Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Законът за съдебната власт влиза в пленарната зала

Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене във вторник (9 март) промените в Закона за съдебната власт. Те се наложиха след вече утвърдените промени в конституцията. Очаква се проектът на правосъдното министерство още следващата седмица да влезе за разглеждане и в пленарната зала на Народното събрание.

Дотук е ясно, че новият закон най-вероятно ще получи нужната депутатска подкрепа и на първото четене в залата. Същинските спорове обаче ще се водят при второто четене, когато ще се гласува текст по текст. А вече се очертаха и първите "горещи точки", около които се сблъскаха мненията на депутатите: на първо място това е явното гласуване на кадровите решения във Висшия съдебен съвет, което според ДПС ще се превърне в средство за натиск върху висшите кадровици на съдебната власт. Освен това ще има спорове и относно начина на атестиране на магистратите, а и за прекия избор на следващите членове на ВСС.

Промените в закона всъщност уточняват как точно ще стане разпределението на сегашните членове на ВСС в двете бъдещи колегии, които ще решават поотделно кадровите въпроси за прокурорите и съдиите. Определят и мнозинствата, при които ще са валидни решенията на тези колегии.

Една от най-важните части в законопроекта е свързана с бъдещите избори за нови членове на ВСС - занапред всеки магистрат ще може директно да посочва кандидат за член на ВСС, а ще може и пряко да гласува за него - без досегашните "делегатски събрания", които в голяма степен предрешаваха избора.

Изненадващо обаче по време на дебатите в правната комисия депутатите се хванаха да спорят не толкова за самата изборна процедура, колкото за начина, по който ще се обжалва един избор. Защото проектът предвижда обжалването да става пред смесен петчленен съдебен състав, в който ще влизат трима съдии от Върховния касационен съд и двама - от Върховния административен съд. Предложението действително е повече от спорно, още повече на фона на специализацията на съответните съдилища - логиката, а и досегашната практика препращат този вид спорове директно към ВАС, а необходимостта от промяна по никакъв начин не е защитена в мотивите към проекта.

Очевидно обаче идеята ще се дискутира между първо и второ четене под формата на "редакционна бележка" - депутатите се задоволиха засега да подкрепят проекта, за да може той все пак да влезе в пленарната зала в предвидените от конституцията срокове. Проектът бе приет от комисията с 16 гласа "за" и два "против".
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във