Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗАДЪРЖАН У НАС ЗА ЕВРО МЕНТЕ ОСЪЖДАН В ЧУЖБИНА

Спипаните с фалшиви пари край баня Мадара в столицата Христо Бацанов и Славчо Илиев се оказаха от стара коза ярета. Двамата бяха арестувани при съвместна акция на Главна дирекция Борба с организираната престъпност и Софийската градска прокуратура на 20 март.
Оказа се, че кариерата на Илиев в бизнеса с валута менте е започнала преди повече от седем години извън пределите на страната. През ноември 2001 г. бандитът бил засечен в Германия за притежание на неистинска валута и тогава му е направена първата регистрация. За това свидетелства справка на криминалната полиция в Бон, направена по поръчка на СГП във връзка с разследването на заловените пачки в столицата.
Година по-късно (през 2002-ра) срещу Илиев вече била наложена присъда от четири години затвор. Нашенецът обаче не го свъртало много на едно място, защото излежал зад решетките само... половината от наказанието. Предполага се, че той се е оказал на свобода, след като успял да избяга от немския зандан цели две години преди да изтече присъдата му.
Уговорката, че най-вероятно става дума за бягство, се потвърждава и от справка на затвора, че не е издавана заповед за предсрочно освобождаване.
На 9 май 2004 г. Илиев пак е бил регистриран за притежание на фалшиви пари в криминалната полиция в Щутгарт, а районният съд в града е разпоредил мъжът да бъде експулсиран в България.
Защо е била издавана подобна заповед, експулсиран ли е бил наистина Илиев и с какво точно се е занимавал през тези близо четири години досега изобщо не е ясно. Както се казва - разследването е още в самото начало.
Сигурното е, че в жилището на Илиев разследващите са открили повече от десет лични карти, издадени от различни РПУ. Тепърва ще се проверява дали документите наистина са минавали през полицейските управления със снимката на подсъдимия и данните на други хора, или са изработвани в същата печатница, в която и парите, научи Параграф 22.
Ако Славчо Илиев не е бил експулсиран, спокойно може да се вярва на тезата, че той е преминавал границите, с която си поиска от фалшивите лични карти.
Заради това скоро държавното обвинение може да повдигне обвинение срещу Илиев по чл.308, ал.2 от Наказателния кодекс за използване на неистински официален документ, научи Параграф 22. А в него е записано следното:
Когато предмет на деянието по ал. 1 са български или чуждестранни документи за самоличност, за завършено образование или за придобита квалификация, свидетелства за управление на превозни средства, свидетелства за регистрация на превозни средства, визови стикери или други документи, удостоверяващи правоспособност, лични или регистрационни данни, наказанието е лишаване от свобода до осем години.
Във вторник (1 април) състав на Софийския апелативен съд потвърди мерките за неотклонение на двамата, поставени от Софийския градски съд на 24 март. Славчо Илиев остава с подписка, докато колегата му на подсъдимата скамейка Христо Бацанов ще продължи да бъде под домашен арест.
От Апелативната прокуратура обясниха, че вече е извършена техническа експертиза на всички банкноти. Такава до гледането на мярката на първа инстанция не беше направена. Според проверката само три от банкнотите били истински, като едната е била засечена от разследващите в чейнджбюро.
Във вътрешния джоб на якето на Илиев са открити 63 банкноти от 200 евро (или общо 12 600 евро), а у Бацанов са намерени 204 банкноти също от по 200 евро (или 40 800 евро). Така сметката се свежда общо до 53 400 фалшиви евро.
По-късно антимафиотите откриха в шкафче в баня Мадара още почти 300 000 фалшиви евро. Тогава директорът на службата Кирил Георгиев съобщи, че то е било наето от Бацанов, а операцията била подготвяна от пролетта на миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във