Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Зачатие и раждане през погледа на Биг брадър

В навечерието на своята 132 годишнина (1879-2011) МВР има основания да се върне към корените си и да върне забравения си облик на ведомство на всичките вътрешни работи. Както е известно, то е видяло бял свят с Указ №1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I. Той създава Министерство на вътрешните дела в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов. Основните сфери на дейност на министерството са вътрешни работи и администрация, народно здраве, ветеринарно дело, управление на пощите и телеграфите - тоест почти всичко, без строителство, производство и селско стопанство.
Както сочи историческата справка, МВР престава да се грижи за ветеринарното дело едва през 1893 г., което означава, че цели четири години по съвместителство полицаите са обгрижвали освен хората и безкраен животински контингент - от кокошки до едрия рогат добитък. Тази задача, изглежда, е била от особена важност за държавата, за разлика от управлението на пощите, с което МВР се разделя година по-рано - през 1882-ра. А през 1885 г. от плещите на вътрешното ведомство пада и грижата по обществените дела, за да поеме изцяло специфичните си задачи, познати и до днес.
Кога точно МВР е обърнало гръб на народното здраве обаче от справката не се разбира. Но и до ден днешен пъпната му връв с хорското физическо и душевно благосъстояние не е докрай скъсана, ако се съди от някои случаи, в които действия на полицията предизвикват промени в здравния статус на отделни индивиди. Въпреки твърденията на ръководството на МВР, че полицейско насилие не съществува. Така че основания - и исторически, и практически - МВР да поеме отново и здравното дело има. Особено с оглед и на бъдещото дисциплиниране на лекарската колегия заради исканията й за повишаване на заплати и други от този род. Само си представете как лекарските организации стават членове на полицейските синдикати - ще се радват на едни здрави кубинки, на малко повече бензин и ще забравят напълно за високи възнаграждения.
Има и друга причина за сливането на вътрешните работи и здравеопазването. Някой трябва да сложи ред в здравната реформа, в работата на НЗОК, във възпроизводството на населението и всичко останало. Този някой е вътрешното ведомство и шефът му. Цветанов е първият министър на силово ведомство от създаването му досега, който от парламентарната трибуна изчете информация, придобита със спецсредства, за криминалните обстоятелства около раждането на един човешки организъм на 25 седмици. Нещо, за което и Тодор Бурмов би си мечтал...
Заключението на експертната комисия, която провери случая, е, че плодът на 17-годишното момиче от Лясковец е мъртвороден. Това обяви във вторник (21 декември) заместник-директорът на Майчин дом в София проф. д-р Тодор Чернев, един от лекарите, извършили аутопсията. Изказването му преобърна изцяло обвинителната теза, дала основание на министъра да чете СРС-та в пленарната зала, че случаят е криминален и четиримата лекари са виновни. Според д-р Чернев преждевременното раждане е започнало още предния ден на 27 ноември, а майката не е съобщила, че има контракции. Около 15 часа, когато болките станали нетърпими, тя се е обадила в Спешна помощ и малко преди 4 часа на 28 ноември е абортирала. Най-вероятно става въпрос за инфекция, която е предизвикала преждевременното раждане. В момента се правят изследвания. Плодът може да е загинал и при самото раждане, и преди това, но той така или иначе не е жизнеспособен и шансовете му за преживяване - дали ще се роди живо или ще загине веднага след това, няма съществено значение, допълни проф. Чернев. За него този случай е категорично изяснен и това, че плодът е мъртвороден, е доказано с хистологични проби. Проф. Чернев отбеляза, че е участвал и в одита на Министерството на здравеопазването по този повод, но данни за лекарска небрежност не са установени.
Въпреки становището на специалистите министър Цветанов продължи да държи на своята позиция, сякаш през ръцете му са минали стотици родилки. Той заяви в Стара Загора, че трябва да се разгледа всичко, което е дадено като експертиза, и да се види защо се получи това несъответствие. Той отново се облегна на подслушаните разговори на екипа, извършил операцията. Първите часове се говори за живо дете, че детето трябва да бъде премерено и трябва да бъде под 500 грама, а трупчето преди аутопсията тежи над 700 грама. Има много въпросителни защо по този начин са говорили тези доктори, каза Цветанов.
