Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Задгробният живот на Пора

Дори и след смъртта си известният пернишки бандит с прозвището Пора продължава да озонира съдебните коридори. Окръжният съд от града на миньорите отново ще отвори врати за ароматизирания спомен, тъй като делото за убийството на Николай Александров - Ники Пора, се подновява две години след разстрела му. И бандитът, станал любимец на медиите със седемнадесетте опита да сложи край на живота си, сякаш ще възкръсне.
Почти библейското чудо стана възможно, след като Софийският апелативен съд върна делото за ново разглеждане заради процесуални нарушения по време на първия процес през миналата година.Едно от тях бе, че предишният съдебен състав не е обяснил на родителите на Пора, че имат право да бъдат конституирани като частни обвинители и граждански ищци. Другият открит пропуск е, че на процеса и двамата били без адвокат. В съдебния бис обаче родителите на Александров вече са конституирани със съответния иск и с претенция за 220 000 лв. кръвнина.
Обвиняем в процеса отново ще бъде 62-годишният бивш полицай Евстати Панев, роднина на убития. Той гръмна Пора на 21 октомври 2007 г. със законно притежаван пистолет Макаров край бензиностанцията Лукойл на ул. Граово в Перник. Два дни по-късно Александров почина. При стрелбата майката на Александров - Агна, бе ранена в ръката.
На първия процес Панев бе оправдан за деянието си, защото според магистратите го е извършил в условията на неизбежна отбрана. Стрелецът получи наказание пробация за една година.
Дни преди приближаващата съдебна ваканция Пернишкият окръжен съд проведе първото заседание от новия процес срещу бившия старшина в полицията Евстати Панев. Големи мъки и нерви очакват ексченгето, което и при първия процес премина през различни съдебни перипетии. Тогава Окръжната прокуратура след половингодишно събиране на факти и данни повдигна обвинение срещу подсъдимия Евстати Панев по чл.118 от Наказателния кодекс - за убийство, извършено в състояние на силно раздразнение, което пострадалият е предизвикал с насилие и с тежка обида. На 27 май миналата година състав на Пернишкия окръжен съд, председателстван от съдия Иванка Шкодрова, даде ход на делото за убийството на Пора.
В продължение на пет съдебни заседания бяха изяснявани обстоятелствата около скандала, завършил с фаталния изстрел на автобусна спирка, в непосредствена близост до бензиностанция Лукойл на пернишката улица Граово.
В крайна сметка обвинението срещу 62-годишния Панев по чл.118 бе отхвърлено. Чичото на Пора бе признат за виновен обаче по чл.119, ал.1 от Наказателния кодекс - за убийство, извършено при превишаване на пределите на неизбежна самоотбрана, като се прилагат разпоредбите на чл.12, ал.4.
На практика по този начин магистратите признаха, че подсъдимият не е общественоопасен, а деянието е извършено при неизбежна отбрана и не му бе наложено наказание. Всъщност едногодишната присъда Пробация, която тогава постанови Пернишкият окръжен съд срещу Евстати Панев, не беше за смъртта на племенника му Ники Пора, а защото е наранил ръката на майка му, докато е стрелял край бензиностанцията.
Въпреки леката присъда адвокат Катя Станкова, която защитаваше 62-годишния Панев, заяви, че ще обжалва решението на пернишките съдии пред Софийския апелативен съд и в двете му части. Тя твърдеше, че обвинението срещу подзащитния й трябва да падне и той да бъде напълно оневинен. Признаването на Панев за виновен за нанесена средна телесна повреда на майката на Александров - Агна, предполага умисъл, какъвто в случая няма, заяви тя. На свой ред и прокуратурата имаше мераци за обжалване, тъй като държавното обвинение искаше за бившия полицай условно наказание от три години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок по чл.118 от НК.
