Параграф22 Weekly

§22 Анализи

WHO'S THAT BOY *

Иван Тодоров Тодоров е роден на 27 декември 1964 г. в Димитровград. В големия бизнес влиза още през 1991-1992 г. като редови член на бригадата, водена от един бивш старозагорски борец. През 1993 г. обаче Доктора работи за Милослав Кръстев, който е пръв приятел на Филип Найденов-Фатик, съдружник с неговия зет - Денис Тюркмен, и пълномощен представител на фамилия Шабан в района на Свиленград.
Именно покрай бизнеса си с Кръстев Доктора натрупва достатъчно знания, сила и пари, за да реши да се отдели и да работи само за себе си. Най-вероятно това е причината за избухването на скандал между двамата, който постепенно прераснал в наказателна операция срещу Доктора и... контранаказателната операция срещу Кръстев през април 1994 година.
В началото на 1994 г. двамата вече са конкурентни не само в живота, но и в бизнеса с цигари, който процъфтява покрай либерализма и великодушието на митничарите на ГКПП-Капитан Андреево и свободната безмитна зона в Свиленград. Година по-късно обаче Иван Тодоров-Доктора вече е на светлинни години от Милослав Кръстев. Или... поне така си мисли той.
Според ченгета, които все още се страхуват от светлините на медийните прожекторите, първият голям удар на Доктора е свързан с провала на една от най-сериозните акции, проведени срещу организираните престъпници, специализирани в контрабандата на цигари.
В края на 1995 г., при акция на пловдивската Икономическа полиция, са арестувани митничарите Атанас Ников, Марияна Личева и Георги Димитров, Пенка Караненова - началник на смяна на митницата на летище Крумово, пилотът от авиокомпания Балкан Светослав Ацев и шофьорът на ТИР Емил Минчев. Според резултатите от операцията последният удар на групата е свързан с фиктивния износ на 18 тона с цигари, а общият размер на щетите, нанесени на държавната хазна от целокупната дейност на контрабандистите, е изчислен на 1 млн. щ. долара. При това - само от невнесени мита, акцизи и ДДС.
В хода на разработката е установено, че цигарите е трябвало да бъдат изнесени в Унгария със самолет на 27 септември 1995 година. Вместо да откара папиросите в Будапеща обаче пилотът Светослав Ацев излетял с празен самолет, направил няколко кръгчета над унгарската столица и се върнал по живо и по здраво обратно в Пловдив. Фалшивите документи са съставени от Пенка Караненова - началник на смяна на летището в пловдивското с. Крумово, а останалите митничари също изиграли успешно своята роля в постановката.
Отново на 27 септември 1995 г. украинската фирма ВМД Комерсиал Лтд прави втори подобен удар. Пак с 18 тона цигари, пак по същата схема и пак с участието на същите главни герои. Този път обаче Светослав Ацев дори не си прави труда да разходи самолета до Москва. Пътуването е оформено само по документи, а цигарите моментално са пласирани на вътрешния пазар у нас с ТИР-а на Емил Минчев.
Според запознати с хода на разследването, както и според показанията на част от 50-те свидетели, участниците в контрабандния канал са пласирали по току-що описаната схема цели 17 самолета с цигари на обща стойност... 34 млн. долара. Всички твърдят, че зад тази операция стои не друг,а Иван Тодоров-Доктора, но конкретни доказателства за вината му така и не са събрани. Нито тогава, нито по-късно.
За сметка на това обаче ченгетата са далеч по-конкретни за друг случай, свързан с името на Доктора, разиграл се през 1996 година. Тогава няколко контрабандни ТИР-а на Иван Тодоров, натоварени с цигари и алкохол, са задържани на митническо бюро Казичене, но след спешната намеса на високопоставен служител на МВР стоката е освободена и продадена на вътрешния пазар.
Не по-лошо е положението на Доктора и по време на синьото управление. През 1998 г. премиерът Иван Костов решил да сложи в ред вноса и транзита на цигари и поръчал на тогавашния директор на Главно управление Митници Пламен Минев да му напише подробна справка за състоянието на нещата.
Според тази справка през 1997 г. Амигос - 3 ООД (дружеството е регистрирано от Софийския градски съд през 1992 г. по ф. д. № 33 880/1992) е осъществило 23 транзита на цигари през България. Единадесет от тях са минали през митническия пункт на Летище София. Като получател на стоката е записана албанската фирма ШПК Блинц къмпани.
През 1997 г. Амигос - 3 вече разполага с револвираща кешова гаранция от 400 000 долара, която е заключена в касата на Митническо управление - София, а година по-късно Иван Тодоров-Доктора и ортаците му вече имат генерална банкова гаранция от две швейцарски банки за... 2 млн.щ. долара. Зад този щит амигосите на практика могат да транзитират през България каквото си поискат.
Именно тази гаранция е трамплинът за възхода на Доктора, защото през 1998 г. Амигос - 3 осъществява цели 57 транзита на цигари през България, като въртят търговията с почти всички балкански държави, с Украйна, Грузия и Армения.
Между най-редовните клиенти на Доктора и колегите му се споменават фирма Емона трейд - Словения, Кокобана - Хърватия, Си Би трейдинг - Румъния, А. З. С - 33 - Констанца, Е. С. Ка транс Юро и Беа Вил трейдинг - Грузия. Засечени са и два транзита към Армения, където за получател е обявена фирма Казариан. Стоката във всички случаи задължително тръгва от едно и също място - рибното пристанище в Бургас. През 1998 г. Кръгът Амигос засилва и трафика на цигари към Македония (със съдействието на местната Макошпед), към Албания (там стоката се поема от ШПК Блиц трейдинг и Билинг къмпани) и към Сърбия (където бизнесът се поддържа от Мибокс ЛТД и П. П. Декс Кокобана).
Според осведомени Амигос - 3 ООД купува транзитните цигари от кипърската офшорка Интернационал бизнес център. Това търговско дружество е собственост на ливански бизнесмен, който управлява една от най-големите цигарени фабрики на Острова. Или поне такава е легендата, защото още от 1990 г. е известно, че край Острова на Афродита има няколко кораба, преобудвани в плаващи фабрики за производство на цигари менте с марките Марлборо, Ротманс, Кемъл и т. н.

* Who' s that boy (англ.) - кое е това момче.
Who' s that girl (Кое е това момиче) - хитът, с който през 1987 г. Мадона стана звезда от световна величина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във