Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗА СХВАТКАТА В СОФИЙСКИЯ РАЙОНЕН СЪД Е ВИНОВЕН... ВСС

Преди известно време неколцина от кадровиците на Темида изплакаха, че медиите незаслужено пренебрегват и омаловажават работата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Публичните тежнения на тази групичка висши магистрати бяха огласени от Андрей Икономов, съдия във Върховния административен съд и председател на Бюджетната комисия към ВСС, който поиска от колегите си да сменят тримата членове на Комисията за връзки с обществеността: председателя на Пловдивския апелативен съд Радка Петрова, заместник главния прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Митьо Марков и декана на Правно-историческия факултет на Югозападния университет в Благоевград - проф. Александър Воденичаров.

Случката се разигра на редовното заседание на ВСС, проведено на 7 март. Какви са причините, поради които Андрей Икономов поиска тримата говорители на съвета да си ходят, не се разбра, защото правосъдният министър Георги Петканов, в качеството му на председателстващ заседанието, прекрати зараждащата се дискусия и покани членовете на ВСС в двуседмичен срок да помислят по въпроса.
Кой знае защо единственият опонент на Андрей Икономов тогава бе председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров. В прав текст той заяви, че аргументът за избор на нова Комисия за връзки с обществеността е несериозен, след което обобщи: Ако имат интерес от Висшия съдебен съвет - медиите ще пишат. Ако нямат интерес - няма да се занимават с нас!
Въпреки че от време на време Параграф 22 се изказва доста неласкаво по адрес на Иван Григоров, този път той е прав и това никой не може да отрече. Още повече че доказателството за тоталната инертност на Висшия съдебен съвет, щом не става дума за командировки, назначения на роднини и повишаване на заплатите, се появи само няколко минути по-късно.
В дневния ред на заседанието фигурираше точка, според която ВСС за втори път трябваше да приеме скандалните правила за охрана на Съдебната палата, но този път с интимната мисъл да ограничи достъпа до собствената си централа.
(На тези мракобеснически правила, разработени зад гърба на журналистическата гилдия и обричащи съдебните репортери на вечно висене по тротоарите, Параграф 22 посвети страница и половина в бр. 9 от 3 март 2007 г. под заглавието Превръщат съдебните палати в бункери. Въпреки това ще припомним, че те са разработени от шефа на Главна дирекция Охрана към правосъдното ведомство - главен комисар Станислав Стефанов, а са въведени със заповед за правосъдния министър Георги Петканов на 16 февруари и са одобрени протоколно от Висшия съдебен съвет на 21 февруари.)
За щастие, непосредствено преди гласуването на тази точка, кадровиците на Темида излязоха в почивка, по време на която главният прокурор Борис Велчев и председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев си поговориха няколко минути със съдебните репортерки на Параграф 22 и на в. Сега на тема Къде свършва свободата на словото и откъде започва слободията на бюрократа.
За най-голяма изненада на двете репортерки председателят на ВАС никак не бе изненадан от тяхното негодувание. Нещо повече, Константин Пенчев подробно разказа, че шефът на ГД Охрана Станислав Стефанов бил приготвил такива правила и за Върховния административен съд, но номерът не минал и режимът за достъп до ВАС останал непроменен, т.е. без никакви ограничения за медиите.
За разлика от колегата си, главният прокурор Борис Велчев се потресе, когато разбра какво точно се крие зад благовидно описаните правила за охрана, които Висшият съдебен съвет одобри на 21 февруари. А най-неприятно впечатление му направи фактът, че за всяко интервю, което той дава пред медиите, журналистите предварително трябва искат разрешение от шефа на охраната, за да внесат в Съдебната палата диктофон, телевизионна камера или фотоапарат.
И... стана тя, каквато стана. Точката от дневния ред, посветена на правилата за достъп до сградата на ВСС, беше докладвана от заместник главния прокурор Христо Манчев. Набрали скорост от разговора с двете репортерки, Константин Пенчев и Борис Велчев произнесоха само по седем-осем изречения, но с тях завинаги изпариха желанието на колегите си да приемат каквито и да било правила.
Пръв взе думата председателят на ВАС, чието изказване може да бъде обобщено така: Ние нямаме никакво право да забраняваме на медиите да влизат в съдебните сгради, независимо от формата, под която се въвежда тази забрана.
Освен това Константин Пенчев разби и друг текст от скандалните правила, който гласи: Не се допускат в сградите граждани с неприличен външен вид, в явно нетрезво състояние, с видими психически разстройства и под влияние на наркотични или други упойващи вещества.
