Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Законите пречат на прокурорите

Изграждането на Системата за проследяване на делата се очаква да приключи до края на годината. Това съобщи заместник главният прокурор Галина Тонева на 13 април (вторник) по време на конференцията Укрепване на антикорупционния капацитет на прокуратурата на Република България. Според нея обаче активността на гражданското общество е най-доброто противодействие срещу корупцията. Другият съществен фактор за това е доброто междуинституционално взаимодействие.
Постоянният представител на Световната банка (СБ) за България Флориан Фихтл изтъкна, че противодействието срещу корупцията е особено важно в момент на икономическа криза. Според г-н Фихтл отпорът на това вредно явление зависи от самата администрация и от антикорупционните механизми в нея. На форума бе заявено, че Световната банка подкрепя усилията на правителството и на прокуратурата у нас да се справят с корупцията. Именно банката отпуска безвъзмездно финансиране за проекта Укрепване на антикорупционния капацитет на прокуратурата на Република България, който българското държавно обвинение осъществява съвместно с асоциация Прозрачност без граници. Основната цел на проекта е да подпомогне българското обвинение в осъществяването на ефективно наблюдение и противодействие на корупцията в страната, както и сред самите прокурори.
Другите цели на проекта са свързани с повишаване на професионализма на магистратите в борбата с всички форми на корупция и запознаването им с най-добрите европейски и световни практики в тази област, както и разширяване на сътрудничеството между прокуратурата и организациите на гражданското общество за постигане на повече прозрачност и за повишаване на обществената подкрепа в борбата срещу корупцията. В рамките на проекта са проведени обучения не само с магистрати, но и със служители на МВР, ДАНС, на Националната агенция за приходите (НАП), с представители на Комисията Кушлев и др.
Изпълнителният директор на асоциация Прозрачност без граници Диана Ковачева заяви, че са проведени три големи антикорупционни обучения, в които са взели участие около 10% от всички прокурори в страната. Тя каза също, че се изработва каталог от мерки за противодействие на корупцията.
Над 80 на сто от гражданите не одобряват дейността на прокуратурата, сочат данни от социологическо проучване, направено по проект на държавното обвинение с помощта на Световната банка. Едва 2.4% от участниците в допитването са декларирали положително отношение към свършеното от магистратите с червени тоги. Освен това над 80% от хората смятат, че обвинението не полага всички усилия в борбата с корупцията.
Анкетираните граждани посочват, че най-често с близките си дискутират личния морал на прокурорите и партийната им зависимост. Над 31 на сто казват, че биха свидетелствали за корупция, ако получат защита, малко по-малко са хората, които биха го направили, ако обстоятелствата са благоприятни, или категорично биха докладвали на прокуратурата за подкуп.
Законите са най-голямата пречка за прокурорите при разкриването на корупционни престъпления, твърдят държавните обвинители в друго социологическо изследване. Близо 50 на сто от тях не харесват нормативната база. Тяхното мнение съвпада с това на гражданите, които също смятат, че законите са калпави. Нещо повече, процентът на недоволство от качеството на законите за борба с корупцията сред обикновените хора е доста по-висок от този на прокурорите.
Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов използва трибуната на форума, за да съобщи, че 25 инспектори от приходната агенция са уволнени заради корупция и съучастие в схеми за източване на ДДС през тази година. По думите му в момента текат още няколко разследвания и служителите, които се окажат виновни, ще бъдат уволнени от НАП и ще бъдат предадени на правоохранителните органи, за да им се търси наказателна отговорност.
Убеден съм, че борбата с корупцията започва с признаването на факта, че тя съществува, каза още Стефанов. Той призова всички хора, които имат данни за корупционни прояви на негови служители, да сигнализират. Сигналите да се приемат на цената на градски телефонен разговор от цялата страна от понеделник до петък от 9.00 до 17.30 часа. Информация за нередности могат да се изпраща и по пощата на адрес: 1000 София, бул. Дондуков 52, Централно управление на НАП, както и по електронен път чрез специалното приложение на НАП, публикувано на www.nap.bg.
Задължително условие при подаване на сигналите за корумпирани служители е те да не са анонимни, а хората от агенцията обещават, че ще запазят в тайна личните данни на гражданите.
Шефът на комисията за отнемане на незаконно имущество проф. Стоян Кушлев похвали правителството за мерките в борбата срещу корупцията и в стила на междинния доклад от Брюксел отбеляза, че кабинетът има воля, за да се справи. Той изнесе статистика, според която миналата година ръководената от него комисия е завела девет дела за отнемане на имущество срещу обвинени в подкуп лица. Сред тях е и небезизвестният общински съветник от Русе Виктор Епщайн, срещу когото бе отправен рекордният засега иск от близо 62 млн. лева. Проф. Кушлев не пропусна да припомни, че са спечелени дела срещу знакови фигури като Димитър Желязков - Митьо Очите, Ванко-1, Роко и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във