Параграф22 Weekly

§22 Анализи

За кожата на един ВСС член

Поредният скандал с търговия с влияние в съдебната власт завива все повече към предизвестен удар срещу определен съдебен началник и шумотевицата около него да прикрие повсеместната корупция в системата. Записът от СРС-тата по случая Ситнилски е точно толкова ясен, колкото и съдържанието на тефтерчето Златанов, но и в този случай засегнатите се правят на три и половина. Разликата е само в тактиката. Обвиненият в престъпление по служба бивш председател на комисията по конфликт на интереси Филип Златанов твърди, че не помни какво си е драскал в тефтера. А поддръжниците на члена на Висшия съдебен съвет (ВСС)и довчерашен висш прокурор Камен Ситнилски се обединиха около тезата, че в изтеклите записи около избора му за член на съветаняма нищо укоримо.


На Ситнилски обаче отнякъде май са му вдигнали мерника и като нищо може да изхвърчи от съвета. Съзирайки опасността, той излезе в началото на седмицата с обръщение към прокурорите в страната да потвърдят, че попълването на квотата им във ВСС е било честно. Бившият заместник главен прокурор заяви, че се води клеветническа кампания лично срещу него, която обаче засягала всички работещи в държавното обвинение. В своето допитване Ситнилски зададе и отговорите - колегите му в прокуратурата трябвало да заявят, че последните избори за членове на ВСС от прокурорската квота са били най-свободните, най-законосъобразните, най-публичните и най-прозрачните, както и че изразихте волята си чрез доброволно избран и демократично реализиран вот.


Ходът беше доста рискован с оглед на възможността прокурорите да си затраят. Асоциацията на прокурорите така и направи, позовавайки се на изразеното вече становище още в началото на месеца. Тогава обаче още не беше ясно дали записите са от СРС, както се оказа впоследствие. В становището се посочваше, че тиражираната информации е без посочен автентичен източник, без да се знае как са събрани данните, нито пък има доказателства за тяхната достоверност. В позицията на прокурорската асоциация се долавяше обаче и опасение, че записите може да са абсолютно автентични - изразена беше подкрепа към проверяващите, ако се установят основания и се пристъпи към реализиране на отговорност от виновните.


Отклик на призива на Ситнилски за подкрепа все пак имаше - че не е имало манипулации и не е оказван натиск при избора, заявиха пред медиите окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров, окръжният прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева, районната прокурорка на Дупница Величка Шопова и доскорошният заместник-ръководител на Софийската районна прокуратура Виктор Чаушев. Все началници, които са подкрепили Ситнилски и няма как да кажат, че са натискани или им е обещавано нещо, за да осигурят гласове за изпращането му във ВСС. При това в съдебните среди основателно се напомня, че дори делегатите на общото събрание на прокурорите, което избра Ситнилски, да не са обработвани непосредствено преди него, това не означава, че не са обработени далеч преди провеждането му - още при подбора на самите делегати по места, където съответните административни ръководители имат свободата да контролират делегатския избор.


Този тънък момент беше усетен от хората на Ситнилски и два дни по-късно подкрепата за него стана малко по-изразителна. В писмено становище на прокурори от Апелативната специализирана прокуратура и от Специализираната прокуратура, изпратено до представляващата ВСС Соня Найденова, спецобвинителите увериха, че върху тях не е оказван какъвто и да било натиск. Нито при избора на делегати за делегатското събрание, което ще гласува за членове на съвета от прокурорската квота. Копие от становището беше изпратено и до самия Камен Ситнилски, за да усети сложеното му рамо.


На пресконференция на Българската съдийска асоциация пък се роди необичайна идея за изчистване на системата - чрез провеждане на анонимна анкета, отворена за всички магистрати, а не само за прокурорите. Идеята дойде всъщност от предложението на Ситнилски такава анкета да бъде пусната сред прокурорите делегати. Анкетният лист трябвало да изготви и да пусне ВСС, а в допитването да бъдат включени неправителствени организации. С цел получаване на независими мнения техни представители трябва да анкетират магистратите на място и да прибират анкетните листове, без те да стигат до административния ръководител.


Мотивът на съдиите да поискат това е, че според тях проблемът е от години и обхваща цялата система, а не само прокуратурата. Чуха се дори остри признания за пазара на СРС-та, за практиката да се водят висящи наказателни дела срещу неизвестни магистрати, които всъщност са добре известни, но не се разследват и се държат в зависимост, както и за нежеланието на обикновени магистрати да се кандидатират за ръководни постове, защото смятат избора за предопределен. В същото време се чуха обаче и мнения, че изборът на Ситнилски бил формално издържан и ВСС трябвало да продължи да работи.


В същото време съветът опитва да ограничи скандала единствено до Ситнилски. Шефът на етичната комисия Ясен Тодоров потвърди, че от трите дисциплинарни производства - срещу Ситнилски, срещу окръжния прокурор на Бургас Емил Христов и срещу окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев, предложение за дисциплинарно уволнение грози само първия. Тодоров остана на позицията си, че най-добрият вариант е Ситнилски да си подаде оставката, което в тази ситуация си е чист ултиматум, тъй като той вече отказа да направи това. Пък и още в призива си за подкрепа бившият заместник главен прокурор заяви, че има сили и средства да се защити и сам. Звучи почти като предупреждение за душманите му.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


Каре:


nbsp;


Софийската градска прокуратура остава засега без титулярен шеф, след като изборът за поста беше осуетен от заболяване на един от кандидатите - прокурора от Софийската градска прокуратура Ваня Илиева. Тя представи болничен лист за остър бронхит. Другите двама кандидати за поста са доскорошният заместник-ръководител и говорител на Софийската районна прокуратура Руси Алексиев и следователят от столичното следствие Бойко Атанасов. За фаворит е сочен Алексиев, чиито кариерни апетити са публична тайна в прокурорските среди. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че няма предпочитан кандидат, което обаче може да означава, че предпочита човек извън сегашната тройка кандидати.


Предишната сряда ВСС не успя да избере за пореден път и апелативен прокурор на София, защото никой от двамата кандидати не събра необходимото мнозинство от поне 13 гласа. Дебатите обаче бяха остри точно по повод на прозрачността на изборите за административни ръководители в прокуратурата. Ден по-късно нервите на магистратите избиха отново, когато ВСС обсъждаше писмото на Съюза на съдиите в България, с което те призоваха съвета да вземе адекватни мерки по скандалите с подслушванията на магистрати. Цацаров дори призова изборът на градски прокурор да бъде отложен заради натегнатата обстановка. Той не прие предложението на някои членове на съвета първо да се прецени състоянието на Софийската градска прокуратура на фона на скандалния запис от Банкя, в който уволненият Николай Кокинов се излага по всички направления. Цацаров се противопостави категорично на идеята комисия на ВСС да провери всички дела на Кокинов и контраатакува с твърдението, че съдийският съюз цели да се намеси в избора на градски прокурор на София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във