Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Задържаха митничар - таен милионер

Около 1 млн. щ. долара е раздал през годините под формата на заеми и инвестиции 44-годишният митнически служител Красимир Гочев, задържан на 16 февруари (вторник) при съвместна операция на ГДБОП и на областната дирекция на МВР в Бургас. Операцията е осъществена под прякото ръководство на Бургаската окръжна прокуратура и на апелативния прокурор Емил Христов.
Допреди месец Гочев е работел като началник смяна на ГКПП Лесово. Той е участвал в канал за осъществяване на контрабандна дейност през митническия пункт, а получените от контрабандата суми са разпределяни в митническата йерархия. През октомври миналата година полицейските служители са образували досъдебно производство, а месец по-късно по време на контрабандна дейност е заловен товарен камион-влекач с ремарке, натоварен с 59 000 флакона маркови парфюми на стойност над 4 800 000 лв., прикрити със санитарен фаянс. Фиктивно в документите на ТИР-а е било записано, че се пренасят санитарни материали, а всъщност от Турция за Европейския съюз са се изнасяли контрабандно маркови парфюми. Стоката е задържана, съставен е акт за митническо нарушение, а по случая е образувано досъдебно производство. По същата схема по време на смяната на Красимир Гочев през митническия пункт са преминавали и физически и юридически лица, т.нар багажници, извършващи контрабандна дейност на маркови дрехи и други стоки, за което не са заплащани дължимите мито и акцизи, и по този начин са нанесени щети в големи размери на републиканския бюджет.
В хода на проведената операция и в резултат на процесуално-следствените действия са събрани категорични доказателства за средствата, натрупвани от митническия служител през годините, съобщи на извънреден брифинг директорът на Бургаската полиция комисар Милен Димитров.
Директорът на Агенция Митници Ваньо Танов поясни, че митничарят е бил следен от месец ноември миналата година.
Около 30 000 лв. месечно са отчитани на горните нива за разпределяне към ръководството на митниците, които правят чадър, посочи пък вътрешният министър Цветан Цветанов, обяснявайки схемата на работа на голяма част от митничарите. Оказа се обаче, че началниците, при които са отивали парите, все още са неизвестни. Ваньо Танов увери, че когато се изясни кой е вземал отчисленията по веригата нагоре веднага, ще последват уволнения. За контрабандния канал се проверяват още най-малко трима души.
Красимир Гочев бе задържан за 72 часа. Повдигнатото срещу него обвинение е по чл.242 ал.1 от НК (за контрабанда в особено големи размери), уточни пред Параграф 22 наблюдаващият прокурор от Бургаската окръжна прокуратура Ангел Георгиев. Предвиденото в такива случаи в закона наказание е лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба в размер от 20 до 200 000 лева. От началото на февруари той е бил преместен на служба на пункта на нефтеното пристанище. Прокурор Георгиев отрече това да е ставало под давление на разследващите, като заяви, че кадровите пътешествия на Гочев са по решение единствено на неговото ръководство.
Предстои следователите да установяват откога е започнал да върти черния бизнес митничарят, както и да се изяснява в детайли схемата на контрабандата. Още най-малко трима митничари са обект на разследване, съобщи прокурорът Ангел Георгиев, но не пожела да уточни кои точно са те и дали началникът на ГКПП-Лесово има връзка с тях. Засега се твърди само, че е имало разпределение на ангажиментите и печалбата както по вертикала, така и по хоризонталата на митничарската йерархия.
При ареста на Красимир Гочев и при последвалите обиски разследващите са иззели огромен обем документация, както и няколко десетки хиляди лева в брой. В четвъртък (18 февруари) той бе изпратен под домашен арест. Съдът е взел под внимание това, че Красимир Гочев не е осъждан и е сметнал, че няма опасност да се укрие или да откаже съдействие на полицията при разследване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във