Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗА РАЗЛИКА ОТ БЪЛГАРИЯ, В АНГЛИЯ УБИЙЦИТЕ И ПЕДОФИЛИТЕ СА НА ПОЧИТ

От време на време животът поднася какви ли не неприятни изненади. Било на конкретен човек, било на някоя медия, или пък на цяла политическа класа. И поради тази причина никой не бива да си отваря устата до такава степен, че след това да не може да си я затвори сам и да се наложи някой да му помогне с юмрук или с някакъв по-твърд предмет.
Най-пресният пример в това отношение е британският в. Сън. По принцип това булевардно издание никога не е спирало да ругае България, но през последните три-четири месеца тамошните колеги направо го удариха през просото. Отначало, според прогнозите на Сън, върху Великобритания трябваше да стовари цунами от български проститутки. След това Островът трябваше да бъде окупиран от пълчища български мафиоти, които да го залеят с лавината от българска дрога и да превърнат всички невръстни поданици на Нейно Величество в окаяни наркомани.
А накрая, целокупният британски данъкоплатец бе орисан да загине... от глад. Не за друго, а защото след 1 януари 2007 г. българските орди от икономически емигранти щели да превземат гордия Албион и да съсипят местния пазар на работна ръка.
Като оставим настрана общоизвестните факти около създаването на българската организирана престъпност и около тесните й контакти (още от 1990-1991 г.) с мафиите в Западна Европа, Америка, Австралия и Азия, крайно време е да обърнем малко внимание на две други, пак общоизвестни, но далеч по-малко коментирани истини.
Първата е с пазарна насоченост и гласи следното: ако проститутките, дрогата, мръсните пари и незаконната работна ръка, с които България уж залива Западна Европа (в това число и Великобритания), САЩ и целия цивилизован свят, не се харчеха като топъл хляб, българската мафия със сигурност щеше да експортира други неща. Примерно - плодове, зеленчуци, месо, мляко вълна или Бог знае какво.
Втората истина обаче е доста по-болезнена. Открай време всеки български организиран престъпник или корумпиран държавен чиновник винаги е добре дошъл в Запада Европа, САЩ или където и да било в останалия цивилизован свят. Стига, разбира се, човекът предварително да си плати и да обещае, че няма да върши глупости в страната домакин.
Как става плащането не е кой знае колко голяма тайна: регистриране на реални юридически лица, купуване на имоти, отваряне на постоянни офиси, поддържане на тлъсти сметки в местни банки и т. н.
Как става налягането на парцалите също е известно: записване на децата в елитни частни училища, плащане на данъци (включително и за фиктивна дейност), активно участие в светския живот, благотворителни акции, дарителски жестове и т.н.
Какъв обаче е ефектът от цялата тази галимация? Меко казано, ефектът е поразителен: каквито и съдебни поръчки по наказателни дела срещу наши мафиоти и бели якички да изпрати България във Великобритания, САЩ, Гърция, Италия, Франция или където и да било другаде, материалите или пристигат в безобразно състояние, или... изобщо нищо не пристига.
За всичко това обаче британският таблоид Сън мълчи от години. Толкова упорито, колкото мълчи днес за срамния скандал, избухнал преди два дни под носа му - насред Лондон.
Днес британският министър на вътрешните работи Джон Рийд свиква извънредна среща във връзка със съобщенията за безпрепятственото завръщане на стотици британски бандити и рецидивисти в родината, съобщи в сряда (10 януари) Би Би Си.
Според колегите от световната агенция ден или два по-рано британската Асоциация на старшите полицейски служители огласява една шокираща справка. Според нея над 500 британци, извършили сериозни престъпления в чужбина, сред които и 25-има доказани изнасилвачи, са започнали безпрепятствено работа във Великобритания. Има дори убийци, изнасилвачи и педофили, които са започнали да работят с... деца. Повече от 27 500 случая отлежават в информационните масиви на Хоум офис (става дума за вътрешното министерство на Великобритания - бел. ред.), данните за които не са вкарани в полицейските компютри, се казва още в справката на Асоциацията на старшите полицейски служители. А нейният говорител Пол Кърнахан обвини Хоум офис в нехайство и обобщи, че станалото е напълно неприемливо от гледна точка на защитата на обществото.
На 10 януари (сряда) в. Сън отделя на този скандал цели 43 наборни реда (около 19 машинописни такива), въпреки че подобно нещо е абсурдно да се случи не само в Западна Европа, САЩ и целия цивилизован свят, но и в страните от бившата Източна Европа.
Всъщност, дали пък няма да станем свидетели на някое следващо епохално разследване на в. Сън, според което всичките 500 убийци, изнасилвачи, педофили и обикновени рецидивисти, върнали се и започнали работа във Великобритания, са... българи? Или пък са извършили престъпленията си в милата ни татковина, но са си платили и са били помилвани от тежко корумпираната българска съдебна система? Кой знае - свят широк, болни мозъци всякакви...

Facebook logo
Бъдете с нас и във