Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Загадъчната смърт на общинския чиновник

Районната прокуратура във Варна продължава да разследва мистериозната смърт на 33-годишния общинар Петър Четников, който бе намерен мъртъв в дома си във Варна през нощта на 24 август (вторник). Шефът на дирекция Обществен ред и контрол в район Владислав Варненчик беше открит в събота (21 август) около 02.30 часа в дома си с множество прободни рани.
На трупа първо попаднала съпругата на мъжа, която е бременна в петия месец. Тя сигнализирала на полицията и на Бърза помощ. Тялото било в банята, цялото обляно в кръв и с кухненски нож, който лежал до него. Странното е обаче, че нито тя, нито съседите са чули викове или стенания.
Аутопсията констатирала 24 прободни и порезни рани. Булката на общинския служител обяснила при разпита, че се събудила след 2 часа. Като видяла, че Петър не е в леглото, тръгнала из апартамента да го търси. Така се натъкнала на тялото му. При огледа на местопрестъплението не били открити следи от борба. Отсъствали и т. нар. защитни наранявания по ръцете на съпругата. Прободните и порезни рани върху починалия били по гърба, шията, тила, гърдите и дори имало наченки на скалпиране. Според патоанатомите, заели се със случая, би могло мъжът да си ги е нанесъл сам, включително и смъртоносния удар в стомаха.
Част от близките и приятелите на Четников обаче отхвърлят версията за самоубийство. Те твърдят, че това е изключено, тъй като той бил ведър и стабилен човек и едва ли е посегнал на живота си. Според разследващите странно е, че жената на Петър не е чула нищо.
Засега разследването е за самоубийство, но е все още рано да се каже каквото и да било. Има много необясними моменти, казва прокурор Александър Атанасов, на когото първоначално е докладван трагичният случай. И продължава: Чисто психологически е странно и за мен - как човек може да причини смъртта си по такъв жесток начин, но също така е странно и това жената, с която починалият е сключил брак преди 10 дни и чака дете от него, да го прободе толкова пъти. Всичко е много неясно.
За прокурора може да е неясно, но не и за вътрешния министър Цветан Цветанов, който направо каза, че всичко върви към ритуално самоубийство, тъй като няма насилствено посегателство, няма проникване в дома му и най-вероятно става въпрос за човек с психическо отклонение. Кметът на района Добромир Джиков твърди, че Четников нямал никакви проблеми и пререкания с колеги, вършел си много добре работата и той е изненадан от фаталния край. Колежка на починалия, пожелала анонимност, обаче споделя, че младият мъж бил тъжен и угрижен през последните няколко седмици. Други негови колеги разказват, че той припаднал на работа в началото на фаталната за него седмица. Обяснил го с ниско кръвно и си взел болнични.
По думите на майката Донка Четникова синът и бил в тежка депресия през последните най-малко два месеца. Тя дори го водила на лекар, след като разбрала психическото му състояние. Изписали му антидепресанти, но той рядко пиел от тях. По думите на майката Петър никога не е употребявал наркотици и не е злоупотребявал с алкохол. Въпреки че резултатите от експертизата не са докладвани на прокуратурата, съдебни лекари загатнаха, че Четников не е употребил алкохол или наркотици.
Според слуховете Петър бил резервиран към приятелката си, която преди това имала дете от друг мъж. Месеци преди трагедията двамата имали конфликт. Петър даже й казал да си събира багажа. След три дни тя се върнала и му заявила, че е бременна. Това силно озадачило Петър, понеже той знаел, че тя взема противозачатъчни хапчета. Въпреки съмненията си той я приел отново и се подготвил за сватба. С костюма от нея го погребали в неделя - на следващия ден след трагедията. Впечатление обаче прави и нещо, написано от самия Четников във Facebook: Животът е сън, смъртта е пробуждане.
Засега е заведено дело срещу неизвестен извършител - по чл.127. Към момента в прокуратурата не са пристигнали писмените резултати от аутопсията. Именно от тях щяло да стане ясно дали в случая става въпрос за самоубийство, или убийство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във