Параграф22 Weekly

§22 Анализи

За ДОТ - като партия белот

Атака ще предложи през новата парламентарна сесия законопроект за създаването на доброволни отряди. Това обеща лидерът на партията Волен Сидеров в декларация от трибуната на Народното събрание при откриването на новия парламентарен сезон. Депутатите атакисти са направили много срещи с хората в страната през ваканционния август и те са били категорични, че в изказванията на политиците няма нито дума в защита на интересите на българския народ.

Приказният мираж, наречен някога ДОТ (Доброволни отряди на трудещите се), отново е на дневен ред. Преди две години се случи същото - Атака пак подготвяше такъв законопроект, но той не видя бял свят. Видно е, че в България трябва да има доброволни отряди за опазване на реда и законността в по-малките населени места. Това го има и в Европа - Германия, Франция, също и в САЩ, като тези доброволни организации са регламентирани и е нормално да бъдат узаконени и у нас. Когато виждат, че се извършва престъпление, защо да не могат и да стрелят? В крайна сметка това е срещу тези, които нарушават закона, обясняваше тогава евродепутатът Десислав Чуколов.
Година и половина по-късно
щафетата на гражданската съпротивата срещу апашите
пое ГЕРБ. През март някакво Национално движение Гражданска сигурност обяви, че ще прави нещо като националната гвардия на САЩ - гвардия от доброволци, организирани по клубове, която да помага в борбата с престъпността и при кризи и аварии. Похвална инициатива, но с крайно подозрителни подбуди. Оказа се, че председател на сдружението е титулярният полицейски номенклатурчик Румен Миланов, чиято професия е началник. След като извъртя шефските постове в КАТ, Жандармерията, НСБОП и НСО, специалистът по всички аспекти на сигурността цъфна на върха на новата структура за борба с корупцията към Министерския съвет - БОРКОР.
Той напомни, че в Стратегията за национална сигурност е записано, че центърът на тежестта в системата са гражданинът и неговата сигурност. От това следвало, че държавата трябва да се грижи за него. Но имало и една друга възможност - гражданинът сам да се грижи за себе си, откри топлата вода Миланов. Оказа се, че сдружението замисля движение с 3-степенна структура на общинско, областно и национално ниво. Най-важно щяло да е най-ниското ниво - общинското, където щели да развиват доброволческите клубове. Замисълът е те да поддържат връзка със съответните държавни органи и да обучават доброволци. След като бъдат изградени структурите на движението, щяло да се премине към обучение на населението, което не може да стане без участието на държавните институции - общини, полиция, пожарна и т.н. Въпросните структури нямало обаче да дублират предвидените в Закона за МВР доброволчески формирования към общините, а да ги подпомагат. Всички сме в една лодка, понякога може да се караме, но понякога трябва да гребем заедно, обясни дареният с генералски пагони Миланов.
Накъде и в чия лодка гребе
вечният началник Миланов е ясно от това кой е новият му работодател. Неправителствената организация нямала яснота как ще се формират отрядите и той затова не навлизал в конкретика. Нямаме завършен модел. Целта е съвместно да придобием знания като граждани по тези въпроси. Но не се цели създаване на доброволни отряди по съществувалия соцмодел, а създаване на компонента на гражданското общество, обясняваше Миланов. По думите му не било ясно как ще се финансира структурата: Засега основната форма на набиране на средства е членската маса. Ако се намерят други форми на финансиране, ще бъде великолепно, но ние не може да искаме някой отгоре или отвън да ни финансира. Не се изключва възможността да се кандидатства за средства от европейските фондове.
След като стана ясно, че Миланов съвместява противозаконно ръководството на държавна структура и на неправителствена организация със сходен предмет на дейност, той се оттегли от гражданското сдружение. Но пък беше казал, каквото трябва, загатвайки с какво се занимават в БОРКОР.
В ГЕРБ все още се колебаят дали да гръмнат по-шумно по темата доброволни отряди. А може би сега е ред Атака да натисне спусъка. Неотдавна председателят на парламентарната група на управляващата партия Красимир Велчев и военният министър Аню Ангелов заговориха за възстановяване на военното обучение и за въоръжаване на гражданите по швейцарски модел. Главният секретар на МВР Калин Георгиев пък съобщи, че
вътрешното ведомство ще раздава мобилни телефони
на кметовете на селата, в които няма полицаи. Целта е чрез безплатните GSM-и селските наместници да сигнализират в полицията за извършени престъпления. Ще раздадем телефони и на отделни будни граждани, които да ни информират за криминални прояви. Те могат да реагират, като повикат полицаи и така да ни помогнат, обясни Георгиев.
ДОТ-законотворчеството си има предистория. Извън носталгията по тези структури, белязала целия преход, сериозна инициатива за възстановяване им предприе МВР по времето, когато настоящият премиер Бойко Борисов беше всепобеждаващ главен секретар на ведомството. През 2004 г. тогавашният вътрешен министър Георги Петканов подписа законопроект, който звучеше доста по-откровено от сегашните усуквания на Румен Миланов. Идеята беше лансирана именно от Борисов и подхваната от боса на Подкрепа Константин Тренчев. Той го каза в прав текст - групи от въоръжени граждани да се борят с ромската престъпност.
МВР увери тогава, че е проучило опита на страни от Европейския съюз и особено на две германски провинции и Белгия. В мотивите към законопроекта Петканов и тогавашният ресорен вицепремиер по сигурността Пламен Панайотов сочеха, че в Есен и Баден-Вюртемберг доброволните служби действали наравно с официалните и винаги се отзовавали, когато униформените имат нужда от тях, а в Белгия важал принципът квартални информационни мрежи. При тях гражданите и полицейските служби осъществяват взаимен информационен обмен и организират специално наблюдение.
Дори и тези данни обаче показаха, че проектът, подписан от Петканов, следва
повече българските, отколкото чуждите традиции.
Едно е да помагаш с информация и да се отзовеш на повикване от полицията, друго - да преследваш и задържаш по собствена инициатива и преценка. Юристи пък припомниха, че т. нар. граждански арест не е уреден в нашето законодателство и никой от преследваните от доброволците не е длъжен да се подчинява на техните разпореждания.
Извън юридическите възражения има и чисто практически. Като например колко хора в днешно време ще си мръднат пръста за обща кауза без заплащане или някакви привилегии. Неизбежно се привежда и историко-политическият опит със създаване на парадържавни и квазиполицейски структури. Проблемът при тях е не само че могат да злоупотребят с дадените им от държавата правомощия, но че обикновено служат на една клика или политическа сила и гражданското у тях служи за параван на слугинажа. В крайна сметка при всяко реанимиране на идеята за нови ДОТ възниква един и същ въпрос: защо десетките и стотици хиляди блюстители на законността и реда от полицията, жандармерията, прокуратурата, съда, затворите, армията и разните му там спецагенции не вземат да си вършат работата? Хем са се обесили на гушата на данъкоплатеца с тлъсти заплати и привилегии, хем той трябва сам да се пази в извънработно време - докато си почива, и за своя сметка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във