Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗА МАРГИНИТЕ - СВАТБА, ЗА ТЕМИДА... - ТЕСЛА!

Навръх деветата годишнина от събитията, когато бе разбито Народното събрание, бе свалено Жан Виденовото правителство и се стигна до втората (и последна засега) синя парламентарна победа, в един от кабинетите в Националната следствена служба (НСлС) бе проведено мило тържество. На 10 януари (вторник) един от двамата най-известни арестанти в момента - Николай Маринов-Малкия Маргин, сключи граждански брак с дългогодишната си приятелка Мария. Кумовете им бяха подбрани специално за целта, защото младоженците се разписаха в присъствието на другите двама братя от фамилията - Красимир Маринов-Големия Маргин и Димитър, който би трябвало да носи прякора Средния Маргин.
Церемонията започна към 14.30 часа, продължи около шейсетина минути, а за ритуална зала бе използван кабинетът на Андрей Цветанов, който води следствието срещу Големия и Малкия Маргин по обвиненията за поръчковите убийства на ген. Любен Гоцев, на бизнесмена Никола Дамянов и на обявения от МВР за контрабандист № 1 на България - Иван Тодоров-Доктора.
Връзката между радостното събитие и узаконяването на магистратските стачки е повече от пряка: ако България беше законова държава, за каквато я има управляващата част от политическия елит, Красимир и Николай Маринови отдавна щяха да бъдат освободени срещу парични гаранции, а Малкия Маргин и Мария да си се оженят по нормалния начин. Но не защото братята няма за какво да бъдат разследвани и, евентуално - осъдени, а заради.. Хартата за правата на човека на ООН, Европейската конвенция за зашита на човешките права, българската конституция и Наказателнопроцесуалния кодекс. Всички те в един глас постановяват, че всеки е невинен до доказване на противното и никой не може задържан без доказателства за неговата вина.
Както вече е известно, Красимир и Николай Маринови бяха задържани на 29 октомври 2005 година. Заедно с тях зад решетките се озоваха още Веселин Тошев и братята Иво и Светлин Карагеоргиеви. Софийската градска прокуратура повдигна срещу всеки от тях по три обвинения: за приготовление за убийство (чл.117 от Наказателния кодекс), за участие в организирана престъпна група (чл.321 от НК) и за незаконно притежаване на оръжие (чл. 339 от НК). В материалите по делото Красимир и Николай Маринови са посочени като подбудители на споменатите вече три поръчкови убийства, а останалите трябва да отговарят пред закона като съучастници и извършители.
В групата има още двама участници - Бисер Илиев и Стефан Рангелов, които са зад решетките от началото на септември 2005 година. По принцип Бисер Илиев е подсъдим по делото за неуспешния атентат срещу Илиян Варсанов, поръчан от Антон Милтенов-Клюна и извършен на 16 август 2002 година. Докато делото стигне до съда, от този свят си заминаха поръчителят на атентата Антон Милтенов-Клюна (разстрелян на 30 юли 2005 г.) и стрелецът срещу Варсанов - Георги Нацев, който се самовзриви с бомба на 12 юни миналата година.
Другият герой - Стефан Рангелов, е подсъдим по делото за успешния атентат срещу Валентин Алексиев-Лисицата, извършен на 3 ноември 1996 година. Именно по това дело протича (както се казва на професионален жаргон) и основният свидетел срещу Маргините - Велин Добрев. Според източници, пожелали засега да останат анонимни, и на държавна работа, през последните пет-шест години Бисер Илиев, Стефан Рангелов и Велин Добрев са се въртели около друга медийна звезда от подземния свят - Димитър Вучев-Демби.
До миналото лято за него се знаеше, че е дясна ръка на Антон Милтенов-Клюна. Днес обаче най-вероятно дори и самият Демби не е много наясно за кого точно работи. Едни твърдят, че се е сдружил със Златко Баретата. Други твърдят, че бил ортак с небезизвестните Пешо Щангата и Росен Животното. А трети са на мнение, че Демби никога не е сменял боята и продължава да е верен на групировката майка - ВИС. Тоест - работи за Къро и Таки, които наследиха бизнеса, след като Антон Милтенов-Клюна и Георги Илиев бяха убити.
Каквато и да е истината за актуалните работодатели на Демби, никой засега не оспорва, че Добрев, Илиев и Рангелов са негови хора. Факт, който прави абсурдно твърдението, че сикаджиите Големия и Малкия Маргин, ще наемат първите срещнати... висаджии за толкова отговорна мисия, каквато е ликвидирането на ген. Любен Гоцев (той не се нуждае от никакво представяне), бизнесмена Никола Дамянов (свързан с варненската групировка ТИМ) и Иван Тодоров-Доктора (зад когото от 2004 г. стоят хора, с които дори цялата бивша СИК не би се осмелила да се захване).
