Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗА ПРАВОСЪДНАТА ПЕПЕЛЯШКА НИКОГА НЕ УДРЯ ПОЛУНОЩ

Цялото военно дело се основава на заблудата. Затова, когато си силен, престори се на слаб; когато си боеспособен, симулирай пасивност. Подхвърли на врага примамка, за да го подлъжеш... Това е написал преди 25 века великият китайски военен философ Сун Дзъ в трактата си Изкуството на войната. Идеите в тази книга и до ден днешен намират приложение не само във военната област, но и в политиката и в икономиката.
Родните ни магистрати обаче показаха нагледно, че мъдростта на Сун Дзъ може да се използва и при ръководенето на съдебната ни система. Но не за да свършат малко полезна работа, а да хвърлят пепел в очите на обществото.
На 21 ноември Софийският градски съд (СГС) ще проведе поредното си заседание по делото срещу бившия шеф на Четвърто териториално следствено отделение в София - Христо Станчев. В края на миналата година той бе обвинен в получаването на подкуп в размер на 4500 евро. Седмици преди да бъде закопчан, обаче четирима негови подчинени пратиха две писма до Висшия съдебен съвет (ВСС) със сигнали за корупция в това следствено отделение. Вместо обаче да проверят тези сигнали, магистратите си измиха ръцете, като хвърлиха на вълците само Христо Станчев. За да могат по-късно, по време на проверката на експерти от Европейската комисия, да кажат, че, видите ли, има магистрати, хванати с подкупи.
Историята започва на 11 декември 2004 г., когато четирима следователи от 4-о териториално следствено отделение -Бойко Атанасов, Георги Йорданов, Светлана Стоянова-Вайзе и Вихра Попхристова, пращат до Висшия съдебен съвет (ВСС)сигнал срещу прекия си началник Христо Станчев. В писмото те твърдят, че от август 2004 г. шефът им започва да се меси в работата им, като определя кое лице да бъде пуснато, кое дело да се изработи така, че да бъде прекратено, изземва им делата, които после прехвърля на техни колеги, но от тях вече липсват съществени документи и т.н.
Докато Висшият съдебен съвет реши какво да прави, в играта се намесва полицията. На 29 декември 2004 г. в заведение Кайо Коко НСБОП задържа Христо Станчев по подозрение, че получава 4500 евро подкуп. Заедно с него е арестуван и адвокат Георгий Ангелов, който предава рушвета от името на своя клиент - бизнесмена Стоян Янчев.
През лятото на 2003 г. Софийската районна прокуратура (СРП) образува две предварителни производства за документни престъпления срещу Янчев. Те са разпределени в Четвърто териториално отделение (ТО) на Столичната следствена служба (СтСлС), като адвокат на Янчев и по двете дела е Георгий Ангелов.
През есента на 2004 г. бизнесменът започнал да се оплаква на адвоката си, че е невинен и че не издържа повече на тормоза, и Георгий Ангелов му предложил верния път: дава 15 000 евро на новоназначения шеф на 4-о ТО Христо Станчев и забравя за случая. Притиснат от обстоятелствата, бизнесменът се съгласил да брои парите. Първата среща между Станчев, Янчев и Ангелов се състояла на 16 декември в Кайо Коко. На нея бизнесменът споделил, че има финансови затруднения, и тримата се уговорили първоначално той да даде само 5000 евро. На следващия ден адвокат Ангелов взел първите 1000 лв. (около 500 евро) от Янчев и се разбрал с Христо Станчев да му даде останалите 4500 евро три дни преди Нова година, отново в Кайо Коко. Междувременно обаче Янчев пуснал жалба в НСБОП, откъдето му дали белязани банкноти и на 29 декември Христо Станчев и Георгий Ангелов бяха арестувани. Според официалното съобщение на МВР при тестовете ръцете на двамата грейнали като слънца (от веществото за маркиране на парите). Но още по време на първото заседание химическата експертиза доказа, че подсъдимият бивш следовател изобщо не е докосвал белязаните пари.
Делото срещу Христо Станчев и Георгий Ангелов започна на 15 юли тази година в Софийския градски съд. Докато съдът гледа делото, Висшият съдебен съвет трябва да се размърда и да извърши все пак проверка на сигнала от четиримата вече бивши следователи. Но Параграф 22 би посъветвал магистратите да проверят всички служби и отделения на следствието, преди да решат да ги прехвърлят на работа в прокуратурата. Защото току-виж корупцията от едно звено плъзне в друго и за каква борба говорим тогава...

Facebook logo
Бъдете с нас и във