Параграф22 Weekly

§22 Анализи

За няколко процента повече…

При представянето на отчета за дейността на прокуратурата през 2008 г. заместник главният прокурор Валери Първанов съобщи, че през този период общата разкриваемост на престъпленията у нас е намаляла с 14 процента. В абсолютни числа през миналата година са били регистрирани над 113 хиляди криминални престъпления. От тях са били разкрити 54 692, или малко над 48 процента.
Намалената разкриваемост през 2008 г. обаче не е новина, а тенденция. В края на миналата година държавното обвинение най-после призна, че разкриваемостта на престъпленията е спаднала с близо 8% от 2005 г. насам. Това беше и негласно потвърждение, че в МВР попипват тук-там данните, които представят на обществеността. От отчета излиза, че това е било нещо обичайно за бившия вътрешен министър Румен Петков и на екипа му, а донякъде и на наследника му Михаил Миков.
От екипа на Петков най-сериозната грешка в тази посока направи Валентин Петров, който в качеството си на директор на полицията обяви публично през септември 2007 г., че престъпността у нас е сведена до нивата отпреди 1990 година. Тогавашният полицай номер 1 обяви, че имаме най-добрите показатели в противодействието срещу престъпността в целия Европейски съюз. Така излезе, че в Германия се извършват 8000 престъпления на 100 000 души, а в България - има - няма 1600. Преди да се сгромоляса от поста вътрешен министър, Петков награди безочието на Петров и го издигна до главен секретар на МВР.
Това обаче беше само
върхът на социологическите извадки в стил зрял социализъм
По-рано през същата година в Европейския парламент беше изпратена справка за 2006 г., от която стана ясно, че ако средният дял на жертвите на престъпления в ЕС е 15.6%, в България е 12.9 процента. Така екипът на Петков може би се опита да предизвика дива завист сред служителите на вътрешните министерства в държави като Великобритания (където този показател е 25%), Швеция и Дания (19%) и Белгия (18%).
През 2005 г. Петков представи доклад за напредъка на България, в който бе отчел намаляване на извършените престъпления със 7% и нарастване на разкриваемостта. Правителството на тройната коалиция без особени притеснения се опита да ускори инерцията, с която царският кабинет, а и този преди него представяха позитивни данни в борбата с престъпността. През 2004 г. например беше регистрирано намаление в броя на извършените престъпления - общо със 7.2 на сто. За предишната година спадът бе с 6.9 процента. Въобще от момента, в който България се запъти към ЕС, ситуацията с престъпността в страната заприлича на онази с рушветите в КАТ. Както знаем, там корупция няма, но намалява!
В началото на мандата на 40-ото Народно събрание от парламентарната трибуна Волен Сидеров редовно алармираше, че голяма част от извършваните у нас престъпления не попадат в дневниците на РПУ-тата. Разбира се, той упорито твърдеше, че това се прави, за да се прикрие ромската престъпност, но явно причината е била по-скоро позитивната статистика. За щастие лидерът на Атака не е единственият източник на подобни твърдения. Според доклад на ЕС от 2005-2006 г. в много от новоприетите страни членки се забелязва висок процент на незаявени престъпления. Според Хелзинския комитет пък през последните години около 50% от престъпленията у нас не се заявяват от пострадалите и респективно не влизат в статистиката.
В края на 2008 г. най-сетне сапуненият мехур се пукна и прокуратурата призна, че успеваемостта при противодействието на криминалните престъпления е спаднала от 60 на 53% през 2006 година. За следващата година нивото на разкритите престъпления, оказа се, е паднало до 52% от регистрираните, а през 2008 г. разкриваемостта падна под психологическата граница от 50 на 100…
През 2007 г.
намаляха и разгледаните от съда наказателни дела
Осъдените бяха общо 50 714, или 91% от всички предадени на съд. На фона на обезкуражаващите данни за работата на МВР прокуратурата отчете, че през 2008 г. се е справила по-добре от предишната година в поддържането на обвиненията пред съда. Осъдени са били 51 562 лица, или близо 99% от предадените на съда. Броят на оправдателните присъди пък е намалял с над 6% спрямо 2007 година. В затвора с ефективни присъди са били вкарани 9121 души. Те са 27% от всички осъдени. По-голямата част от наказанията са пробация - 27%, условни присъди - 25%, и глоби - 23 процента.