Всъщност дори подобно междуфирмено съешаване да е възможно, двамата основни свидетели срещу Маргините - Велин Добрев и Бисер Илиев, пак биха изпаднали от класацията. Първо, защото са наркомани, и второ - защото са тежко компрометирани и съдебните им биографии биха ги накарали да пропеят при първия удобен случай.
Тук трябва да бъде направено едно важно уточнение, което има връзка както с въпроса за магистратските стачки, така и с основната тема на днешния ни брой: кой и защо никога не търси отговорност от българските слуги на Темида.
Доколкото Параграф 22 успя да разбере, основният свидетел по делото срещу Маргините - Велин Добрев, освен за убийството на Лисицата през 1995 г. е имал още две срещи отблизо с полицията, следствието и прокуратурата. Първата е за нанасянето на средна телесна повреда, а втората - за вещно укривателство. Ако тогава орлите на правосъдието си бяха свършили работата и Добрев беше осъден на две-три години затвор, той най-вероятно нямаше да участва в екзекуцията на Валентин Алексиев-Лисицата и животът му щеше да се развие по друг начин.
На 29 март 1996 г. обаче първото дело срещу Добрев е спряно на основание чл. 22 от Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), защото той се изпарява от лицето на земята и никой не може да го открие. Същата е и съдбата на второто дело срещу Велин Добрев, което на 6 октомври 1995 г. е внесено в Софийската районна прокуратура с мнение за прекратяване и по-късно е прекратено.
Но и това не е всичко. Според осведомени, в една от оперативните полицейски служби на МВР се пази информация, че миналото лято, в дните около 13 юли, Велин Добрев е бил в Обзор. На тази дата, ако все още някой помни, в китното черноморско градче бе взривен джипът на бургазлията Рали Пенков - концесионер на плажа в Обзор и собственик на прословутата Първа частна милиция. За нещастие на атентатора неговата мишена оцеля, но за сметка на това загинаха съпругата на Пенков и четиригодишната им дъщеричка.
По данни на МВР взривното устройство е активирано с дистанционно управление, което означава, че атентаторът е имал пряка видимост към джипа и прекрасно е виждал кой е във возилото. Тогава всички предположиха, че бомбаджията най-вероятно е бил дрогиран до козирката и... май се оказаха доста близо до верния отговор. Защото около месец и половина след атентата в Обзор Велин Добрев е арестуван за незаконно притежание на оръжие. На 19 септември 2005 г. срещу него е образувано полицейско дознание и му е повдигнато обвинение по чл.339 от Наказателния кодекс (за незаконно притежание на взривни материали, оръжие и боеприпаси). А на 27 октомври той пропява срещу двамата Маргини и делото срещу него е прекратено.
Според осведомени, достоверността на т. нар. основен свидетел срещу Маргините е силноуязвима и по още две... кървави линии. Едната от тях води до бл.984 в столичния ж. к. Люлин, пред който - на 11 май 2005 г., бе разстрелян един от най-известните магистрални бандити през последните седем-осем години - Ивайло Рангелов-Джинката. А другата линия стига до бл. 258 на столичния кв. Гоце Делчев, където на 16 юни 2005 г. за малко не бе взривен известният столичен наркодилър Николай Иванов-Бобъра.
По данни на полицията самоделката е била с мощност около 600 грама тротилов еквивалент и е била поставена върху мотопед, спрян до джипа на Бобъра Мицубиши Паджеро. От взривната вълна тогава пострадаха още петима души, а според експерти на ДОТИ бомбата е задействана с... дистанционно управление. На всичко отгоре осведомени твърдят, че Бобъра се е заканил да откъсне главата на Велин Добрев, а Софийската градска прокуратура умишлено не внася в съда делото за взривения джип, за да не... компрометира свидетеля срещу Маргините.
Всъщност най-хубавото в случая ще е, ако Параграф 22 не се окаже прав в съмненията си, че следствието и прокуратурата държат Маргините в ареста просто така - или да им спасят живота, или за да им вземе някой бизнеса. Лошото обаче е, че последното развитие на разследването сочи точно обратното.
Два-три часа след сватбата на Малкия Маргин стана известно, че екип от специалисти е започнал работа върху съставянето на психопортрети на Красимир и Николай Маринови, като за целта от Русия е доставен един от най-известните тамошни психолози. А в четвъртък пък изведнъж гръмна вестта, че следствието разполага с още един - трети свидетел (другите двама са Велин Добрев и Бисер Илиев). Той вече е дал показания пред съдия, но отново не е издал мотивите, заради които сикаджиите са поръчали убийствата на Любен Гоцев, Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора.
Всъщност, истината ще стане ясна съвсем скоро. В навечерието на Нова година заместник главният прокурор Христо Манчев обеща, че обвинителният акт срещу Маргините ще бъде внесен в съда за 40-50 дни. Тоест - до края на февруари. Или - една седмица след назначаването на новия главен прокурор, който все още... няма да се е запознал с работата в дълбочина. Хитро, а?

Facebook logo
Бъдете с нас и във