Параграф22 Daily

§22 Анализи

За седем месеца: Над 700 000 лева обезщетения по дела срещу прокуратурата

Само за първите седем месеца от годината българската прокуратура е била осъдена да плати обезщетения в размер на повече от 700 000 лева на пострадали от действията й по 47 дела по Закона за отговорността на държавата, решенията по които са минали през Върховния касационен съд и са влезли в сила.

Най-голяма част от хората, които са осъдили държавното обвинение, са били изцяло оправдани по делата, водени срещу тях. Други търсят възмездие заради разследвания, продължили 10 години и повече. Оплакванията са и от незаконни арести, незаконно задържане на вещи и активи и други.

Справката е направена чрез търсачката на сайта на ВКС, поради което не може да претендира за изчерпателност. Тя не включва все още висящите производства, по който съдът тепърва ще се произнася. Не включва и делата пред съдилищата в страната, които все още не са стигнали до ВКС. Не са включени и сумите за обезщетенията до 10 000 лева, които се плащат по споразумения с пострадалите страни по дела, продължили извън "разумния срок" за разследване. Не се включват и осъдителните решения срещу държавата от съда в Страсбург.

От справката липсва и делото на съдия Петър Сантиров, комуто беше присъдено рекордно високо обезщетение заради вредите, които е понесъл като замесен в обвинение за подкуп, заедно с бившия военен министър Николай Цонев и бизнесмена Тенчо Попов. Първоначално съдът му определи 300 000 лева обезщетение, а впоследствие то бе намалено до 200 000 от въззивната инстанция). ВКС обаче е върнал делото за ново разглеждане в Софийския апелативен съд.

С две думи: в справката (така, както я генерира търсачката на сайта по ключова дума "ЗОДОВ"), са включени само делата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, които са приключили с влезли в сила решения на ВКС за първите седем месеца на годината.

Но и така сумата, надхвърляща 700 000 лева, изглежда достатъчно внушителна.

Направихме тази справка, защото забелязахме, че темата за рекордния брой дела по ЗОДОВ срещу прокуратурата и милионите левове обезщетения, прехвърлени на гърба на данъкоплатците, някак странно липсва в концепцията на кандидата за главен прокурор Иван Гешев. В документа, съвсем в  телеграфен стил, фигурира мъглява заявка, че ще се прави анализ на осъдителните решения и ще се търси механизъм за контрол върху качеството на прокурорската работа. Съвсем бегло е засегнат и въпросът за делата в Страсбург, като се предлага проблемът да се решава с допълнителни  обучения и квалификация на кадрите.

Всъщност, до Страсбург вече стигат само единични случаи, свързани с драстични нарушения на принципни правила, установени в защита правата на човека, при това само ако преди това жалбите на пострадалите не са били разгледани и уважени у нас. Същинските камари дела срещу прокуратурата, които касаят ежедневната й дейност (най-често оплакванията са за забавени разследвания и за вреди от незаконни обвинения), са по ЗОДОВ и се трупат в българските съдилища. А анализът и мерките трябваше отдавна да бъдат ясни, още повече след като за миналата година бе отчетен рекордно висок брой дела, заведени срещу прокуратурата.

Припомняме: в официалния доклад, представен в Народното събрание, си пише, че през 2018 година прокуратурата е била осъдена по 789 дела по Закона за отговорността на държавата (по-голямата част от които все още само на първа инстанция). Това е най-големият брой осъдителни решения срещу обвинението за последните три години (през 2017 г са били 714, а през 2016 - едва 594). Другото стряскащо число от доклада беше, че 305 българи са успели да спечелят делата си (от които 302 - с влезли в сила решения) срещу държавното обвинение само през 2018-та - техният брой също е най-голям за последните три години.

От всичките тези цифри следва логичният извод, че въпросът за обезщетенията, които всички плащаме вместо прокуратурата и най-вече за изводите, които държавното обвинение си е извлякло от осъдителните решения, не може да бъде подминаван с лека ръка и замитан под килима. Особено в процедура по избор на следващия главен прокурор...

Остава да видим дали при "избора" някой въобще ще попита Гешев за това?...

Facebook logo
Бъдете с нас и във