Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Заден ход по енергийните дела

Ако не искаш да свършиш една работа докрай, причина винаги ще се намери. Докъде ще стигне прокуратурата с прословутите енергийни дела е все още рано да се каже, но нетолкова рано, че да се мълчи. Повод за песимизъм дадоха тази седмица двама вечно усмихнати оптимисти - президентът Росен Плевнелиев и служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Посланието им в стилДумам ти, дъще, сещай се, снахо беше отправено на церемонията по подписване на договори за обновяване на обществени сгради с пари от Международния фонд Козлодуй. За онзи, който умее да слуша, този акт означава само едно - няма да се посяга към големите играчи в енергетиката.


Всичко това беше удавено в думи, от които става ясно, че наказателна отговорност от конкретни хора в енергетиката няма да се търси... понеже нищо в енергетиката не е наред. Странна, но последователна логика - оставете тоя и оня какви ги е вършил, трябва да оправим системата. А тази система е опасана от закони и подзаконови актове, има си независим регулатор и се сочи за гръбнак на икономиката ни. Но пък била толкова зле, че трябвало да бъде изцяло пренаредена. А в такава каша как да виниш някого, че е точил милиони, щом висшето държавно ръководство твърди, че иначе не би могло да бъде.


Та Плевнелиев обеща България да спре работата на парче и по отношение на енергетиката. Ще подредим целия пъзел, ще намерим проблемите и техните решения чрез промени в енергийната стратегия на страната, грейна президентът. Това обаче щяло да се случи в следващото Народно събрание по един легитимен начин, а ЕРП-тата не били единствените виновници. В добавка държавният глава конкретизира, че единствената цел по отношение на енергетиката е да се осветли всичко в енергийната система, да се види в цената на тока - кой, какво и защо определят крайната тежест. И всичко това - при наличието на енергийна стратегия, приета преди само две години и предназначена да чертае бъдещето до 2020-та.


Същата линия държи и Василев - да се работи цялостно, ако и да е безадресно. По думите му проверките в енергетиката не се правят самоцелно, а с идеята да се види къде са болните места и по какъв начин системата може да се реконструира. Не можело да се пипа само на едно място, защото тя била сложна и изисквала пакет от законодателни промени. Те дори били готови, а всичко това се правело в интерес на българските граждани.


Зад подобна риторика сигурно стоят и добри намерения. Но ясно прозира нечистоплътната цел конкретните лапачи да бъдат скрити. И президентът, и енергийният министър признават, че енергийната система е неефективна на много места, но отпращат топката за показването на дефектите и дори за промяната на ценообразуването към експертите от Европейската комисия, към Световната банка и към Европейската банка за възстановяване и развитие. А те, както знаем, ще дадат препоръки и съвети, но няма да потърсят отговорност от авторите и ползвателите на дефектните схеми и ценообразуване.


При този изблик на радикални идеи и бомбастични заявки за велики дела в енергетиката прокуратурата изглежда отново сама. Главният прокурор Сотир Цацаров увери, че има воля нещата да бъдат доведени докрай, но оставят ли те сам сред вълци, прокурорските ти правомощия олекват и надделява чувството за самосъхранение. Към днешна дата не са повдигнати обвинения по нито едно от петте енергийни дела срещу електроразпределителните дружества, срещу Националната електрическа компания и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. А във всички тях има един-единствен известен извършител - бившият шеф на НЕК Михаил Андонов. Държавното обвинение смята, че той е сключил неизгоден договор за правни услуги и процесуално представителство в периода 15 септември 2011 - 5 юни 2012 година. Понеже доказателствата се съдържат в секретен доклад на ДАНС, никой не казва кои адвокати е захлебил Андонов и с какви суми. Бавят се и обещаните обвинение в безстопанственост. А като не са повдигнати обвинения, как да узнаем на полза роду или залудо са работили в ДАНС?


Неизвестни остават и извършителите в Министерството на икономиката, които пропуснали да поискат полагащите се дивиденти от печалбата на ЧЕЗ, докато тя все още притежаваше солидните 33% от акциите на дружеството. Става въпрос за стотици милиони, а пада голямо чудене кой от чиновниците във ведомството е виновен за пропуска да бъдат прибрани в държавния бюджет, както повелява приватизационният договор. Анонимни остават и кадрите на ЧЕЗ, които според Агенцията за държавен финансов контрол провели търгове за 350 хил. лв. без ДДС в нарушение на Закона за обществените поръчки.


Неназовани са също безстопанствениците и длъжностните престъпници в НЕК, ДКЕВР и ЧЕЗ. Как да не повярваме, че неизвестни лица в НЕК са поели ангажимент държавната компания да изкупува неизгодно 100% от произведената от ТЕЦ-овете Марица-изток 1 и Марица-изток 3 електроенергия? Или, че неизвестни служители на ДКЕВР са одобрили без икономически анализ и само ден след като са подадени неизгодните заявления за бъдещи високи разходи на предприятия, произвеждащи зелена енергия? Все пак прокуратурата още има думата. Дано не се задоволи само да каже нещо, а направи всичко необходимо лапачите да бъдат наказани и изгонени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във