Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗАКЛЮЧИХА ТАРТОРА НА ХЪРВАТСКАТА ГРУПА КИЛЪРИ

Тарторът на хърватската фабрика за убийства Роберт Матанич най-накрая стъпи на българска земя, за да бъде съден за тройна екзекуция. В понеделник (3 септември) късно вечерта Софийският градски съд (СГС) по спешност разгледа искането на прокуратурата за налагане на мярка за неотклонение задържане под стража на чужденеца. След двучасово заседание съдът уважи искането и на този етап Матанич ще остане зад решетките.
Тежковъоръжена охрана съпроводи хърватина от следствения арест на ул. Майор Векилски до Съдебната палата. Сръбските власти предупредили нашите за получен сигнал, че хора на Матанич подготвят нападение с цел той да бъде освободен. Заради това му била осигурена охрана.
Хърватинът бе докаран, за да бъде съден за тройно убийство, извършено на 4 юни 2004 г. в заведение Арт декор на бул. Симеоновско шосе № 116. Мишените бяха Димитър Христов, известен като Митко Малкия, заедно с още четирима души - Живко Митев, Калоян Савов, Владимир Гаманов и Стефан Железанов.
Около 13 ч. пред сградата спряло Ауди. В него били обвиняемият Роберт Матанич с още няколко неизвестни лица. Те били облечени като свещеници. Групата влязла в заведението и започнала да стреля по Димитър Христов и хората му. От изстрелите на място били убити Митко Малкия, Живко Митев и Калоян Савов, а другите двама - Владимир Гаманов и Стефан Железанов, били ранени.
Според обвинението, след атентата извършителите се върнали в колата и отпрашили към центъра на столицата. Шофирал Матанич. При кръстовището с бул. Г. М. Димитров обаче им се случва нещо, което по-късно ще се окаже козът на обвинението. Автомобилът на хърватските килъри се опитал да задмине друга кола - на фирма СОТ ЕООД, в която се намирали охранителите Юлиян Петров и Ивайло Танков.
След като светнал зелен сигнал на светофара, двете коли завили надясно. Автомобилът на убийците спрял на спирката на автобус № 102, от дясната му страна слязъл един от пътниците. При светофара на кръстовището на бул. Г. М. Димитров и бул. Н. Габровски колата на престъпниците отново застигнала автомобила на СОТ и двамата служители успели да огледат по-внимателно шофьора и возилото.
До развръзка и разкрития се стигнало на 6 септември 2004 г., когато в един от централните всекидневници били публикувани снимки на хърватски граждани, заподозрени в извършването на тежки умишлени престъпления. Двамата служители на СОТ разпознали във фотографията на Роберт Матанич лицето, управлявало колата, издирвана от полицията, поради което се обадили в СДВР.
Всичко това е описано в обвинителния акт. По-нататък обаче в документа за тройното убийство (с който Параграф 22 разполага) не пише нищо съществено. Вината на Роберт Матанич не е доказана по никакъв друг начин освен чрез показанията на двамата сотаджии. А отгоре на това тези показания нямат нищо общо нито с тогавашните твърдения на бившето ръководство на МВР, нито с разказите на очевидците на отделни епизоди от престъплението.
Така например източници от МВР твърдяха, че когато поповете влезли в заведението, зад волана на аудито е останал да ги чака трети техен съучастник. След като килърите си свършили работата, те на бегом се изнесли от Арт Декор. Единият веднага седнал на предната дясна седалка, а другият - на задното дясно място. След това колата потеглила с пълна газ, но не към центъра на града, а към Околовръстното шосе и кв. Драгалевци, където изчезнала из полите на Витоша. Тези противоречия обаче ще бъдат уточнени по време на съдебния процес.
Срещу Матанич е било повдигнато задочно обвинение за убийство и опит за убийство още на 17 септември 2004 година. А обвинителният акт срещу него бе внесен в Софийския градски съд на 13 септември 2005 година. Но ход на делото не можеше да се даде, защото в онзи момент той беше в затвора в гр. Сремска Митровица в Сърбия.
Роберт Матанич бе арестуван по искане на хърватските власти на 28 февруари 2005 г. заедно с приятеля си Томислав Марианович. Двамата се настаняват в хотел Инекс Крайна в гр. Неготино, но само няколко минути по-късно по сигнал на граждани хотелът е обграден от спецчасти на сръбската полиция. Двамата се барикадират в стаята си и в продължение на 10 часа Матанич води преговори с ченгетата за условията, при които може да се предаде. Отначало той иска среща с най-големия началник в сръбската полиция, след това заплашва със самоубийство, а накрая иска разговор на четири очи с посланика на Хърватска в Белград. В крайна сметка Матанич и приятелят му се предават, без да прозвучи дори един изстрел, а от тях са иззети два 9-милиметрови пистолета - Глок и Застава (с по 15 патрона във всеки пълнител), един автомат и една ръчна граната. Матанич получава двегодишна присъда за незаконното оръжие и за съпротива на властта при арестуването му в хотел Инекс Крайна. Наказанието му изтече на 1 септември и още същия ден той бе екстрадиран у нас, за да бъде съден за тройното убийство.
В понеделник пред съда Матанич заяви, че обвиненията срещу него са скалъпени и че той не вярва на правосъдната система. Съдът обаче не взе под внимание думите му и го остави в ареста. В мотивите си магистратите сочат, че има достатъчно доказателства за вината му и ако бъде пуснат на свобода, може да извърши друго престъпление или да се скрие. (§22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във