Параграф22 Daily

§22 Анализи

За "шега" на тел. 112 - лек затвор и тежки глоби!

По данни на МВР под карантина са въдворени над 3000 души, като 30 от тях вече са пациенти и на Темида.

До 50 000 лв. може да стигне санкцията за „гъбаркане” с тел. 112 и разкарване на полиция, пожарна и линейки по фалшив сигнал, в случай, че от това са възникнали значителни вредни последици.  За „обикновени” подигравки със спешния телефон се предвиждат два вида наказания - затвор до 3 г. и глоби между 1000 и 10 000 лева.

Това е един от ефектите, които следват от промените в законодателството, свързани с извънредното положение, наложено заради коронавируса.

Тук трябва да уточним, че Законът за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение от 13 март 2020 г. на Народното събрание, е много специфичен акт – той е с временно действие, а по-голяма част от заложените в него мерки ще действат само по време на извънредното положение.

Сред трайните мерки е изменението на чл. 326 от Наказателния кодекс, което предвижда санкциите за подаване на фалшиви сигнали за помощ или фалшиви новини за болестта. Именно с този текст се въвежда и твърде впечатляващите по размер наказания за злоумишлени „експерименти” с тел. 112.

В момента чл. 326 от НК гласи следното: „Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години”.  Но, ако от деянието са настъпили значителни вредни последици, наказанието е затвор до 5 г. и глоба от 500 до 2000 лева.

С изменението трябва да бъде инкриминирано още едно деяние: предаване на невярна  информация за разпространението на заразна болест. Скачат и санкциите: за "безобидни шеги" - затвор до 3 години и глоба между 1000 и 10 000 лева, за „тежките случаи" се увеличава само глобата - от 10 000 до 50 000 лева.

Присъди по чл. 326 от НК има и сега - най-често за подаване на фалшиви сигнали на тел.112.  Съдебната практика показва, че „шегички” си правят не само тийнейджъри или пияници, които искат адреналин или разнообразие, но и враждуващи съпрузи - покрай развода и подялбата на общото си имущество, недобросъвестни съседи - за да си правят "мръсно" един на друг, нормални хора - с идеята да си спестят ходенето до личния лекар...

С приемането на Закона за извънредното положение, а покрай това - и ремонта на Наказателния кодекс, вдига летвата и в още една посока: ще се търси наказателна отговорност за разпространяване на невярна информация и чрез социалните мрежи.

Вече има да подобен случай в Силистра. Обвинението е за разпространяване на невярна информация в социалните мрежи, според която властите укриват реалния брой на заразените с коронавирус, т.е. лъжат.

Според юристи обаче до ефективна присъда трудно ще се стигне, защото към момента на деяния текстът в чл. 326 от НК все още не е предвиждал наказание за разпространяването на невярна информация за заразата.

Силистренецът е задържан на 16 март. Вероятно именно заради този случай главният прокурор Иван Гешев - по време на обсъждането на "извънредния" закон в правната комисия на 17 март - призова депутатите за бърза законодателна реакция, защото правната уредба била безнадеждно морално остаряла. "Фалшивите новини са сериозна опасност, може да се атакуват основни структури на държавата, може да се предизвика срив на цели отрасли и структури, текстът в чл. 326 е изключително важен", обясни още Гешев.

Как ще се развие казусът от Силистра тепърва не е ясно. Още по-неясно обаче е как прокуратурата ще прилага бъдещата (все още) "антивирусна" редакция на чл. 326 от НК. Притесненията идват от това, че до редакционното приключване на броя въпросното изменение още не беше минало на второ четене, но всички досъдебни производства по чл. 326 и чл. 355 от НК 

вече бяха взети на „специален отчет” в апелативните прокуратури.

Едно уточнение. Разпоредбата на чл. 155 от НК санкционира "приумиците" на поставените под карантина. Наскоро този текст бе ремонтиран "антивирусно" и бяха въведени драконовски наказания: за умишлено нарушаване на домашна карантина - до три години затвор и  глоба от 1000 до 10 000 лева. При пандемия със смъртни случаи - каквато е инвазията на коронавируса - наказанието е затвор до 5 г. плюс глоба от 10 000 до 50 000 лева.

По данни на МВР, до момента са образувани над 30 досъдебни производства за умишлено нарушаване на домашната карантина, но са карантинирани общо... над 3000 души. А сме в извънредното положение само от 13 март...

Facebook logo
Бъдете с нас и във