Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Захарни изкушения за правоохранителите

Антимафиотите от Главна дирекция Борба с организираната престъпност, изглежда, се пристрастиха към сладкото, след като разбиха поредната организирана група за данъчни далавери при търговията с бяла рафинирана захар. В средата на седмицата ГДБОП проведе спецоперация със закачливото име Захарно петле, по време на която са задържани петима души.


Сладката акция бе проведена под надзора на структурите на Специализираната прокуратура в София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Сливен, Благоевград, Ямбол, Перник, Плевен, Разград и Ловеч. Антимафиотите са претърсили 27 адреса, откъдето са иззели счетоводни, банкови и фирмени документи, компютърни конфигурации и пълномощни за търговия със захар. Според официалната информация за акцията в ареста са столичаните Д.Д. (43 г.), С.Т.(40 г.), Д.Б.(43 г.) и В.Р.(34 г.), регистриран за аналогични престъпления. Малко по-късно е задържана и тяхна съучастничка от Стара Загора, 40-годишната Б.П.


Софиянецът Д.Б. вече е регистриран, води невярна счетоводна отчетност, за получаване на средства от бюджета с помощта на неистински документи, а също че не е заявил своевременно неплатежоспособност и неоткриване на производство по несъстоятелност на дружества, уточниха от МВР.


Схемата, по която групата е действала, е позната. Петимата внасяли в страната бяла рафинирана захар като вътрешнообщностна доставка от Гърция. Получатели на стоката били дружества буфери. Те си спестявали плащането на ДДС,след като декларирали фиктивни сделки с фиктивни фирми. Това позволявало дружествата да продават захарта на по-ниска от пазарната цена.


Според МВР групата избягвала плащането на дължимия ДДС и е ощетила държавния бюджет с около 2 500 000 лв. от февруари тази година до момента на разкриването й. Експертите от ГДБОП се шегуват, че тази захар им е много по-сладка от другата, тъй като ги правела конкурентоспособни.


Поредната сладка операция обаче изправя антимафиотите и Специализираната прокуратура пред вероятността след многото захар да им пригорчее, ако откритите доказателства се окажат недостатъчни. Нещо подобно се случи и с гръмко проведената спецоперация на ГДБОП и на спецпрокурорите през май срещу бизнесмена и футболен благодетел Гриша Ганчев. Както е известно, той беше посочен като ръководител на организирана престъпна група, създадена за мащабни далавери за милиони с ДДС в производството и търговията със захар. В групата МВР зачисли и сина му Данаил Ганчев, Камелия Мирчева, Милко Талев, Ивайло Талев, Тодор Симеонов и Милко Димитров.


Ден след ареста на шестимата мащабите на аферата започнаха да се свиват полека-лека като спукан балон. Когато на 11 май официално бе оповестено, че е направен обиск в Литекс Тауър, финансовият министър Симеон Дянков се изцепи, че щетите от укритото ДДС за година са били... 200 млн. лева. На следващия ден обаче се оказа, че според сметките на спецпрокуратурата за месец и половина групата е укрила 200 000 лева. Напук на твърденията на шефа на МВР Цветан Цветанов, че захарните дедесари са действали от година, се оказа, че данните за евентуално източените пари са само за около месец и половина. Това го заяви говорителят на спецпрокуратурата Пламен Марков.


Според прокуратурата основният организатор на източването е бил Милко Талев. Той бил посредник при продажбата на захар, произведена в заводите в Девня и Бургас, които са под контрола на Литекс комерс. Талев намирал транспортните фирми, които превозвали суровината. Парите за захарта били превеждани по сметките на Симек ЕООД, с които се разпореждал Талев. Движението по сметките на фирмата се следяло от човек в МКБ Юнионбанк, който се обаждал на Талев, мъжът теглел сумите и ги носел на ръка в офиса на Литекс комерс. В същата банка са сметките и на други две фирми, участвали в схемата - Симек трейд ЕООД и Офлайн филм, която е собственост на Симеонов. Захарта се превозвала с товарителници, с транспортни документи и фактури, които впоследствие били унищожавани. Така от 10-12 доставки месечно се декларирани едва една-две.


