Параграф22 Weekly

§22 Анализи

За здравите сили и здравия разум

Здравите сили победиха здравия разум! С този емблематичен соцлаф от интернет форумите може да бъдат оценени кратко, ясно и духовито изборите на членове на следващия Висш съдебен съвет(ВСС). Липса на нагласа за промени и подозрения за манипулиран и предопределен избор съпътстват процедурите за издигане и гласуване на кандидатури както от парламентарната, така и от магистратската квота. Ревностното пазене на статуквото става въпреки сблъсъците между лобита, опитващи се да вкарат своите хора в новия състав на съвета. Битката е обаче само за постове, никой всъщност не иска същинска промяна, а работещата съдебна система се схваща единствено като територия за кариерен растеж, привилегии и безконтролност в правораздаването.


Тъжна картинка представляваше общото събрание на следователите в страната, което изпраща във ВСС един-единствен представител. Липса на идеи за съдебна реформа, зацикляне в носталгията по силното следствие и стремеж за задържане поне на сегашния му статут предложиха двамата кандидати - завеждащият отдел в Националната следствена служба Койчо Трухчев и нейният заместник-директор Румен Георгиев. Именно той спечели вота, а с това и втори мандат във ВСС, след като беше член и на предишния.


Трухчев обеща, че ще хвърли най-много сили за запазване на статута на следствието, срещу който следователите яростно роптаеха преди налагането му. Щял да иска и връщане на института на младшите следователи, защото без него сме обречени на изживяване и някой ден някой колега ще трябва да затвори вратата. Трухчев настоя и за увеличаване на процесуалните правомощия на следствието, въпреки че според много юристи те не са малко, но не се ползват. Недостатъчната натовареност на следователите пък пречела за кадровото им подсилване, тъй като те не можели да докажат, че достатъчно работят. Това била и мечтата му - следователите да започнат активно да работят.


Без да споменава имена, Трухчев беше пределно ясен в оценката си за системата за случайното разпределение на делата. Признавайки, че не разбира много от компютри, кандидатът за ВСС заяви, че софтуерът незнайно как разпознава определени следователи, все едно са му приятели, а други са забравени. На въпрос за прозрачността в дейността на ВСС Трухчев отговори, че не може всичко да е публично, посочвайки деликатния случай с шефа на Хасковската прокуратура Иван Ванчев. Той нае детектив да следи председателя на окръжния съд в града Миглена Тянкова, с която бил в интимна връзка. Затова според кандидата било добре към медийния отдел във ВСС да се назначи говорител, който да обяснява дейността на съвета.


На въпрос за избора на нов главен прокурор Трухчев каза, че той върви заедно с избора на нов директор на Националната следствена служба, тъй като мандатът на сегашния - Бойко Найденов, изтича в началото на ноември. Попитан дали обвинител 'b91 трябва да е мъж или жена, Трухчев потвърди че и жените са хора, и призова да не му отнемат половината гласоподаватели. Според него главният прокурор не бивало да е политически обвързан, което у нас изглежда невъзможно.


Сходни оплаквания и тези представи и старият лъв в следствието Румен Георгиев, член на предишния ВСС. Според него функциите на следствието са поети от други и нито прокурорите, нито адвокатите са щастливи от това. Всички говорят за съдиите и прокурорите, никой не говори за нас. Избираме един кандидат поради липса на възможност да избираме по-малко. Сиреч, от нашия избор нищо не зависи, ние сме нещо пренебрежимо и това все повече става становище на гилдията, заяви Георгиев.


На въпроса за избора на главен прокурор той се зачуди дали да е мъж, жена или звяр и напомни, че конституцията изисква високи професионални и нравствени качества само за конституционните съдии и за членовете на ВСС, какъвто по право е и главният прокурор. А президентът, премиерът и т.н. могат да бъдат каквито си искат, поясни заместник-шефът на следствието. В оценката си за атестирането, което изкарва 98% от магистратите много добри, Георгиев увери, че не са толкова големи боклуците в съда, прокуратурата и следствието, но го притеснява обемът на работа на Комисията по предложения и атестиране към ВСС, която била отвратителна комисия. Дисциплинарната практика пък била на вълни - друса се чувалът с мишки, поради което ще има случаи, когато богатият и здравият ще бъде по-малко наказван, отколкото бедният и болният.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във