Кой и по какъв начин ще определя кои хора са с видимо психическо разстройство, кои са с невидимо и кои са клинично здрави - риторично попита той? - Човек може да изглежда съвсем нормален, да влезе безпроблемно в сградата, а после... да се окаже изведнъж много тежкоболен. Плюс това много хора с психически разстройства влизат в съдебните палати, за да подадат една или друга жалба, така че тази точка от правилата е чиста дискриминация, заяви още председателят на ВАС.
Абсурдно е журналистите да искат разрешение от охраната на Съдебната палата, за да внесат записваща и снимаща техника, с която да отразяват работата на съдебната власт, взе думата главният прокурор Борис Велчев и... след секундна пауза обяви: Предлагам този текст въобще да отпадне от правилата, а Комисията по правни въпроси да предложи друг, по-балансиран вариант.
Стреснати от невиждания емоционален изблик на главния прокурор и председателя на Върховния административен съд, членовете на Висшия съдебен съвет на бърза ръка решиха, че на този етап не бива да се въвеждат никакви правила за охрана на съдебните сгради, задължиха Комисията по прави въпроси към ВСС да изработи нови, по-човешки правила и... преминаха към следващата точка от дневния ред.
Два са поводите, поради които припомняме тази история. Ако членовете на Висшия съдебен съвет чак толкова го бяха закъсали откъм липса на медийно внимание, още на 7 март те щяха да сторят две неща. Най-напред да гласуват решение, с което да отхвърлят дискриминационните правила, разработени от правосъдното министерство. А след това да приемат декларация, с която да подкрепят протестите на медиите и да призоват проф. Георги Петканов доброволно да отмени заповедта си от 16 февруари, с която въпросните правила бяха въведени в употреба.
Вторият повод за съжаление звучи доста по-европейски и досега нито един от кадровиците на Темида не се е сетил за тази възможност.
Вместо да задължават членовете на Комисията по правни въпроси към ВСС да измисля нови правила за охрана на съдебните сгради, кадровиците на Темида трябваше да сторят друго. Да приемат решение, с което да задължат всички пресаташета на съдилища, прокуратури и следствени служби да попитат официално (под формата на анкета, примерно) съдебните репортери по места какво точно им пречи и какви препоръки биха направили за облекчаване на съвместната работа.
След това, резултатите от това допитване да бъдат връчени на магистратите от двете ресорни комисии към ВСС - правната и за връзки с обществеността, за анализ и изработване на становище на Висшия съдебен съвет по въпроса. А накрая, когато тази процедура приключи, ВСС трябваше да излъчи тричленна група, която да седне на една маса с хората на правосъдния министър и... правилата за достъп в съдебните сгради да бъдат изработени веднъж и завинаги.
Вместо това на 7 март членовете на ВСС си тръгнаха така, сякаш нищо не се бе случило и десет дни по-късно инфекцията стана.
На 17 март (миналата събота) в сградата на Софийския районен съд избухна конфликт, който за малко не премина в открит и ожесточен сблъсък между съдебните охранители (от една страна) и репортерите и операторите от пет ефирни и кабелни телевизии.
Случката все още е прясна, достатъчно старателно бе предъвкана в публичното пространство и затова само ще я маркираме.
Миналата събота, след като Софийският районен съд освободи собственика на ИНТЕРНЕТ сайта arenabg.com Елиан Гешев, служители от софийското поделение на ГД Охрана решиха да се направят на мъже и да докажат на своя началник как се изпълнява министерска заповед.
След края на заседанието те оковаха с белезници освободения уж Гешев, обградиха го с телата си така, както агентите на Сикрет сървис не обграждат президента на САЩ, отвориха вратите на залата и... тръгнаха с рогата напред.
Дали изпълненият с горест вик на един колега Помощ, помощ, бият ме! е бил провокиран от коварен юмручен удар в слабините, или пък е бил по-скоро проява на професионална безизходица, едва ли някога някой ще уточни. Но че съдебните охранители си позволиха лукса да блъскат, да ръгат с лакти и да обиждат съдебните репортери е факт, който никой не посмя да оспори.
Простотията (без никакво извинение) обаче не свършва дотук. За да докаже кой командва парада, шефът на софийските охранители Евгени Тропчев изведнъж цъфна насред баталната сцена по... анцуг. И, вместо да потуши с няколко благи думи и две-три резки команди нажежените страсти, той подходи към конфликта в стил Двуликия Янус.
От една страна, Тропчев започна да раздава на вбесените репортери въздушни целувки, придружени с пренебрежителни гримаси. А от друга страна, извика от Съдебната палата още петима-шестима свои подчинени на помощ, които да откарат освободения уж Гешев, докато останалите озаптят развилнелите се репортери и ги изхвърлят от сградата. И то с такава енергична непоколебимост, че операторът на Нова телевизия получи сърдечна криза и се наложи викането на Спешна помощ. А пресаташето на Софийския районен съд Мила Георгиева, след като се извини на медиите от името на ръководството на съда, се превъплъти в ролята на разпоредителка и върна на изхвърлените репортери връхните дрехи и чантите им, разхвърляни по време на схватката.
