Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Заковаха Специалния с второ разследване

Второто обвинение срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за извършени тежки нарушения, включени в текстовете от Закона за специалните разузнавателни средства, изглежда, ще закове Цветанов на подсъдимата скамейка. Както вече е известно, срещу него вече беше повдигнато обвинение, че е допуснал негови подчинени от дирекцията за подслушване СДОТО да извършат престъпления. На 12 юни Цветанов бе обвинен, че не е упражнил контрол върху използването на специални разузнавателни средства в МВР по чл.285 от Наказателния кодекс (Длъжностно лице, което съзнателно допусне подчинено нему лице да извърши престъпление, свързано със службата или работата му, се наказва с наказанието, предвидено за извършеното престъпление). А подчинените му са престъпили закона, като са злоупотребили със служебното си положение с тежки последици, и за което се полага наказание лишаване от свобода от една до осем години (чл.387, ал.2 от НК). След това на ексминистъра му беше наложена мярка за неотклонение подписка.


Юристи коментираха, че обвинението срещу Цветанов е труднодоказуемо , а текстът от НК, по който той се сдоби с подписка, беше определен като рядко използван в практиката. Във ВКП обаче са сигурни, че с второто обвинение няма да имат проблеми. В разпространеното на 24 юни съобщение на държавното обвинение то информира, че главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в Народното събрание искане на основание чл.70 ал.1 от конституцията да получи разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Цветан Генчев Цветанов - народен представител в 42-ото НС, избран от листата на Политическа партия ГЕРБ. В пресинформацията пише още: В хода на разследването по досъдебното производство, водено срещу Станимир Флоров (бивш директор на ГДБОП), са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов. По тази причина наблюдаващите прокурори от СГП са изготвили до главния прокурор предложение за изготвяне на искане до 42-то НС за снемане на депутатския имунитет на Цветан Цветанов и привличането му като обвиняем за престъпление по чл.288 НК. По делото е установено следното:


При разследването по друго досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП - Велико Търново) от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура - Велико Търново, са били изготвени шест искания за прилагане на СРС. Тези искания са преценени като аргументирани и законосъобразни от председателя на Окръжен съд - Велико Търново, поради което той е издал съответното съдебно разрешение за тяхното прилагане. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР, за което исканията на наблюдаващия прокурор и разрешенията на председателя на Окръжния съд (в периода от 26. 08. 2009 г. до 18. 09. 2009 г.) са предоставени на органа по чл.16 ал.1 от ЗСРС и чл.175 ал.2 от НПК - министъра на вътрешните работи. Именно той, съобразно ЗСРС и НПК, е длъжен да издаде разпореждане за това до СДОТО. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК, Цветан Цветанов (към онзи момент министър на вътрешните работи) е отказал такова разпореждане. Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд - Велико Търново, г-н Цветанов е поставил собственоръчно резолюции НЕ!!!. С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин. В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им. С оглед на събраните до момента доказателства прокуратурата има готовност за внасяне на обвинителен акт срещу Цветан Цветанов до края на юли 2013 г., ако Народното събрание даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него. В същото време разследването ще продължи по отношение на останалите лица.


Убедеността на държавното обвинение във вината на Цветанов е очевидна и бе демонстрирана и от заместник главния прокурор Борислав Сарафов ден след като бе поискан имунитетът на ексминистъра. Според Сарафов обвинението срещу него този път ще издържи, а наблюдаващите прокурори по делото са на мнение, че има достатъчно доказателства. Още повече че няма законова възможност министърът на вътрешните работи да откаже издаване на разпореждане за прилагане на СРС, заяви Борислав Сарафов.


Според текстовете на Закона за СРС Цветанов е трябвало да издаде разпореждане за прилагането на СРС по отношение на директора на РЗБОП- Велико Търново Орлин Тодоров, но не го е направил. Това задължение на вътрешния шеф е описано в чл.16 от ЗСРС, където се посочва, че след получено писмено разрешение по чл.15 вътрешният министър издава разпореждане за прилагане на разузнавателните средства от подопечната му СДОТО. Процедурата се предхожда от аргументирано искане от страна да наблюдаващия случая прокурор до окръжния съд. След преценка на съдия се издава разрешение, което се отправя до МВР-шефа, а той го подписва и го придвижва - вече под формата на разпореждане - към директора на СДОТО. Това е задължение на всеки вътрешен министър, сочат разпоредбите на ЗСРС.


Обектът на разследването, както бе казано, е небезизвестният Орлин Тодоров, шеф на регионалното звено Борба с организираната престъпност във Велико Търново. Той е разследван за няколко престъпления - кражба, изнудване и длъжностно престъпление. В рамките на производството е поискано прилагане на СРС по отношение на няколко лица. Престъпната схема разследващите разкрили след свидетелски показания, че Тодоров е осигурил протекции над определени бизнесмени от региона.


До констатациите, че Цветанов е нарушил разпоредбите на ЗСРС , се стигна по време на съдебното дирене срещу бившия антимафиот Тодоров. Последното заседание в процеса срещу Тодоров, което бе насрочено за средата на юни, беше отложено заради искания за още доказателства, свързани с прилагането на спецсредства. Защитата на Тодоров поискала справка от СДОТО дали са получили уведомление за изготвяне на веществени доказателствени средства (ВДС), какъв е бил редът за придобиването на информацията чрез СРС. Тогава е установено, че исканията за прилагане на СРС срещу Тодоров всъщност не са били подписани от Цветанов. Така на практика вътрешният министър е разпънал чадър над подчинения си, който пък е разследван именно защото е осигурил протекции над определени бизнесмени.


Любопитно е какви са и прегрешенията на Цветанов при досъдебното производство за подкуп в особено големи размери, което се води срещу Станимир Флоров. Соченият за един от най-приближените хора на Цветанов бивш антимафиот №1 стана обект на разследване през април, след като до медиите бяха изпратени секретни документи за разработки срещу него. Според тях Флоров е бил проверяван от контраразузнаването по подозрения за връзки с кримиконтингента и че е използвал служебното си положение, за да покровителства заподозрени за контрабанда и наркотрафик. С постановление на прокуратурата беше образувано досъдебно производство срещу Флоров за престъпление по чл.302а от НК - подкуп в особено големи размери и представляващ особено тежък случай. Освен това в хода на разследването трябва да се събират доказателства и за евентуално извършено престъпление по чл.357 от НК - разгласяване на класифицирана информация.


Разследваният Флоров обаче успя да придвижи светкавично молбата си до служебния вътрешен министър Петя Първанова за освобождаване от системата поради навършена възраст и стаж. Така бъдещият подсъдим се изниза от МВР с полагаемите му се 20 брутни възнаграждения и очаква спокойно развитието на процеса. Неговият кум - Цветанов обаче го очакват дълги и горещи дни - Цветанов, ще трябва да доказва произхода на имотите си, както и невинността си по подготвените от прокуратурата наказателни производства, които вече му дадоха основание да се определи като специален обект на държавното обвинение...

Facebook logo
Бъдете с нас и във