Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗА ЧУВСТВАТА, УБЕЖДЕНИЕТО И ТРИТЕ МИЛИОНА ДОЛАРА

Избягалото в ЮАР звездно семейство на Румен и Веска се разпада и Спасов е готов да свидетелства пред прокурор срещу жена си, че е откраднала 3 млн. долара от някогашната Българска земеделска и промишлена банка. Големите звезди на престъпния кръг Орион се развеждат и са започнали война помежду си. Синът на ген. Мирчо Спасов, една от зловещите и най-дълго оцелели фигури в авторитарния режим на Живков, твърди, че е болен от рак, подложен е на химиотерапия и поради болестта и развалянето на отношенията с жена му е преосмислил някои неща.
Спасов и Меджидиева избягаха от България през 1996 г., малко преди да падне правителството на Жан Виденов, скриха се в Кейптаун в ЮАР и оттогава не са се връщали. Опитите на някогашния главен прокурор Иван Татарчев да върне Меджидиева, за да бъде съдена, се провалиха, тъй като между България и ЮАР няма такава правна спогодба. Спасов пусна до в. 24 часа писмо, което не успял да прати до главния прокурор Борис Велчев заради формалности в канцеларията на прокуратурата. В писмото той изразява готовност да свидетелства в делото срещу жена си. Имам убеждението, че Меджидиева е присвоила над три милиона долара..., пише той.
Делото срещу Веска Меджидиева, заведено през 2001 г., предстои да бъде гледано в близките месеци във Върховния касационен съд. През 2007 г. тя е осъдена задочно на 7 години затвор за обсебване на 79 млн. стари лева (над 1.2 млн. долара по тогавашния курс на БНБ) от БЗПБ. В градския съд обаче тя беше оправдана по друго обвинение - че е откраднала 200 млн. стари лева като шеф на управителния съвет на банката. По онова време прокуратурата обвиняваше Меджидиева в източване общо на 4.5 млн. долара от банката за периода 1994-1995 година. Защитата обжалва, прокуратурата също протестира, тъй като искаше конфискация на 13 дка земя край с. Резово.
На 27 май 2008 г. на втора инстанция примата на Орион беше оправдана с 2:1 гласа от апелативните съдии. Съпругата на Румен Спасов беше оправдана преди време и по друго дело - че е участвала с фалшива банкова гаранция в търг за имотите на някогашното ТКЗС Лопушанска дружина в с. Георги Дамяново, област Монтана. Заради апетитите и имотите на Меджидиева Спасов и Орион, Георги Дамяново, беше наречено навремето първо частно село.
По повод на тези минали събития на едни и същи въпроси, но зададени в различно време, отговориха двама души, които имат отношение към тях. Единият е Ангел Василев, член на надзорния съвет на Българската земеделска и промишлена банка БЗПБ, известна като банката на Орион. Строителен предприемач, който беше оправдан по делото за убийството на Луканов.
Другият е дългогодишен приятел на Румен Спасов - Красимир Райдовски, които по онова време беше и шеф на пресцентъра на премиера Жан Виденов.

Вашият коментар за желанието на Румен Спасов да говори пред българската прокуратура във връзка с твърдението в писмото му до главния прокурор, цитирам: ... имам убеждението, че Меджидиева е присвоила над три милиона долара и че вероятно само заради някои грешки в работата на следствието обвинението може евентуално да се провали. От друга страна, Меджедиева разполага с достатъчно лични средства, за да издържи на различни видове тарифи...
Ангел Василев: Няма да коментирам. Познавам и двамата и тъй като става дума за семейство, правило №1 е да не се бъркам в семейни отношения. Не съм се бъркал и няма да се бъркам.
Красимир Райдовски: Това ли е най-важното днес? Страната се тресе от скандали, а ние занимаваме общество с Румен и Весето! Нещо като в Биг Брадър - събудил се Тошко и видял до себе си Филип!
Да поговорим тогава за зимата, която ни се очертава, за договора с Газпром, за студените радиатори. Изобщо за тройната коалиция...
Кр. Р.: За изброените от вас проблеми да говорят онези депутати, за които мисля, че дефекацията им е златна. А иначе Румен удари камбаната на истината, както казват мазни мастити политици. Логичен край на взаимоотношенията в основната социалистическа клетка - семейството! Румен не за първи път поставя точката в семейството си по този начин - с гръм и трясък. Но този път трясъкът може да отнесе и него самия!