От Окръжната прокуратура във Велико Търново обявиха, че ще излязат с официално становище по случая, когато се запознаят с официалната петорна съдебномедицинска експертиза.
Историята надскочи иначе битово-здравния си характер на 30 ноември, когато четирима лекари от МБАЛ Св. Иван Рилски в Горна Оряховица бяха арестувани по подозрение за умишленото убийство на бебе.
Три дни по-късно случаят се превърна в прецедент в съвременната история на работата с информация от СРС, след като управлението на МВР и Окръжната прокуратура във Велико Търново представиха запис от подслушани телефонни разговори между лекари от болницата в Горна Оряховица. Според полицията и прокуратурата те свидетелстват, че недоносеното бебе е било живо в продължение на 24 часа и следователно е било умишлено умъртвено. Което даде повод вътрешният министър да изчете изразително стенограмата пред депутатите, оставяйки без отговор още един въпрос - кое е наложило лекарските телефони да бъдат подслушвани.
Въпреки бурната обществена реакция задържаните медици продължиха категорично да твърдят, че не става дума за истинско раждане, а за аборт, предизвикан от това, че плодът е бил мъртъв още в утробата на майката. Факт, който потвърждава продължилата повече от 18 дни петорна експертиза.
Големият въпросът все пак не е толкова в това има ли извършено престъпление, било то умишлено или поради нехайство на лекарите. А защо напоследък подслушването се използва под път и над път. И че актът на зачатие и самото раждане не правят изключение.
Впрочем в желанието си да акушира важен за имиджа си проблем, разкривайки престъпни помисли сред някои представители на лекарската професия, МВР и неговият шеф съвсем тенденциозно подминаха с мълчание друг прецедент, свързан отново с прословутите СРС, но този път в съдебната сфера. На 24 ноември, една седмица преди да избухне скандалът с подслушването на горнооряховските медици, в Софийския градски съд се състоя истинска премиера. Тогава бяха показани видеозаписи на МВР, направени със специални разузнавателни средства, в открито съдебно заседание по делото срещу съдията Петър Сантиров, бившия министър на отбраната Николай Цонев и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Както вече е известно, тримата са подсъдими за предлагане на подкуп, който бил предназначен за следователя Петьо Петров, работещ по разследване срещу Цонев. От изгледаните записи обаче неяснотите около случая, възникнали най-вече поради слабите доказателства, събрани от МВР и прокуратурата, съвсем се сгъстиха. Тогава съдът установи разминаване между протокола за съдържанието на видеозаписа и това, което се чува при възпроизвеждането му. Изречения, които не се чуват в звуковия файл, фигурират в документа, а ясно чуващи се изречения липсват в протокола.
След тази техническа демонстрация обвиняемият Петър Сантиров заяви, че се радва за това, че цяла България ще види за какво става въпрос и че всичко е пълна измислица. А зрителите на премиерата излязоха с впечатлението, че нещата около основния свидетел на обвинението - следователя Петров, съвсем не са чисти и не е ясно всъщност кой е поискал подкуп.
Както казваше един от героите на Николай Хайтов, едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш. И в двата случая МВР и прокуратурата са имали възможност да приложат СРС-та. В горнооряховската история обаче заради очевидната злоупотреба с правната норма, регламентираща употребата на спецсредства, се явява съмнение за манипулация с определена цел. Докато от историята със записите на обвиняемите по делото срещу Цонев, Сантиров и Попов остава впечатлението, че МВР и прокуратурата са си оставили ръцете.
Общото и в двата случая обаче е, че въпросът с регламента на употребата на спецсредства все още не е разрешен така, че да защити както професионалните интереси на МВР като ползвател, така и правата на гражданите срещу използването им не по предназначение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във