Чии интереси ще надделеят в повторната съдебна битка ще стане ясно през втората половина на септември, когато ще бъдат разпитани нови свидетели по случая. На съдебното заседание, което се проведе тези дни, отново бе изслушана съдебномедицинската и съдебнопсихиатричната експертиза за Николай Александров. Тя трябваше да припомни един основен въпрос - луд ли е бил Ники Пора?
Според началника на психиатричното отделение към МБАЛ Рахила Ангелова в Перник д-р Роберт Крумов, който е лекувал Пора, пациентът е имал леко личностно отклонение и е бил неспособен да спазва общоприетите норми на поведение. Това, според специалиста, се дължало на вродени характерови особености, дооформени през годините на съзряването му от лошо семейно възпитание. Д-р Крумов обаче е категоричен, че приживе Пора е бил великолепен актьор, до съвършенство изучил всички подробности, характерни за тежките психически заболявания, и ги възпроизвеждал чудесно. Благодарение на актьорската си дарба Пора успял да заблуди дори и столичната ТЕЛК, която му издала тапия за шизофрения. Александров в никакъв случая не е шизофреник, категоричен е д-р Крумов. Според него колегите му не били виновни, тъй като те имали удоволствието да си общуват с гениалния артист Ники Пора само за двадесетина минути и не са познавали дарбите му за превъплъщение.
Но въпреки свидетелството на специалиста от МБАЛ Рахила Ангелова съмнението, че Пора е бил луд за връзване, все още е живо. Основание за това е богатото му криминално минало - с регистрации за всички престъпни деяния, описани в НК от член 194, та чак до член 217 - кражби на имущество и автомобили, грабежи, изнудване, вещно укривателство, унищожаване на чуждо имущество. Пора бе известен и с десетките си присъди - за кражби, за грабежи, за нанесени леки и средни телесни повреди (в това число и на полицай), за изнасилване. Криминалната биография на Николай Александров показва, че от 1995 г. до момента на смъртта му той фигурира в архивите на полицията с 57 криминални прояви. През 1999 г. е съден за причинена лека телесна повреда, през 2002 - за изнасилване, през 2004 и 2007 - за нанесени средни телесни повреди. Смъртта му прекъсна съдебните процеси за два грабежа, при които Александров е използвал и насилие.
Съмненията за неговата лудост основно произтичат от нещо друго - Пора е истински кандидат за книгата на рекордите Гинес с 18-те неуспешни опита да сложи край на живота си. Едно от най-атрактивните изпълнения от поредицата суицидни прояви на Пора бе убийствен скок от последния, шести етаж на Съдебната палата в Перник. Пора литна като птица на 15 април 2005 г. по време на дело срещу него. Скокът стана секунди преди съдията да прочете присъдата на рецидивиста по повод на нападение над служител на Областната дирекция на полицията в града. Ники Пора бе закопчан с белезници на гърба, но успя да забие лакът в диафрагмата на държащия го полицай. После се отскубна от адвоката си и се хвърли напред с главата през прозореца.
При свободния си полет Пора проби двете 8-милиметрови стъкла и се приземи върху ламаринен покрив на павилион за вестници. Само след броени минути беглецът бе свален оттам и поверен на повиканите лекари. Оцеля по чудо, отървавайки се с дребни охлузвания, и отново бе върнат в затвора.
В битието му на последователен самоубиец арсеналът на Пора е повече от разнообразен. Гълтал е всичко метално, до което се е докопал - от игли и карфици до вилица и гвоздеи. Бесил се е в килията на въже, изработено от собствените му дрехи. Тровил се е с транквиланти в затворническата болница.
Макар че често животът му висеше на косъм, Пора все пак оцеляваше. Две години след атрактивния скок в съда Пора обаче почина безславно в пернишката болница, прострелян от собствения си чичо. Който със сигурност ще проклина живота си, защото не е оставил своя племенник да продължи опитите си за самоубийство до пълна победа...

Facebook logo
Бъдете с нас и във