Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗАИГРАВАНЕТО С МАГИСТРАТСКИТЕ ЗАПЛАТИ ПРОДЪЛЖАВА

Само седмица след като Висшият съдебен съвет (ВСС) увеличи заплатите на магистратите, парламентарната бюджетна комисия отвърна на удара.
Във вторник (5 декември) депутатите намалиха възнагражденията на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители, като им орязаха процента за прослужено време. Досега магистратите получаваха за всяка година стаж добавка от 2% върху заплатите си. От 1 януари 2007 г. тя ще бъде един процент.
На 29 ноември ВСС вдигна заплатите на слугите на Темида със 7.2%, смятано от 1 октомври. Така например заместник-председателите на Върховния административен съд (ВАС) и на Върховния касационен съд (ВКС), заместник главните прокурори и заместниците на директора на Националната следствена служба (НСлС) ще взимат вече по около 2090 лв. основна заплата, без в нея да се включват парите за прослужено време, нито пък тези за ранг. Досега техните заплати бяха около 1948 лева. ВСС увеличи възнагражденията им въпреки депутатските хули, че взимат много пари, пък почти нищо не вършат.
В интерес на истината, народните представителите получават 1% добавка върху заплатите за прослужено време. Но и техните основни заплати никак не са малки, а заседанията на парламента са три пъти в седмицата и продължават от 9 до 14 часа, толкова пъти заседават и комисиите.
Съдия в районен съд получава основна месечна заплата около 1000 лв., на окръжно ниво сумата е около 1200 лв., а апелативните съдии вземат към 1400 лева. А редови депутат в парламента взима 1374 лева. Разликата е осезаема и на по-горните нива. Председателят на Апелативен съд получава 1680 лв., а шеф на комисия в Народното събрание - 1786 лева. Числото нараства, ако въпросният депутат е и член на друга комисия и парламентарен секретар. Тогава той прибира на месец в джоба си 2060 лева.
Спор между депутатите и магистратите има и около добавките за трудов стаж и за ранг. В депутатския джоб също влизат допълнителни средства. Става дума за предвидената в правилника на Народното събрание (чл.10 от финансовите правила по бюджета на парламента) сума към възнаграждението на избраниците, равна на 2/3 от депутатската заплата (далаверата за тези пари беше подробно описана в материала Депутатите си опазиха вторите заплати в бр. 48 на в. БАНКЕРЪ - бел.ред.).
Каквото и да се говори - магистратите трябва да получават добри заплати. Адекватни на труда им и в такъв размер, че да не се изкушават за взимат под масата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във