Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗАКОНЪТ ПЕТКАНОВ НАРУШАВА КОНСТИТУЦИЯТА

Три седмици преди края на мандата му и една година след приемането на Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, главният прокурор Никола Филчев реши, че прословутият Закон Петканов нарушава конституцията и се закани да го прати в Конституционния съд.
Прозрението споходи главния прокурор в сряда (25 януари) по време на първата срещу между ръководството на държавното обвинение и Стоян Кушлев - председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, на която бе обсъдено взаимодействието между двата държавни органа в борбата им срещу мафията.
Всъщност използването на думата взаимодействие е доста пресилено, защото в момента Стоян Кушлев на практика е председател без портфейл, т. е. има само покрив над главата си. А комисията му не само че не работи, ами... всъщност изобщо не съществува. Именно поради тази причина, по време на едночасовата среща, главният прокурор Никола Филчев явно е решил да не участва повече в залъгването на обществото, че конфискацията на мафиотските имоти и пари ей сега започва.
На излизане от заседателната зала на прословутия четвърти етаж в храма на Темида Стоян Кушлев беше толкова притеснен, че отказа всякакъв коментар, сбърка пътя към изхода и едва не се загуби из необятните коридори на Съдебната палата. За разлика от него главният прокурор Никола Филчев не само се изправи пред десетките камери и диктофони, ами подробно обясни за какво са си говорили с Кушлев по време на срещата.
Аз лично имам резерви по отношение на т. нар. закон за конфискацията. Смятам, че отделни текстове в него накърняват конституционни принципи, сред които презумпцията за невинност на гражданите и неприкосновеността на частната собственост, заяви Никола Филчев и, за радост на репортерите, отговори утвърдително на хорово зададения въпрос Това означава ли, че ще сезирате Конституционния съд?
В името на партньорството със законодателната и изпълнителната власт главният прокурор обясни, че не е против духа на закона, но все пак само осъдените с влязла в сила присъда могат да бъдат третирани като престъпници. Но, за да остане верен на себе си, Никола Филчев тутакси побърза да клъвне бъдещите си опоненти, че това (т. е. мнението му - бел. ред.) изобщо не означава, че който е против нарушаването на конституцията, стои зад мафията.
От формална гледна точка главният прокурор наистина има основание да прати т. нар. Закон Петканов в Конституционния съд, защото според този нормативен акт комисията на Стоян Кушлев има право да конфискува дадено имущество, преди още съдът да се е произнесъл дали то е придобито по престъпен начин. В частност обаче намерението на Никола Филчев закъсня толкова много, че на страничния наблюдател не му остава нищо друго, освен пак да потърси под вола теле. Примерно - в някаква такава посока: дали Никола Филчев щеше да се загрижи за конституционните принципи, ако конфискацията на мафиотските имоти и пари беше възложена на окръжните прокурори, а не на специална комисия?

Facebook logo
Бъдете с нас и във