но ако не се вземат мерки, и това може да стане. Фактът, че при извършените напоследък проверки са открити над 200 нарушения е, меко казано, обезпокоителен. А вече образуваните административнонаказателни производства и глобите явно не дават желания резултат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във