Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗА ПЪРВИ ПЪТ САЩ ПОСРЕЩНА БЪЛГАРСКИ ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Ако не с друго главният прокурор Борис Велчев ще остане в историята поне като първия български ръководител на държавното обвинение, който е бил на официално посещение в САЩ.
Велчев замина за Вашингтон на 9 юли, след като получи официална покана от американския министър на правосъдието и главен прокурор Алберто Гонсалес.
Сътрудничеството в борбата с прането на пари, опазването на интелектуалната собственост и противодействието на компютърните престъпления са основните теми, по които разговаря с американските си колеги Борис Велчев.
По време на срещата си с Алберто Гонсалес главният прокурор е изразил желание да се продължат американските програми и след присъединяването на страната ни към Европейския съюз. Гонсалес пък е подчертал, че борбата с организираната престъпност и с корупцията е от голямо значение за функционирането на демократичното общество.
Борис Велчев се е срещнал и със заместник държавния секретар Пола Добрянски. Двамата са обсъдили съдбата на българските медици в Либия.
Пола Добрянски е казала, че скоро ще посети Триполи, където отново ще повдигне темата за нашите медицински сестри. Българският главен прокурор пък точно на това се надявал, защото за него всяко засилване на американското въздействие за скорошното и справедливо решаване на този въпрос е от огромна полза.
В четвъртък (13 юли) за първи път български главен прокурор влезе в щабквартирата на ЦРУ в Ленгли. Тогава се проведе среща между Велчев и шефа на разузнавателното управление Джон Негропонте.
За седем години бившият главен прокурор Никола Филчев не можа да усети американското гостоприемство по простата причина, че бе нежелан зад Океана.
Все още се помни скандалът отпреди три години, когато вестниците написаха, че на Филчев е отказана американска виза. После стана ясно, че той е получил виза, но Държавният департамент на САЩ вече не го е искал в страната си и е оттеглил поканата.
Прокуратурата под ръководството на Никола Филчев отнесе не една или две критики от страна на бившия американски посланик Джеймс Пардю. Най-често те бяха заради неефективната работа на държавното обвинение и заради съмненията за корупция вътре.
Предшественикът на Филчев - Иван Татарчев, също не бе удостоен с честта да посети страната на неограничените възможности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във