Параграф22 Weekly

§22 Анализи

За честта на фамилия Бумбари

В стила на екшъните за италианската Коза ностра (наше дело) приключи едно от делата с огромен обществен интерес, водено в Кюстендил - срещу братята Бумбари, двама от най-известните и изобретателни търговци на дрога в региона.
Процесът се проточил във времето заради болни и заети адвокати, както и заради болни подсъдими, но в средата на месеца Кюстендилският окръжен съд под председателството на съдия Йоланда Цекова най-сетне тури края, като постанови за Росен, единия от братята, шест години затвор и 20 000 лв. глоба. След почти година неприятности по това дело другият Бумбар - Румен, обаче излетя от съдебната сграда, свободен като волна птичка, тъй като по-малкото му братче пое вината върху себе си.
В решението на втори състав на Кюстендилския окръжен съд черно на бяло беше записано, че по-големият брат Румен Бумбарски (33 г.) е невинен по всички повдигнати срещу него обвинения.
Ще протестирам присъдата пред Софийския апелативен съд, според мен наказанието не е справедливо, заяви прокурорът по случая Камелия Стефанова. На всички в залата стана ясно, че на практика семейството пожертва единия брат, който е млад, неженен и няма деца, за да спаси батко си. Решението за това най-вероятно е на майката на Бумбарите, за която се твърди, че всъщност върти делата на фамилията. Нямаше как да заковем и втория брат, коментираха впоследствие прокурори от Кюстендил.
Докато течеше процесът, държавното обвинение в лицето на прокурор Стефанова настояваше, че вината на двамата братя е почти равна по тежест и пледира присъди от 7 и 8 години лишаване от свобода. Според Наказателния кодекс за деянията на братята законът предвижда от 5 до 15 години затвор.
Братята Бумбарски попадат в мрежата
в края на февруари 2007 г. при рутинна полицейска акция на РПУ - Кюстендил, срещу наркомани в центъра на областния град.
Докато обикаляли най-оживените централни улици, на една от стоянките на такситата до еврейския базар Шалом в града ченгетата попаднали на Добри Динев, техен стар познайник покрай пристрастеността му към хероина. Правят бърза и доста повърхностна проверка на Добри и попадат на находка, скатана прилежно в предния ляв джоб на панталона му - 13 дози хероин. След като го попритиснали, той пропял и обяснил, че си купил дрогата от къщата на Бумбарите, намираща се в близост до цирковата площадка в града, на ул. Клокотница №11.
Последвала полицейска операция на ул. Клокотница, където се намира домът на братята. Полицаите открили 57 топчета хероин, предвидливо скрити в един от металните колове на лозницата. При направен по-късно обиск в дома им, в специален тайник на първия етаж на къщата, изпод една от дъските на пода е била извадена и тлъста пачка пари.
При последвалите разпити и събирането на доказателства станало ясно, че по-малкият брат Росен Бумбарски е продал на наркомана Добри 13 дози.
В съдебната зала бившият главен инспектор от сектор Наркотици в Криминална полиция- Кюстендил, до септември 2008 г. Емилиян Йорданов свидетелства, че преди полицията да удари дома на Бумбарите, жилището им е било поставено под наблюдение. Така ченгетата изяснили целия механизъм на търговията с хероин.
Според Емилиян Йорданов схемата за пласиране на дрогата, прилагана от братята, била простичка и ефективна. При наблюдението, наложено над къщата им, е установено, че алъш-веришът ставал по следния начин:
клиентът винаги пристигал с автомобил
свирвал с клаксона, след което подавал нещо на Росен, който се показвал от прозореца на първия етаж. После той връщал на шофьора нещо, а колата изчезвала с пълна газ. Всичко това се развивало за 10-15 секунди.
Освен Румен (33г.) и Росен (31г.) първоначално на подсъдимата скамейка застана и Добри Динев, собственик на ЕТ Добри Динев - Доби, обвинен за притежание и държане на хероин. Малко по-късно Динев от обвиняем се превърна в свидетел на обвинението.
Бумбарите чакат окончателното решение на магистратите и по друга тяхна присъда. Те имат по три години и половина затвор на първа инстанция, отново за притежание на дрога. По всичко личи, че им предстои дълго очакване, докато и тази присъда премине през всички съдебни стъпала.
Двамата братя Бумбарски са известни в родния си град с това, че винаги и по всяко време на денонощието човек би могъл да си купи от тях дрога. На 10 юли 2003 г. ченгетата успяват да заловят Росен и Румен с наркотик в дома им. По време на претърсването част от него е открито на втория етаж в къщата, в джоба на дънково яке, намерено захвърлено върху леглото. При направения полеви тест е установено, че става въпрос за хероин с тегло от 0.40 грама.
При продължилото претърсване,
в задния калник на малогабаритен трактор
ченгетата откриват и найлонов плик със зелено - кафява тревиста маса, за която по-късно е установено, че е марихуана. По-късно в двора на къщата на различни места са намерени още дрога, патрони и взривни вещества.
Според обвинителния акт на прокуратурата тогава в дома на братята Бумбарски са намерени общо 824.91 грама марихуана, която по цени на съдебната система струва 7465 лв., както и 40 грама хероин, оценен на 266.50 лв.
Делото срещу тях тръгна веднага през същата година
За втори път Росен попадна зад решетките в качеството си на наркодилър на 14 октомври 2004 г., заловен след рутинна полицейска операция. Росен бил спрян съвсем случайно от патрулни полицаи от РПУ, докато се движи с автомобила си Фолксфаген голф. Той побягнал, а по време на гонитбата ченгетата забелязали, че пъха нещо в устата си.
След кратко преследване Росен е задържан на гърба на заведението Батенберг, почти в самия център на Кюстендил.
Наложило се часове наред да го убеждават в Спешен център - Кюстендил, че ако не му бъде направена промивка на стомаха, има опасност да умре. Най-сетне склонил и след процедурата от стомаха му били изкарани 7 топчета, които се оказали хероин.
И двамата братя Румен и Росен са добре известни на органите на реда в областния град. От свидетелствата им за съдимост става ясно, че по-малкият Росен вече е лежал в затвора година и три месеца по обвинение за кражба на автомобил.
Бумбарски са много обиграни
никога не държат наркотици в себе си или в дома си. За склад най-често използват пустеещ терен срещу къщата им, така че свързването им с дрогата да бъде почти невъзможно, обясни прокурор Камелия Стефанова. На практика и този път беше много трудно да свържем лозницата, където имаше тайник, с тях. Асмата е засадена на тротоара, който е общинска собственост, въпреки че Бумбарски не само се грижат за нея, но и берат плодовете й, разказа прокурор Стефанова.
По време на процеса адвокатите на Бумбарите често използваха медицинска епикриза, в която е посочено, че Росен страда от травмена болест на главата. Епикризата се оказа чудодейна - почти всички съдебни състави, пред които е представена, постановиха освобождаването на Росен от ареста. В рамките на делото психиатър д-р Владислава Разсолкова от кюстендилската болница представи съдебно-психиатрична експертиза на Росен Бумбарски . Заключението на вещото лице е, че самоконтролът му намалява в ситуация на предизвикателство или криза. Не е нарушена преценката на действията му, но е факт емоционална лабилност. Според д-р Разсолкова така поставената диагноза означава, че осъденият вече на първа инстанция Росен Бумбарски има по-трудна адаптация при намиране на работа и липса на комуникативност. С това ще трябва да се справят психолозите от Бобовдолския затвор през следващите няколко години. Лабилността на Росен обаче не му попречи да поеме вината и да спаси кожата на батко си, на чиито плещи тежи грижата за семейството му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във