Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Заковаха имането на Ковачки

Софийският градски съд уважи внесеното от комисията Кушлев рекордно искане за обезпечителни мерки срещу Христо Ковачки. Общата стойност на блокираното имущество е в размер на 143 411 811.44 лева. Комисията започна проверка срещу енергийния бос по Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Това стана, след като Софийската градска прокуратура съобщи, че се образува досъдебно производство и Ковачки ще бъде привлечен като обвиняем за укриване и неплащане на данъци.
Комисията констатирала огромна разлика между декларираните приходи и разходи на новоизлюпения самоковски магнат. В периода 1 януари 1994 г. - 31 декември 2008 г. той реализирал доходи в размер на 2 188 546.85 лв., а съвкупността от придобитото от него, от фирмите му и от съпругата му Десислава имущество - недвижими имоти, коли, дялове и акции в търговски дружества и дълготрайни материални активи - възлиза общо на 143 411 811.44 лева. Ако Ковачки бъде осъден по повдигнатите обвинения за данъчни престъпления, комисията ще внесе иск за отнемане на обезпеченото имущество.
Срещу бившия търговец на консерви за Русия, а по-късно мощен енергиен бос, чийто възход се свързва с инвестиции на Ахмед Доган, бяха повдигнати обвинения през ноември миналата година. Съдът му наложи тогава невероятната за съдебната практика мярка за неотклонение парична гаранция от 300 хил. лв., която Ковачки плати без проблем. Породи се мълва, че акцията цели да отреже мерака на Ковачки да влезе официално в политиката с партията си ЛИДЕР и с коалицията НАПРЕД.
Наложеното обезпечение включва възбрани върху дворно място с площ от 1 012 кв. м в кв. Симеоново и къща върху този терен с разгърната площ 268. 80 кв. метра. Ще бъде запориран поземлен имот с площ от 920 кв. м в гр. София, местност НПЗ Орион и съседни жилищни територии, както и четири имота в столичния кв. Орион с обща площ 13.491 дка., седем парцела в с. Врачеш с обща площ 9.997 дка., както и 12 парцела в Ботевград с обща площ 18.722 дка.
Под възбрана са също дялове и акции в общо 18 дружества, притежаваните от семейството на Ковачки банкови сметки на територията на страната, както и 14-те автомобила, от които три джипа и пет камиона на фамилията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във