Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗА 1500 ЛВ. МАЛКОТЪРНОВСКИЯ ОТНЕСЕ ТРИ И ПОЛОВИНА ГОДИНИ ЗАТВОР

Тодор Стамов-Малкотърновския ще лежи три години и половина ефективно за рекет, реши състав на Бургаския окръжен съд. В четвъртък (20 октомври) дясната ръка на убития през август 2004 г. бургаски бизнесмен Димитър Видев-Релакса бе признат за виновен по обвинение за изнудване, но бе оправдан за кражбата на лекия автомобил, извършена с цел получаване на откуп. Освен на ефективен затвор Малкотърновския бе осъден да плати и глоба от 4500 лева.
Делото срещу Стамов е образувано по жалба на бургазлията Стойчо Бакърджиев. На 30 август 2003 г. сутринта той открива, че колата му - Ауди 80, е изчезнала, и веднага уведомява Второ РПУ-Бургас за кражбата. Четири дни по-късно обаче по телефона Бакърджиев е уведомен от непознат мъж, че колата е при тях и ако си я иска обратно, ще трябва да приготви 1500 лева.
Стойчо Бакърджиев отказва да плати и уведомява непознатия, че колата е застрахована. Съпротивата на бургазлията обаче ни най-малко не смущава непознатия, който хладнокръвно обяснява на Бакърджиев, че застраховката няма да покрие реалната стойност на Ауди-то и... прекъсва разговора.
Няколко дни по-късно телефонният пазарлък за колата е подновен, но разговорът е изключително миролюбив. Неизвестният сваля откупа за аудито на 600 лв., Стойчо Бакърджиев тутакси одобрява новата оферта, а уговорката е размяната да стане на една от бургаските бензиностанции на OMW. Малко преди срещата обаче собственикът на откраднатия автомобил минава през полицията, откъдето получава белязани банкноти, които трябва да предаде на рекетьорите.
Тодор Стамов - Малкотърновския чака Бакърджиев на уреченото място, но сделка там не е осъществена. Размяната на парите става малко по-късно в ж.к. Изгрев. Докато се разхождат между блоковете, Стамов показва на собственика на Ауди-то изтръгнатия радиокасетофон и му обяснява, че колата му се намира между блокове с номера 28 и 29 в бургаския квартал Зорница с ключовете на таблото. След това двамата се разделят - Бакърджиев тръгва да си прибира возилото, а Малкотърновския е арестуван от полицаите, скрили се в близките храсти.
Тодор Стамов-Малкотърновския е сред добре познатите имена от криминалния контингент, твърдят от бургаската полиция. На 25 септември тази година той бе задържан малко преди да избяга зад граница заради възобновяването на делото за атентата срещу 26-годишния Диман Вълчанов. По това предварително производство Малкотърновския е обвинен в извършването на опит за убийство. Покушението срещу Диман Вълчанов е извършено през януари 2001 г., но по-късно делото е спряно. Освен това Тодор Стамов-Малкотърновския е заподозрян и за убийството на Мариян Георгиев-Марата, разстрелян на 5 април 2005 г. в Равда с шест куршума.
За Стамов се знае, че е сред най-приближените на несебърския бизнесмен Димитър Желязков-Митьо Очите. Въпреки че от 1993 г. насам Малкотъртовския има зад гърба си общо девет висящи полицейски производства и следствени дела, до онзи ден той беше с... чисто съдебно минало. Името му нашумя преди около година и два месеца. На 17 срещу 18 август 2004 г. той и неговият колега Димитър Видев-Релакса са причакани от неизвестен убиец. Релакса е разстрелян на място с четири куршума, а Малкотърновския е откаран в болницата с огнестрелна рана в рамото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във