Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Закачливо

Животът предлага разни закачки. Завчера градският прокурор на София Николай Кокинов посъветва българите и Брюксел да не се вторачват в малкия брой на оправдателните присъди за сметка на големия брой осъдителни. Било като в железниците - всички роптаят срещу закъсняващите влакове, а никой не хвали редовните. За закъсняващите имало обективни причини - криви релси, болен личен състав и пр. Сега обаче релсите били хванати, трябвало само локомотивът да набере скорост. За да е съвсем ясен, Кокинов уточни, че очаква положителен доклад, за да могат всички в България да си отдъхнат. Макар че в прокуратурата били свикнали негативните звуци в мониторинга и си носели тежкия кръст.


Българите си знаем как е. Но и говорителят на Европейската комисия Марк Грей не закъсня да напомни, че правосъдният ни влак е в глух коловоз, а парата на локомотива се ограничава до свирката. Грей повтори за кой ли път, че изборът на членове на ВСС трябва да става с пряк вот, срещу което съдебната олигархия свирепо се съпротивлява. Държавният департамент на САЩ пък и направи закачка с нас в доклад за човешките права по света - в него отново сме като аборигени : свързват ни с изборната търговия, с корупция, с безнаказаност , говори се за лоши условия в затворите, за автоцензура и бизнес интереси в медиите. Звучи познатият рефрен - предприемат се разни мерки, резултатите са мижави .


И още една закачка. Пак завчера ВСС наказа прокурора от Софийската градска прокуратура Кирил Димитров със забележка. Преди три месеца той санкционира неудобните въпроси на журналист с репликите: Ако хвърля тогата, ще те разбия! и Ще ти стъжня живота! Познайте разликите между тези закани и репликата на бизнесмена Гриша Ганчев: Ще го изкормя! За тях олигархът отнесе обвинение за заплаха с убийство, а прокурорът - забележка. Закачливо, закачливо... та чак страшно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във