Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Заключиха Шенген за нас

Холандците удариха ключа на шенгенските врати под носа ни и заявиха, че можем да почукаме отново догодина. Има нещо символично в това, тъй като според календара на маите тогава светът ще бъде изправен пред съдбоносни събития. Мнозина очакват 2012 г. с притеснение, защото я свързват със свършека на света. Тъй като сме народ, който намира утеха в чуждите страхове и проблеми, не ни остава нищо друго освен да си мислим, че със или без Шенген всеобщият край е пред нас.
Бедата е, че въпреки уверенията на управляващите не успяхме да вкусим от благото да сме членове на мечтаната зона още тази година. Още по-жалкото е, че не се знае дали и догодина ще ни огрее. Според френския министър на вътрешните работи Клод Геан пълното присъединяване в края на 2012 г. е работна хипотеза, която се разглежда от всички. Това означава, че тогава всички страни членки на пространството трябва да бъдат обединени около позицията, че Шенген не може вече да диша без нас. Ако само едно от правителствата на държавите в ЕС се инати, хипотезата ще си остане работна и за 2013 година.
Лошата вест долетя в четвъртък (9 юни) от Люксембург, където заседаваха вътрешните министри на ЕС. Ден преди заседанието във Великото херцогство Европейският парламент благосклонно даде в Брюксел зелена светлина на България и Румъния за присъединяването им към Шенген. Евродепутатите решиха, че двете страни са покрили необходимите технически критерии за членство, но трябва да ги информираме редовно за допълнителните мерки, които предприемаме, ако евентуално нарасне миграционният поток на българо-турско-гръцката граница.
Ние сме в позицията да приветстваме България и Румъния в Шенгенската зона и се надявам, че Съветът ще застане на същата позиция, след като получи нашата положителна оценка, подчерта докладчикът Карлуш Коелю (EНП, Португалия). А председателят на Европарламента Йежи Бузек добави: България и Румъния днес отговарят на тези стандарти - следователно ние не трябва да отлагаме тяхното присъединяване. Призовавам Съвета да последва препоръката, подкрепена с голямо мнозинство днес на вота в Европейския парламент.
Съветът на министрите на вътрешните работи обаче подмина препоръките им и попари обнадеждения МВР-шеф Цветан Цветанов, който присъства на тяхното заседание. След края му френският министър на вътрешните работи Клод Геан обяви, че присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство може и да стане до края на 2012 г., като бъде извършено на етапи. Първият ще бъде през есента на 2011 г. с отварянето на въздушните граници за двете държави. Вторият етап ще дойде по-късно, през 2012 г., с отварянето на сухопътните граници, отново с помощта на гранични служители от други страни членки, обясни френският министър. Той обаче предупреди, че това ще се случи само ако всичко върви добре, ако получим доказателствата, които очакваме, за ефикасността на мерките срещу корупцията, тъй като тя може да уязви защитата на външните граници.
По-рано в четвъртък холандският министър за имиграцията Херд Леерс обяви, че Холандия държи ключа към присъединяването ни. Оставяме за догодина решението кога България и Румъния да станат част от Шенгенското пространство за свободно движение, заяви Леерс. Още е прекалено рано за такова решение и без съмнение ще трябва да мине известно време, преди да сме в състояние да го направим, обясни той. Министърът подчерта, че Холандия иска България и Румъния да се присъединят към Шенген след изпитателен период. Наложително е съдебните реформи в България и Румъния да са ефективни и необратими. Правителствата на страните членки на пространството очакват и какво ще пише по този повод в доклада на Европейската комисия, който трябва да бъде публикуван през юли. Ще проучим внимателно този документ, заяви Леерс. Според някои слухове проучването ще продължи дълго и изпитателният срок вероятно ще се проточи чак до следващия доклад на ЕК през 2012 година.
Страховете на Холандия споделят от Франция, Германия, Швеция, Финландия и Дания. Те са обезпокоени от корупцията в България, която подкопава борбата с организираната престъпност и ефективната охрана на външните граници на ЕС срещу незаконен трафик на хора и наркотици. Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих заяви в Люксембург, че Германия иска да се убеди, че ситуацията в България и Румъния се нормализира и подобрява що се отнася най-вече до корупцията, до юридическата сигурност и правовата държава.
Преди звучният шамар в Люксембюрг още във вторник (7 юни) прозвучаха предупреждения за мрачното ни шенгенско бъдеще, огласени в авторитетния „Файненшъл таймс. Ще бъдат нужни години Румъния и България да се присъединят към Шенген. Преди всичко е нужно доверие в съдебните институции, за да може Шенгенската зона да се разшири, а в момента подобно доверие липсва, цитира изданието европейски дипломат, чието име не назова.
Въпреки предупредителни гласове от Острова, въпреки последвалото решение на Съвета вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов продължи да твърди, че чашата е наполовина пълна и сме вече в Шенген. Пресцентърът на министерството дори пусна бодро съобщение, озаглавено министрите на вътрешните работи единодушно се съгласиха, че България е достатъчно подготвена за членство в Шенген. Няма нито дума за етапите, очертани от френския колега на Цветанов, нито за изпитателния срок, посочен от холандския министър за емиграцията Леерс. Напротив - има много пролетарски оптимизъм дори и в изречението, че министрите на вътрешните работи се съгласиха единодушно да обсъдят решение за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство възможно най-скоро, но във всички случаи не по-късно от месец септември тази година.
Каква ще бъде за нас 2012 г. - годината на свършека на света или на изпълнената ни Шенгенска мечта? Никой не може да каже. Двайсет и петте държави членки на ЕС и трите асоцирани държави Норвегия, Исландия и Швейцария, към които скоро ще се присъедини и Лихтенщайн, са подпрели вратите на зоната отвътре и чакат ще си решим ли най-сетне вътрешните проблеми. Не го ли направим, територията, в която свободно шетат 400 милиона граждани на ЕС, ще си остане чужда и далечна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във