Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Забравените съдебни палати

Магистратите от най-големия съд в страната - Софийския районен, отдавна трябваше да работят в нова, по-просторна сграда, съобразена с техните професионални нужди. Вместо това и до днес те гледат стотиците дела във все същите мизерни помещения, където се намираха и по времето, когато бившият министър на правосъдието Миглена Тачева чертаеше смели планове за тяхното бъдеще. Предисторията на проблема показва защо ситуацията си остава критична и досега...


През есента на 2008 г. в тези планове фигурираше издигането на ново обиталище за съда. Експертите тогава отсякоха, че старата сграда на бул. Драган Цанков за нищо не става. Била в такова състояние, че по-скоро би трябвало да се разруши, вместо да се ремонтира, твърдеше преди близо четири години Тачева. И със замах бе взето решение да се построи нова сграда до централата на бившето ГУСВ в ж.к. Лагера.


Подобна перспектива бе очертана и за новата съдебна палата в морската столица Варна. Там дори беше направена и първа копка. Градът е пословичен в България с цяла поредица неосъществени проекти за собствена съдебна сграда - през 70-те години на миналия век са правени четири ритуални първи копки , но сградите така и не са построени. А има решение на варненската община за построяването на съдебна палата в града още от 1937-а...


Надявам се, че през 2013 г. съдебните институции и гражданите ще влязат в новата сграда, смело прогнозира бившият председател на Варненския районен съд Тачева, когато за пореден път даде старт на такъв строеж на 26 май 2009 година. В модерната Съдебна палата трябваше да бъдат настанени варненските съдилища и тя трябваше да се издига на цели 11 етажа. Празненството отшумя, Тачева хвърли лопатата и сега само макетът на монументална постройка остана да напомня за добрите намерения. В момента районният съд се помещава в общежития, чиито стени се пукат, и няма пари дори за козметичен ремонт.


През 2009 г. в кабинета на Тачева влезе новия министър на правосъдието Маргарита Попова. Тя обяви, че тези проекти граничат с фантастиката, защото няма откъде да се вземат толкова много пари. Дори се закани да даде на прокурор своята предшественичка, защото договорът за софийската сграда бил на стойност 184 млн.лв, а този във Варна - за 130 млн., което надхвърля многократно бюджета на ведомството по онова време.


Докато по върховете се разменяха такива закачки, магистратите от районните съдилища продължаваха да изнемогват от невъзможните условия за работа. А те пък непрекъснато се влошават. Доскорошният председател на съда Красимир Влахов (сега заместник-шеф на ВКС) по едно време дори обяви, че има опасност най-голямата магистратура да спре да работи. Делегация от ВСС заедно с ръководството на районния съд ходиха на крака при премиера, в резултат на което им бе отстъпена сградата на бившето ГУСВ. Това стана с решение на Министерския съвет № 378 от 4 юни 2010 г. , а след това кабинетът отпусна и 5.66 млн. лв. за нейния ремонт.


Министерството получи парите, но кой знае защо се замота и обяви обществената поръчка почти една година по-късно.


Крайният срок за подаване на документи е изтекъл още на 17 септември миналата година. Но проверка в сайта на Агенцията за обществени поръчки сочи, че в графата за описание на откритата процедура пише затворена. Причината и днес да не е сключен такъв договор, точещите се дела между фирмата Енемона, сключила договори за баснословни суми с правосъдното ведомство по времето на Миглена Тачева. По думите на заместник-министър Пламен Георгиев министерството няма да подпише договор за ремонт на сградата на ГУСВ, докато не се реши въпросът с проблемните контракти от времето на тройната коалиция. Сметната палата обаче вече заяви, че проваленият договор за нова сграда не е пречка да се сключи нов договор за такъв за ремонт. Бившата къща на ГУСВ обаче все още си доизносва униформата и на хоризонта нов костюм не се очертава.


А проблемът е, че до края на годината милионите трябва да бъдат усвоени през 2010 година. Министерският съвет е отпуснал парите за ремонта с условието да бъдат усвоени в рамките на две години. Този срок изтича в края на 2012 година.


Междувременно тези дни в публичното пространство излезе информация, че за 2012 г. на Софийския районен съд са му отпуснати 800 000 лв., които трябва да решат текущите му проблеми. Те обаче няма да стигнат за нищо повече от козметични ремонти. Засега е ясно, че клаустрофобията дълго ще преследва столичните магистрати из тесничките стайчета в сградата на съда. А варненските им колеги ще продължат да се наслаждават на фотосите с макета на Съдебната палата...

Facebook logo
Бъдете с нас и във