Параграф22 Weekly

§22 Анализи

За сляпата Темида битиятвсе е бит...

Констатацията, че гарван гарвану око не вади, получи поредното си потвърждение, този път във връзка със скандалния случай с малтретираното от полицаи семейство Мустафови от Кърджали.

nbsp;


Тази седмица стана известно, че още на 5 юли тази година Районната прокуратура в Кърджали е прекратила разследването срещу служителите на МВР, които преди две години посред нощ обърнаха дома на Мустафови нагоре с краката и сцепиха главата на дъщеря им Ширин.


Инцидентът, който предизвика ожесточен дебат в парламента за ширещото се полицейско насилие у нас, стана на 23 юли 2010 г., след като четирима цивилни полицаи разбиха входната врата и нахлуха в апартамента на бившия им колега Сабахтин Мустафов. При очевидно неадекватната на ситуацията употреба на физическа сила и помощни средства бащата беше повален на пода и закопчан с белезници, а дъщеря му Ширин получи двусантиметрова рана на челото след полицейски ритник по вратата.


Няма полицейско насилие. Полицаите са си изпълнили своите задължения. Единственото, което са допуснали, че не са направили рапорти и съответния протокол, което е административно нарушение, и те са получили своите наказания, заяви по време на разискванията в парламента във връзка със случая вътрешният министър Цветан Цветанов.


Две години след случката държавното обвинение доказа, че по закон е независимо, но по душа е част от изпълнителната власт. Нанасянето на описаната телесна повреда в никакъв случай не е умишлено - полицаят не е предвиждал настъпването на тези последици, нито е искал или допускал, че с отварянето на вратата ще удари някого, пише в мотивите за прекратяване на разследването кърджалийската прокуратура. Според нея не са събрани достатъчно доказателства, които да подкрепят тезата за неправомерно нахлуване на полицаите в дома на семейството. Всичко е станало по закон - влизането е след служебна заповед на началник в рамките на специализирана полицейска операция, няма доказателства за престъпление по служба и за превишаване на правомощия, отсече Районната прокуратура - Кърджали.


След това решение на обвинителите кърджалийският случай навярно ще поеме към Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Благодарение на задружните усилия на нашенските МВР, съд и прокуратура утъпканата в началото на прехода пътечка до ЕСПЧ вече прерасна в истинска магистрала, по която пътуват десетки дела с надежда за справедливо разрешаване. Струва си да се отбележи, че за времето от 1998 до 2010 г. съдът в Страсбург се е произнесъл с 27 осъдителни решения по 26 дела срещу България за полицейско насилие. Това прави средно по две решения годишно, отчитат от правозащитните организации у нас. Според справката на Хелзинкския комитет само по две дела от всички ЕСПЧ не е успял да установи категорично насилие, но пък е осъдил България за неадекватното разследване на побоите, нанесени на жертвите от служители на МВР. Във всички останали случаи България е осъдена и заради самата бруталност на полицаите, и заради последвалото неадекватно разследване, съдебна намеса и неефективна защита на пострадалите.


Данните сочат, че по девет от делата е причинена смърт, убитите са общо 10 души. По 16 дела насилието е било мъчително и нечовешко, жертвите са общо 20 души. По три от делата полицията е отказала на жертвите си животоспасяваща медицинска помощ. За същия период общо 31 отделни хора и семейства са станали жертва на насилие от органите на реда. В същото време няма нито един ефективно осъден полицай за случаите на полицейско насилие, решени досега от ЕСПЧ. Наред с това вследствие на присъдите от Страсбург като добросъвестни данъкоплатци ние сме дали приблизително 1 млн. лв. за обезщетяване на потърпевшите от полицейски безчинства.


При едно от последните си заседание през юли тази година кабинетът отново бръкна в джоба ни, за да плати поредната сума от 57 247 евро за бавно правосъдие и полицейско насилие. Това бяха обезщетения и разноски по седем дела, заведени срещу държавата пред Европейския съд по правата на човека.


Месец по-рано темата за полицейското насилие беше акцент и в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за правата на човека. Според изводите на външните наблюдатели в страната ни са констатирани случаи на насилие от страна на органите на реда. Бяха цитирани данни на Отворено общество, според които полицията продължава да използва нерегламентирано сила при акциите си, а властите си затварят очите и не разследват обективно обвиненията в полицейско насилие.


Решението на прокуратурата от Кърджали е поредното красноречиво потвърждение на горчивия народен опит, изразен в популярния израз битият - бит.... Крилата фраза, вече позната за съжаление и в Страсбург, и в САЩ...

Facebook logo
Бъдете с нас и във