Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Забраняват осеменяване в затворите

Странна услуга предложи преди време новооткрит затвор в САЩ - нощувка срещу заплащане. В столицата на американския щат Мисури Джеферсън Сити откриваха нов затвор и местните власти решиха предварително да го тестват, като предложат срещу заплащане на всички желаещи да прекарат по една нощ зад решетките. Интересът беше толкова голям, че на управата на затвора й се наложи да избира клиентите чрез лотария. Неудобни се оказаха постоянно светещите от тавана лампи, твърдите железни легла и постоянното наблюдение от страна на надзирателите. На гостите беше сервирана обичайната затворническа храна - макарони с пуйка, и те останаха доволни. Единствената разлика с реалните условия беше, че на сутринта любителите излязоха на свобода...


nbsp;


Подобно идилично събитие е напълно възможно да се случи и у нас, ако се преодолее пословичната пренаселеност на българските затвори, срещу която непрекъснато роптаят правозащитните организации. Положението е нетърпимо и това за пореден път бе изтъкнато по време на дебатите в парламента при обсъждането на второ четене на промените в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража през тази седмица.


Картината на местата за лишаване от свобода трябва да стане коренно различна в рамките на пет години, ако се реализира оптимистичният план, и за това време на всеки затворник да се осигури комфорт от 4 кв. м площ, което засега звучи като химера. В момента има затвори, в които един обитател се простира на 2 или 3 кв. м, а в някои случаи - и под 2 кв. м, пишат в мотивите си вносителите. Това е много под международните норми и действа неблагоприятно върху физическото и психическото здраве на лишените от свобода, коментира заместник правосъдният министър Пламен Георгиев, според когото вече се взимат мерки за подобряване на ситуацията.


При общежитията от открит тип имаме вече по 4 кв. м на затворник, в тези от закрит тип се падат средно по 2 кв. метра. Сега ще се подобрят нещата. Открихме в Плевен един етаж, който е за 100 души, от открит тип. Догодина в Бургас ще открием общежитие от закрит тип за 250 души. Средствата са от норвежкия финансов механизъм. Един затвор ориентировъчно струва около 70 млн. лева. Построяването му не е лесно дори ако имаме парите. Това би отнело две-три години, коментира Георгиев. Превърнали сме затворите в приюти. Затова и са пълни. Към 10 хиляди души са натъпкани в 12 затвора, пресмята началникът на варненския затвор Росен Желязков, цитиран от Дойче веле.


Край Варна ще бъде открито още едно затворническо общежитие от закрит тип, което ще бъде завършено догодина, обясниха от правосъдното министерство. Средствата са отпуснати от Норвежкия финансов механизъм, като е изчислено, че за един нов затвор отиват средно около 80 млн. лева. По разчети на ведомството в България ще трябват три нови затвора.


Във връзка с възможността за въвеждане на интимни стаи в затворите заместник-министър Пламен Георгиев беше категоричен, че ако някой от окошарените иска да има на всяка цена потомство, това можело да стане чрез изкуствено осеменяване и други начини, като за целта затворниците могат да бъдат извеждани до някоя близка клиника...


Пренаселеност, изтезания, корупция - това са само някои от проблемите, които е регистрирал в затворите в Бургас и Варна Комитетът против изтезанията към Съвета на Европа, чиито наблюдатели тази седмица проверяваха как стоят нещата на място, а посещението им бе отразено в потресаващ репортаж от Дойче веле. Оказва се, че затворът във Варна е строен преди 80 години. В него има 100 килии, по норматив предназначени максимум за 350 затворници. Към настоящия момент обаче сградата се обитава от 491 осъдени. Но понякога се стигало и до рекордна населеност от над 650 обитатели. В килии с размери 7 на 5 м живеят по18 души, а имало и помещения от 35 квадрата, обитавани от 30 души, накачулени на легла на три етажа. Преди година прехвърлили стотина осъдени в други затвори, защото Европейският комитет против изтезанията установил, че варненският затвор е сред най-претъпканите.


През май тази година Комитетът против изтезанията към СЕ установил, че от ноември 2010 г. до април 2012 г. във варненския затвор са регистрирани 20 от т. нар. фиксации, при които един затворник прекарал с белезници 27 дни, а други - между 5 и 18 дни.


Докато се гласяха промените в законодателството в края на миналата седмица, тихомълком бе уволнен и директорът на Главна дирекция Изпълнение на наказанията Митко Димитров. Официалният мотив за неговото отстраняване е, че е навършил пенсионната възраст, определена в Закона за МВР, но реалната причина била пасивността му.


Според министър Ковачева управлението на затворите търпи много критики, сред които забавените обществени поръчки за създаване на по-добри условия в местата за лишаване от свобода. Тя се надява тази слабост да бъде поправена от новия шеф.


Друг мотив за отстраняването на Димитров бил последният критичен доклад на Комитета против изтезанията. Ковачева припомни още, че въпреки отпуснатите 10 млн. лв. ремонтите в затворите още не са започнали.


Главен комисар Димитров от своя страна заяви, че е обиден и ще търси правата си в съда, тъй като му остават две години до пенсия. Той поискал среща с министъра на правосъдието, но засега не я получава. Димитров твърди, че освобождаването му е немотивирано, зад него стоял личен мотив, тъй като имал много врагове, и предупреди, че в най-скоро време ще има арестувани корумпирани служители на затворите. Нов временен директор на Изпълнение на наказанията в момента е комисар Борис Стратиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във