Параграф22 Weekly

Германски експерти за корупцията в съдебната система

За мишките, примамките и капаните

Контролът върху магистратурата не е непременно нещо лошо

Тотален контрол и предприемане на незабавни мерки при първото съмнение за корупционни действия - така може да бъдат обобщени съветите на германската прокуратура към българските правораздавателни и правоохранителни органи. На семинар с наслов Борбата срещу корупцията в съдебната система, проведен тази седмица в Националния институт на правосъдието с подкрепата на фондация Фридрих Еберт, бившият главен прокурор на провинция Рейнланд-Пфалц Норберт Вайзе и старши прокурорът в същата прокуратура Петер Ганднер споделиха немския опит в превенцията и разкриването на подкупни магистрати, чиновници и предприемачи. Кръглата маса по най-тежката за страната ни тема бе открита от заместник-министъра на правосъдието Даниела Машева, но беше уважена само от двама съдии и трима-четирима прокурори. От ВСС дойдоха Цони Цонев и Георги Гатев, но и те не се задържаха дълго в залата.


А родните магистрати имаше какво да чуят... При цялата си деликатност германските прокурори започнаха лекциите си с ключови цитати от последния официален мониторингов доклад на Европейската комисия - че българките власти проявяват прекалена предпазливост в преследването на корупцията, че законодателството ни е остаряло и неефективно, че разследването и съдебното производство са парализирани от формализъм, а присъдите срещу съдии и прокурори или са оправдателни, или необяснимо леки. Ситуацията в немската съдебна система пък звучи като шокиращ парадокс, тъй като в Германия в последните 30 години е водено едно-единствено дело за корупция срещу магистрат.


В Германия процентът на делата за корупция срещу съдии и прокурори е равен на нула. Имаме няколко случая за корупция в съдебната система, но не става дума за магистрати, а за служители на затворите. Има и два-три случая на сигнали срещу магистрати, но не успяхме да ги докажем. Случва се някой магистрат да бъде хванат, че шофира след употреба на алкохол или че укрива данъци, но това не е корупция. Просто ние сме толкова далеч от това, че дори не мога да ви дам пример. Мога убедено да кажа, че сред нашите съдии и прокурори корупция няма. Прокурорите и съдиите се ръководят от съзнанието, че служат на едно голямо дело, заяви Норберт Вайзе.


На пръв поглед излиза, че двамата висши прокурори говорят за неща, които не познават. От думите им обаче стана ясно, че логиката е обратна - при тях корупция няма, защото тя се преследва безкомпромисно, с всички възможни средства. Как става това на практика? Дългогодишният опит е довел германските експерти до заключението, че може да бъдат разпознати едва 1-2% от действително извършените корупционни деяния. Те са приели, че изобщо няма смисъл да се правят изследвания на необхванатата от статистиката корупция заради основните характеристики на тази престъпна дейност - тя е потайна, всички участници имат интерес да мълчат, защото са наказуеми, и в повечето случаи няма жертви, готови да подадат сигнал. От това следва най-важният извод: превенцията е много по-важна от репресията, а магистратите трябва да забравят максимата: Аз преследвам, аз не предотвратявам.


За да е успешна, стратегията за контрол трябва да се прилага навсякъде чрез принципа на многото очи. Иначе казано - всеки трябва да контролира всекиго и никой не трябва да бъде оставян да върши нещо сам без контрол. Задължително е от екипите от прокурори и полицаи да не изтича информация. Но и никой прокурор не бива оставян да работи сам по едно дело. Нека не знае кога ще бъде проверен внезапно. Ако такава проверка установи нарушения при млад прокурор в първите три години от кариерата му, които се водят изпитателен срок, той задължително бива отстранен от работа. А ако съдия се произнесе по странен начин, прокуратурата и полицията много ще се разсърдят. Много!, обясни Вайзе. На реплика относно независимостта на магистратите бившият главен прокурор реагира, без да се замисли: Аз като прокурор, на когото цял живот са давани указания, не искам да се сменя с ваш прокурор, който е независим.


За разпознаване на корупцията отдалеч се разчита на всички възможни индикатори - начин на живот, поведение на работното място, срещи с външни лица, зависимости, задлъжнялост и т. н. Именно тези индикатори и незабавната реакция при наличието им показват степента на нетърпимост спрямо корупцията. Германските прокурори не скриха, че при срещи с български магистрати са се натъкнали на истинска стена от неразбиране на проблема. Като чули по какви поводи немските им колеги започват проверки и разследвания, нашите отсекли, че никой няма да им разреши да образуват дело по такива поводи.


Наложило се немските магистрати да обясняват, че индикаторът не е доказателство, нито дори улика, а предупредителен сигнал, който изисква проверка, особено когато индикаторите зачестят. И вие можете да правите т. нар. инициирани разследвания (става дума за предварителните проверки, които прокуратурата у нас може да прави, без да образува досъдебно производство - б. а.)само по подозрения, но не ги правите. Не чакайте непременно свидетел, а улики и подозрения. Разследването трябва да започне непременно, независимо какъв ще е резултатът, повтаряли германците.


Те дали и примери - африкански студент превежда всеки месец по 25 000 евро в Москва, което е важен индикатор за пране на пари; държавен служител изведнъж си купува скъпа кола и ходи на срещи в скъпи заведения с определени бизнесмени; предприемач финансира дълго малък футболен отбор, магистрат се оказва на яхта със съдържател на публичен дом. Във всички тези случаи родните прокурори и съдии отсекли, че няма достатъчно данни за извършено престъпление и разследване не може да започне.


Превенцията изхожда от обстоятелството, че корупционните връзки се създават бавно и трябва да се поддържат. Предлагащият подкуп действа на принципа С подходяща примамка може да се хване всяка мишка. От първия контакт, който може да започне с почерпка от едно кафе, до реализиране на същинската корупционна цел обикновено изминава година. През това време може да се премине през покани за обеди, партита, безплатни почивки и бензин. В този период на ухажване индикаторите нарастват и трябва да бъдат хванати. Но превантивните мерки да се прилагат така, че рискът от разкриване да е възможно най-нисък.


Особено важни са анонимните сигнали. Германците отдавна са приели, че те често са достоверни и съдържанието им показва познания от кухнята. В случая със снимания на яхта съдия не се стигнало до присъда, но той бил отстранен от съдебната система от Министерството на правосъдието и т. нар. служебен съд и с кариерата му било свършено. Обжалвал уволнението си пред висшата инстанция - Федералния административен съд, но вместо да го върнат на работа, както става у нас, колегите му върховни съдии потвърдили решението. Мотивите им били разбираеми за всички - поддържането на близки отношения с такъв човек е несъвместимо с дейността на съдията.


По друг анонимен сигнал, срещу шеф на държавна служба, който бил художник и продавал картините си на предприемачи срещу осигуряване на обществени поръчки, резултатът бил всеобхватен - наред с ефективната присъда и дисциплинарното уволнение съдът отнел в полза на държавата всичките близо 400 000 евро, спечелени от продажбата на картините. В подобни случаи с присъди се сдобиват и всички участници в корупционната дейност, а от един случай може да бъдат образувани десетки производства.


От лекциите на немските прокурори остана впечатлението, че корупция в съдебната система на Германия няма, защото германците не я допускат. Как да не им завидиш, чувайки обобщението: При нас корупция в правосъдието просто няма, защото всеки контролира всекиго и е изключено да се обхванат толкова много хора в корупционна мрежа. Е, точно тук сме задминали германците със светлинни години!

Facebook logo
Бъдете с нас и във