Бизнесменът Гриша Ганчев бе оставен на свобода срещу рекордната гаранция от 300 000 лева. В края на май срещу него бяха повдигнати две обвинения от Специализираната прокуратура. Едното е за ръководител на организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система, а другото за закана за убийство към директора на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов.


Прокуратурата мотивираше обвиненията си, докато във въздуха все още се носеха гръмките думи на премиера Бойко Борисов към Ганчев: Мога да уверя г-н Ганчев, че никой няма да бъде пожален по веригата. Мога да му гарантирам и да го убедя, че се работи много активно. Той сега да гледа и да докаже своята невинност.


На премиера отдавна му е простено, че не познава изтънко наказателното правораздаване, въпреки че известно време беше и главен секретар на МВР. Според закона доказателствената тежест пада изцяло върху раменете на МВР и прокуратурата - тоест изключено е обвиняемият да доказва собствената си невинност.


Самият обвиняем престоя 20-ина минути на разпит в ГДБОП и определи случващото се като кьорфишеци в публичното пространство. Ганчев заяви, че цялата история е пълна със спекулации.Аз съм човекът, който постоянно съм алармирал за злоупотреби, каза той. Според Ганчев част от фирмите, замесени в схеми за ДДС измами, купували продукция от захарните заводи на Литекс, но основната част от данъка се източвала със стока, внесена от страни от Европейския съюз. Те купуват от нас 10-20 камиона, но има и стотици, които прелитат границата като врабчета. Понеже е вътрешнообщностна доставка, те не подлежат на проверка. Всички бандюги могат да си купят захар от нас. Ние не сме разследващ орган. ДДС в захарния сектор у нас се точи от пловдивски, карнобатски и софийски фирми, аз не се притеснявам от проверката на НАП. Откъде да го укрием това ДДС, като ние сме производители на захар? Производителите на захарта получават суровина, която на входа митницата я обмитява. Няма как корабът да прехвръкне като врабче през границата. Митните сборове се събират още на митницата, докато той търси вътрешнообщностни доставки, които са от разни крадци на ДДС тук и са известни на всички... От Гърция, от Румъния, от Унгария, от Полша вземат, купуват, карат захар тук, циганските фирми, пловдивските, които са по един лев, през тях ги въртят, продават на търговски вериги и точат ДДС-то и го крадат от бюджета, това е цялата истина, заяви ловешкият бизнесмен.


Развитието на Захарната афера сетне доказа, че той май е прав. Най-напред в края на юли Апелативният специализиран съд не определи мярка за неотклонение за сина му Данаил. Предходната съдебна инстанция поиска от Данаил Ганчев парична гаранция в размер на 100 хил. лева. Бяха свалени мерките за неотклонение и за останалите задържани по случая. Според съда това се е наложило, тъй като не са събрани доказателства за извършени престъпления от обвиняемите.


Междувременно се появи слух, че ударът срещу Гриша Ганчев е заради отказа му да произведе в автомобилния си завод в ловешкото село Баховица 700 коли, които да даде на безценица на държавната администрация и на полицията. Показателно е, че от юли досега няма никакво движение по разследването на неговата сладка афера. В резултат на акцията обаче Гриша Ганчев обяви, че за една година ще разпродаде бизнеса си и ще се махне от страната. Може би е пристъпил към реализация на това намерение, тъй като по информация от Комисията за защита на конкуренцията, чешката Енерго-про се заинтересувала от контролираната от Гриша Ганчев компания ВЕЦ-Енергия холдинг.


Ганчев е в правото си сам да реши да продаде или не, както и дали да напусне страната, в която го призовават да доказва невинността си. Поредната разбита група за източване на ДДС при търговия със захар обаче напълно потвърждава неговите обяснения каква е престъпната схема. Човек остава с впечатлението, че МВР сякаш се е вслушало и следвайки описанието му, се е насочило към точните мошеници, записва в актива си нова успешна сладка операция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във