Както казва Миша Глени - подобни структури се сриват, когато не се разпределят справедливо парите и възникват логичните конфликти. Някой е искал да измами някого, най-вероятно Весето е искала да присвои някакви пари, които Румен счита за свои. Друга причина не виждам!... Едва ли са грешки на следствието. Оневиняването се дължи на перфектната работа на адвокат Илиян Василев! Парите от банката са изнесени от България и това е известно не само на Румен от самото начало. Ако някой беше проявил сериозен интерес, трябваше да разпита летнишкия (село Летница е родното му място) измамник Николайчо Кривошиев. Според него изнесените пари са в порядъка 7-14 милиона долара. Само откраднатите от Ангел Василев са три милиона щатски долари! Там са парите и на всички техни съдружници - от Горан Симеонов, през летнишкия измамник Николайчо Кривошиев до Михаил Данов. Разказа ми го преди време самият Кривошиев при едно мое посещение в Ловеч. В свое интервю пред списание МАКС преди две години Весето не отричаше, че е заможна. А най-скъпият диамант в колекцията й е самият Румен Спасов!
А вярно ли е, че Меджидиева е присвоила трите милиона от набирателната сметка на БЗПБ в Първа частна банка?
А. В.: И на този въпрос не мога да отговоря. Не че не желая, а не мога. Защото става дума за семейни отношения... Болестта на един човек не би предизвикала в мен нищо друго освен съчувствие и искрена надежда, че ще я надвие. Преживял съм нещо подобно и знам как се чувства един човек в подобно положение. Той се нуждае от подкрепа и е съвсем естествено да намери подкрепа в най-близките си хора.
К. Р.: А ако не ги е присвоила, къде са парите. Весето никога не върши нищо сама, еле пък да направи нещо без знанието на Румен. Друг е въпросът, че за мен тя е злият демон на Румен във финансовите им далавери. Нещо повече, заради нея често пъти възникваше напрежение в отношенията между Румен и брат му Лъчезар, който е единственият свестен човек в кръга Орион. Той не одобряваше нейното поведение в бизнеса и отношенията й с хората. Парите, с които беше учредена банката, са на Румен. Нито една кооперация, акционер в банката, не е внасяла капитал. Известна е далаверата с парите на Чорни и комбинациите с финансовата пирамида на Павел Тренев, която гръмна през май 1995 година. Отдавна е известно, че освен Румен Спасов с 2 млн. щ. долара Тренев завлече още един куп хора. Случайно ли според Вас Чорни настояваше чрез своя съдружник, Джуозеф Карам, Румен да отиде за разговори с него в Израел?! Тези събития и факти са установени по безспорен начин от НСС и са отразени в изготвен от нея документ през декември 1995 година.
В този документ има много интересни неща! От него разбрах, че и Филип Боков е бил акционер на банката? Разбрах, че зад Атанас Тилев (агента на ДС Румянцев) стоят сериозни руски интереси и групировки, че моят приятел и колега Стефан Стефанов поддържа контакти и до днес със службите.
Нали и вие бяхте акционер....
К. Р.: Е, да, ама не... Уж бяхме близки, но никой не ми предложи участие. Дори и убиецът на Луканов, както наричат Ангел Василев и до ден днешен е сред най-близките приятели на Спасов. Според мен, освен банката има други неща, за които Весето би следвало да дава обяснения.
Какво имате предвид?
К. Р.: Една от първите далавери - технологията, по която е била придобита собствеността й в т.нар. първо частно село Георги Дамяново, сега Лопушна. На търга като конкурентисе явяват само тя и измамникът Николайчо Кривошиев. И до ден днешен оттам Весето получава месечно между 20-40 хил. лева.
Срещу 800 000 долара тя трябваше да построи учебен център за нуждите на БНБ в близост до околовръстния път. Проектът остана недовършен, а парите усвоени.
Колко пари отнесоха със себе си Румен и Меджидиева при бягството си от България?
А. В.: Приказките, че били изнесли между 7 и 14 млн. долара, са абсолютно безпочвени. У нас има стремеж всичко да се преувеличава, да се правят сензации и сеир.
