Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Заекът изпразни кесията на ДАНС

Годината на Заека (според китайския календар) не донесе нищо хубаво на агентите от ДАНС. В последния месец на 2011 г. се сбъднаха най-мрачните им сънища - намалиха им и заплатите, орязаха им и обезщетенията при пенсия. Опозицията в Народното събрание остро се противопостави на предложението да се намалят от 20 на 15 заплатите, които се изплащат наведнъж при пенсиониране на служители в ДАНС. Управляващите обаче събраха необходимите гласове в пленарната зала и окончателно приеха предложението, представено като антикризисна мярка. Бе решено по-малко финални заплати ще получат само цивилните контраразузнавачи, а промяната не засегна работещите във военното министерство и в МВР.


Промяната в Закона за ДАНС предвижда, когато нейни служители напускат агенцията, да получават еднократно парично обезщетение в размер на 75 на сто от брутното месечно възнаграждение за всяка прослужена година, но за не повече от 15 месеца. Лидерът на ДСБ Иван Костов защити ДАНС, като заяви, че за да бди агенцията ефективно за националната сигурност, са необходими средства. Той дори похвали служителите й, че сами са си орязали заплатите. На подобно мнение се оказаха също БСП и ДПС. Депутатът Камен Костадинов, член на Комисията за контрол върху ДАНС, заяви, че сегашното намаление на бюджета й било нелогично на фона на реформата в тази структура.


Бюджетът на ДАНС е намален с 43% и с почти толкова е намален бюджетът на външното разузнаване. Нямаме други сектори, в които да са нанасяни такива удари, каза депутатът от БСП Румен Петков. Според бившия вътрешен министър при такива заплати на работещите в агенцията не им оставало друго освен да останат на улицата или да се прехвърлят от другата страна на барикадата. Според последните данни от агенцията около 150 агенти са подали документите си за пенсиониране. Депутатът от БСП Кирил Добрев твърди, че в агенцията са депозирани над 200 рапорта за напускане. А някои експерти предполагат, че със свиването на бюджета на ДАНС се подготвя преструктурирането и преместването й в структурата на МВР или закриването й.


Годината на Заека не тръгна добре за агентите. В публичното пространство бяха изнесени поредица от записи, направени със специални разузнавателни средства, а съмненията, че източникът им е ДАНС така и не бяха разсеяни.


И изборът на ново ръководство в агенцията не помогна особено за измъкване от батака. В началото на март кабинетът избра нов шеф на сдобилата се със скандална слава агенция. Правителството предложи на президента Георги Първанов да издаде указ за назначаването на Константин Кирилов Казаков за председател на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС). В последните дни на февруари той пое ведомството като временен ръководител, след като титулярът Цветлин Йовчев подаде оставка под напора на скандала около СРС-тата.


Роденият през 1966 г. в Казаков минава за човек от кръга на другия заместник-председател Иван Драшков. Имал е и доверието на предшественика си Цветлин Йовчев. Като заместник-председател на ДАНС Казаков е отговарял за класифицираната информация и за служителите, проучвали кандидатите да получат достъп до секретни данни в институциите. През юли 2010 г. с негова резолюция бе отнет достъпът до класифицирана информация на Веселин Божков, шеф на Комисията за регулиране на съобщенията.


Известно е, че преди да стане заместник на Йовчев, Казаков е работил по т.нар. руско направление. След структурните промени в ДАНС в края на 2009 г. това и още няколко направления бяха реформирани основно, след като приоритетите на работата на агенцията бяха пренаредени. Закрити бяха четирите главни дирекции и още шест други дирекции, както и някои структури, чиято дейност дублираше функции на различни органи на МВР. Премахнати бяха и излишни управленски нива и ръководни длъжности. В крайна сметка след промените в структурата ръководните длъжности в ДАНС бяха сведени до 14%, а целият щат на агенцията бе съкратен с над 23 на сто. Въпреки извършените реформи в агенцията управляващите резнаха бюджета й за 2012 г. и от 135 млн. лв. през 2009 г. той падна на 75 млн.лева.


И докато редовите агенти си бият челата над въпроса да напускат или не, бившият им шеф Цветлин Йовчев продължава да расте в йерархията. Както е известно, той подаде оставка на 16 февруари т.г. след скандал по повод на изтекла информация, добита със СРС, която би трябвало да се пази в ДАНС. От лятото на 2011 г. премиерът Бойко Борисов го прибра при себе си като съветник по въпросите на националната сигурност и тероризма, но сега пред Йовчев се очертава възможността да прекрачи ларгото и от Дондуков 1 да се пренесе на Дондуков 2. Тези дни в публичното пространство се появи информация, че бившият шеф на ДАНС ще стане шеф на кабинета на избрания за президент Росен Плевнелиев. Явно идващата година на Дракона ще бъде повече от добра за бившите агенти на ДАНС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във