Оттук нататък работата се вписа едновременно в две поговорки: След дъжд качулка и Прекален светец и Богу не е драг.
Вместо да се извини на медиите още в неделя, шефът на софийската съдебна охрана Евгени Тропчев предпочете да пази гордо мълчание. А една от подчинените му охранителки се оплака, че в суматохата един от репортерите я... захапал за ръката доста стръвнишки.
В понеделник сутринта (19 март) потърпевшите репортери пуснаха подписка в гилдията срещу действията на служителите на съдебната охрана и подадоха жалби до Софийската градска прокуратура, до главния прокурор и до министъра на правосъдието. Освен това те огласиха и намерението си да си направят зъбни отливки, а Евгени Тропчев и шефовете му лично да установят кой точно е ръфал съдебната охранителка.
Софийският градски прокурор Николай Кокинов увери журналистите, че ще назначи проверка по случая и до десетина дни ще обяви резултатите. Освен това той обеща, че ще бъдат проверени не само всички обстоятелства около инцидента, ами и слуховете, че шефът на Главна дирекция Охрана Станислав Стефанов и неговият подчинен Евгени Тропчев са назначени... без конкурс, т.е. в нарушение на закона. И накрая - Николай Кокинов заяви, че няма абсолютно никакъв проблем журналисти да комуникират с освободени лица и се закани да провери защо, след като съдът е освободил Елиан Гешев, без да му налага никаква мярка за неотклонение, той е бил изведен от залата окован с белезници.
Горе-долу по същото време главният прокурор Борис Велчев прекъсна една своя среща, за да получи лично жалбата на потърпевшите.
Правилата (между другото - те важат и за Софийския районен съд, въпреки че той се намира на съвсем друго място) за достъп до Съдебната палата са неадекватни. Инцидентът е изключително неприятен. Искрено се надявам той да остане изолиран и никога повече да не се стига до насилие, заяви Борис Велчев по време на кратката си среща с пациентите на Евгени Тропчев.
След това главният прокурор обеща да следи как ще продължи работата по жалбата на репортерите и обобщи: Дори и медиите да пречат на охраната, трябва да се направи така, че да не се стига до сблъсъци. Общуването между медии и представители на съдебната система е важно, защото само така обществото може да бъде информирано за работата на съдебната власт.
Потърпевшите репортери бяха приети и от правосъдния министър Георги Петканов. На срещата присъстваха заместник-министър Димитър Бонгалов, който отговаря за затворите, следствените арести и съдебната охрана, както и авторът на злополучните правила - шефът на ГД Охрана главен комисар Станислав Стефанов. От името на министерството Георги Петканов се извини на медиите за неприятния инцидент и обеща да разпореди вътрешна проверка за изясняване на инцидента.
В понеделник по обед стана известно, че главен комисар Станислав Стефанов е наказал Евгени Тропчев с понижаване в длъжност и с последно предупреждение за уволнение (за непристойно поведение към журналистите и защото е отишъл на работа по анцуг). А нарочна проверка е установила, че в събота нито един репортер не е впивал зъби в плътта на ожалилата се съдебна охранителка и заради лъжата й тя вече е преместена на работа далеч от София.
Същия ден привечер от правосъдното министерство съобщиха, че министър Георги Петканов е отменил заповедта си от 16 февруари, с която Правилата за охрана, вътрешен ред и сигурност на Съдебната палата бяха пуснати за масова употреба.
Във вторник по обед (20 март) обществеността бе осведомена, че за мястото на Евгени Тропчев - ръководител на Софийското областно звено Охрана е обявен конкурс, в който той няма право да участва. И с това... радостта от светкавичната реакция на т. нар. компетентни органи приключи.
Също във вторник, но малко по-късно, се разбра, че в понеделник Евгени Тропчев е бил уволнен... само на думи, защото неговият пряк началник - Станислав Стефанов, тепърва щял да придвижва документите по каналния ред: от Главна дирекция Охрана към министъра на правосъдието. Неизвестен бил и видът на наказанието му, тъй като вътрешната проверка щяла да приключи след няколко дни.
А накрая, като за капак, Параграф 22 научи още една интимност от задкулисния свят на голямата политика: заповедта на правосъдния министър, с която на 16 февруари бяха узаконени скандалните правила за охрана и която напомпа мускулите и самочувствието на съдебните охранители, въобще не е подписана от Георги Петканов, тъй като по онова време той е бил в командировка в чужбина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във