Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗА МАРУЛИТЕ

Нека да се спрем на някои факти от всекидневието, които на пръв поглед не са свързани помежду си и са произволно избрани:
- Неизвестни лица местят пътните знаци по варненските улици, изненадващо обяви кметът на морската столица Кирил Йорданов. Вече не ги крадели, просто искали да намалят пътния трафик по улицата си за лични изгоди, обясни той.
- Лятната ваканция на парламента ще бъде от 1 август до 5 септември включително, решиха депутатите. Това стана, преди да гласуват шестия вот на недоверие за правителството, внесен заради критичния доклад на Европейската комисия и спрените средства от еврофондовете.
- Над 50 овцевъди от Източните Родопи щурмуваха сградата на Областна дирекция Земеделие и гори в Кърджали, защото протестират заради неполучени средства за пасища от миналата и тази година. Овчари сме, но не овце, пише на плакатите им.
Макар че историята мълчи по този въпрос, но нещо подобно май е станало през далечната 1277 година. Народът бил много отчаян, защото татари шетали из страната и правели каквото си поискат. А цар Константин Тих бил толкова тих, че не можел да се оправи с жена си, камо ли с проблемите в държавата.
Тогава на историческия небосклон изгряла звездата на Ивайло, с прякори Лаханас и Бърдоква, които означавали зеле и маруля. Така го наричали властниците, защото се хранел само с хляб и зеленчуци. Той обаче вдигнал недоволния народ на бунт срещу същите, разгромил войските на цар Константин и му резнал главата. После разбил и татарите...
Та се питам по какво се различават онези марули от днешните?

Facebook logo
Бъдете с нас и във