Държавното обвинение успя да се похвали още, че през 2008 г. 25% от поисканите от прокуратурата специални разузнавателни средства (СРС) по водещи се в съответния период досъдебни производства са били внесени в съда като годни доказателства. През предходния период, въпреки сериозните суми, похарчени за подслушване, едва 10-12% от СРС-тата стигаха до съда. През миналата година прокуратурата е внесла 4690 искания за използване на СРС-та и е получила 4638 разрешения. За сравнение, през 2007 г. са били поискани 3698 разрешения, а са получени 3601. През 2006 г. позволените от съда СРС-та са били 1494. Нараства и броят на делата с участието на защитени свидетели - за миналата година има 86 такива дела срещу 72 за предишната.
Валери Първанов не скри, че обвързва спада на разкриваемостта на престъпленията със слабата подготовка на разследващите полицаи, които все още в голямата си част нямат юридическо образование и не съумяват да събират годни доказателства. Първанов припомни още за голямото текучество в системата, както и че в последните две години близо 30% от разследващите полицаи са напуснали системата на МВР заради ниско заплащане.
Напразните усилия на... МВР
По време на отчета на прокуратурата стана ясно, че полицаите от спецзвеното, занимаващо се с отвличания, ще преминат обучение в чужбина. Броени дни преди това противодействието на отвличанията заприлича повече на самодейно партизанско движение, отколкото на организирана оперативна работа. При опит на трима терористи да отвлекат столичния месар Винчо Тодоров престъпната група се оставила да бъде проследена от тъста на жертвата Милчо Андреев. Последният се оказал личен шофьор на шефа на Комисията по досиетата Евтим Костадинов. Преди да тръгне по петите на бандитите, Андреев звъннал на шефа си и след депутатската намеса МВР се задействало мигновено. Похитителите и жертвата бяха задържани в кв. Бенковски, но Тодоров не подаде жалба срещу бандитите.
Цяло щастие е, че след събитията в Красна поляна от лятото на 2008 г. небезизвестният Боян Расате не успя да прокара иначе добрата идея за създаването на Национална гвардия. Иначе гвардейците му вече да се бяха заели с превенцията срещу отвличанията...
След като ни навря в лицето безсилието си по проблема с отвличанията, МВР пропусна да напомпа мускули с реализация по международната акция срещу педофилите. На 27 и 28 април за разпространение на педофилски клипове в ИНТЕРНЕТ бяха арестувани 18 души от цялата страна. Сигурно бройката им щеше да е по- голяма, ако в разгара на операцията от сайта на МВР не беше грейнала информацията, че подобна акция е в ход и има задържани... Но оповестяването на провежданите акции поне донякъде обяснява 14-те процента спад в разкриваемостта на престъпленията. Така или иначе на 30 април Софийският районен съд постанови постоянен арест за 11 от общо 12-те, за които прокуратурата поиска задържане под стража. Един от обвиняемите се оказа прясно опериран, което му попречи да остане в ареста. За него беше постановена мярка за неотклонение парична гаранция. За шестима от първоначално задържаните прокуратурата не поиска постоянен арест, защото те били част от семейства с подрастващи и не можело да се твърди категорично кой в домовете им е теглил от ИНТЕРНЕТ педофилските материали. На 12 април Софийският градски съд пък пусна от ареста всичките девет, които обжалваха решението на районния съд. Тогава стана ясно, че не били изготвени експертизите за личните компютри на подсъдимите, чрез които е трябвало да се установи дали те са разпространявали педофилски кадри в ИНТЕРНЕТ.
Да се издъниш в разследването на поръчкови убийства е разбираемо. Труднодоказуеми са. Ако се провалиш в разкриването на отвличанията, пак е обяснимо - има къртици в МВР. Ама да не успееш до събереш достатъчно материали навреме, за да оставиш в ареста някакви аматьори, обвинени в разпространяването на педофилски материали... вече е прекалено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във