К. Р.: Те не са бягали от България! За Весето не беше необходима дори помощта на Бриго Аспарухов, за да пресече необезпокоявана границата при ГКПП Кулата през май 1996 г., независимо че беше казала по адрес на покойния вече Луканов, че бил по-лош и от Хитлер. А Румен напуска България в нощта на изборите през април 1997-а г. Мисля, че беше 19-и. Много пари са превеждани преди това. Според селския измамник Николайчо Кривошиев, една част през някаква словашка фирма, друга през Гърция. Нещо повече, човекът, който им е помогнал в Гърция, също е бил измамен. Не само че не е получил обещаната комисиона за добре свършената работа, но и бил завлечен с голяма сума в щатски долари... Според Николайчо всички изнасяни суми са отивали в офшорките на Весето и Румен във Вадуц.... А от покойния Николай Добрев съм чувал, че в априлската нощ най-скъпият диамант от колекцията на Весето (б.ред. Румен) е изнесъл в брой над милион щатски долара...
Николай Добрев?! Та те познаваха ли се?!
К. Р.: Не само! Заедно с известния Манол Велев, съпруг на Весела Лечева, през бунтовния януари на 97-а дойдоха да ме хокат и да ми търсят сметка защо съм инициирал стачката на журналистите в БНТ срещу правителството на БСП, вече в оставка! Абсолютни кретени! Представяте ли си, г-н Шойлев?! Аз и СДС!!
Застрашен ли е кръгът Орион от разкрития на Румен Спасов?
А.В.: Ако имате предвид кръга от фирми с имена на небесни тела от съзвездието Орион, не бих могъл да кажа нищо, тъй като аз нямам нищо общо с фирмите, в които Румен участва. Както в семейни, така и във фирмени отношения не се бъркам. Между моята Колонел и фирмите на Спасов отношенията бяха изключително на облигационна основа. Румен никога не е имал участие в Колонел - под каквато и да е форма.
К.Р.: Няма от какво да е застрашен! Само звездното семейство може да пострада при едно истинско разследване на финансовите им машинации. Според мен времето за това отдавна отмина... Ако намеквате за убийството на Луканов, съдът вече си каза думата.
Дали им харесва на Кънчовците (б. авт. - има предвид социолозите Кънчо Стойчев и Андрей Райчев), или не, това си е тяхна грижа...
Друг е въпросът, че след убийството на бившия премиер Румен Спасов е обсъждал пред двама-трима свои много близки възможността да бъда въвлечен в схемата на това гнусно престъпление!
По този въпрос има мои показания в следствието и в съда!
БЗПБ - фалит, политическо решение или грабеж?
А.В.: Не става дума нито за фалит, нито за грабеж, а за чисто политическо решение. Тогавашната прокуратура забърка една каша, в която и досега никой не може да се оправи. Беше атакувана банката, оказа се, че е редовна. Имаше два одита и при тях всичко беше редовно. Затова се захванаха с учредителното дружество. При него имаше един недостатък. От хилядите кооперации - акционери в банката, при десетина се оказа, че пълномощията на общите им събрания и управителните съвети са смесени.
Съдът прие, че те са нередовни и оттам - че цялото дружество е нередовно. Банката имаше редовен лиценз и можеше да заработи, но тъй като дружеството беше нередовно, от това следва, че то не може да взема решения... Всичко беше отстранимо при едно добронамерено отношение... Но БНБ отне лиценза, последваха синдици, ликвидация. А иначе приказките за милиони, десетки милиони са пълни глупости.
Затова ли се разприказвахте едва сега? Може би защото е изтекъл давностният срок?
К.Р.:Глупости! За тези неща говоря много отдавна. Но мен кой ме чува...
Увреден ли беше вашият личен финансов интерес от семейство Спасови? Още повече че вие двамата сте приятели от близо 50 години. Колко загубихте? Много ли.....
А.В.: Загубих приятел, с който сме изяли една торба сол. И участието ми в банката с учредителния капитал...
К. Р.: Горе-долу толкова са годините... Винаги съм казвал, че благодарение на Румен съм издържал децата си от 1992 до 1995 година. Пари не съм загубил, защото не съм имал! Загубих приятел благодарение на интригите на Примата от Орион... и Дупница.
Въпросите зададе Ангел Шойлев

Facebook logo
Бъдете с нас и във