Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗА СИДЕРОВ ВСИЧКО Е АТАКА СРЕЩУ... СИДЕРОВ И АТАКА

Ако Съдебната палата беше снимачна площадка на някоя американска екшънпродукция, то срещата в сряда (5 декември) между лидера на партия Атака Волен Сидеров и независимия депутат Павел Чернев неминуемо щеше да се превърне я в ръкопашен бой с много юмруци и ритници, я в престрелка. Но действителността все пак е далеч по-скромна и в нея двамата си спретнаха само словесен двубой, в който Сидеров отново се вживя в ролята на вечна политическа жертва, и като такава се опита да защити честта си.
Размяната на хапливи реплики се разигра пред очите на репортерите минути преди началото на заседанието по делото за лъжесвидетелстване срещу лидера на Атака. То беше отложено за 21 февруари заради неявяването на другия подсъдим - съпругата на партийния лидер Капка Георгиева. Защитата й представи болничен лист за влошено здравословно състояние.
Срещу Сидеров са повдигнати две обвинения, свързани с инцидента на автомагистрала Тракия на 7 април 2006 година. Едното е, както вече казахме, за лъжесвидетелстване (чл.290 от Наказателния кодекс), а другото - за спомагане на виновно лице да избегне наказателна отговорност (чл.294 от НК). Нежната му половинка ще отговаря пред слугите на Темида само за лъжесвидетелстване.
Емоциите на Сидеров и Чернев избликнаха в съдебната зала преди влизането на магистратите. Лидерът на Атака се нахвърли срещу бившия си съпартиец с думите: Признай си защо хвърли обвиненията срещу мен. Тогава ще станеш националист, защото националистите не предават каузата. Последва светкавичен отговор от страна на Чернев: Когато аз съм бил националист, ти още пишеше срещу нас.
Но в този момент влезе съдът и словесната престрелка бързо приключи. След края на заседанието представителите на медиите наобиколиха Павел Чернев и го обсипаха с въпроси от сорта Защо е излъгал властите за инцидента на автомагистрала Тракия, И друг път ли е скривал истината и т.н.
Когато стана инцидента с Волен, призовах всички депутати от Атака да лъжесвидетелстват, за да го защитят - него и каузата национализъм. Но те отказаха, единствено аз излъгах властите за лидера си, защото го смятах за приятел и съмишленик. Аз направих своята грешка и сега си плащам за нея, каза Чернев, без да разясни какво точно има предвид.
Волен Сидеров обаче не бе съгласен с него. Той изтъкна, че доскорошният му съпартиец е пълнолетен, юрист е и никой не може да го накара да лъжесвидетелства. Лидерът на Атака не пропусна да жегне и съдебната система с обвинението, че не се занимава с бандитите, а с политически опоненти като него. Той продължи да поддържа имиджа си на жертва на престъпление с политически цели. Питайте свидетелите, които дадоха неверни показания, и най-вече Павел Чернев, защо ме клеветят така тенденциозно, каза Сидеров.
Тук е мястото да отбележим, че целият този спор между двамата без малко да не види бял свят, както се казва по друг повод. На журналистите им се наложи да влязат в словесна престрелка с пресаташето на Софийския градски съд Елена Трифонова, за да защитят правото на обществото да бъде информирано. Повод за разправията стана забраната на съда да се допускат фоторепортери в залата. Подсъдимият Сидеров и адвокатът му Марин Марковски обаче без колебание решиха да запазят добрите отношения с медиите и уредиха нещата. Те подчертаха, че е в интерес на правосъдието процесът да бъде публичен.
Разследването срещу Сидеров започна във връзка с инцидента на магистрала Тракия на 7 април 2006 година. Тогава автомобилът на 22-годишния Явор Доков се удря с колата на лидера на Атака. След катастрофата момчето е пребито от спътник на Сидеров, а возилото на младежа е изпочупено.
Първоначално се смяташе, че биячът е народният представител от Атака Павел Чернев, който уж пътувал с лидера на Атака в една кола и който бе разпознат от Доков. Впоследствие стана ясно, че побоят е нанесен от шофьора на Сидеров - Любомир Бакърджиев.
Последният вече има влязла в сила присъда заради инцидента на автомагистрала Тракия. На 5 юни 2006 г. Пазарджишкият районен съд му наложи 30 месеца пробация.
Часове преди Сидеров и Чернев да се срещнат в съдебната зала, около 1.30 ч. през нощта на 5 декември в Бургас за втори път през последните 10 дена бе запален автомобил на телевизия СКАТ. Първият случай е от 26 ноември.
Собственикът на медията Валери Симеонов определи двата инцидента като предупреждение заради влизането на Атака в политиката, в местната власт и най-вече - заради твърдото намерение на общинските съветници от групата на Атака да спрат разграбването на Бургас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във