Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Залезът на черните джипове?

Неформалният индикатор за организираната престъпност в България - колони от черни джипове, пълни с мъже с обръснати глави в тъмни костюми, рязко е намалял в централната част на София и другите градове за последните 12 месеца. Това са думи на вътрешния министър Цветан Цветанов от негово изявление пред един от най-авторитетните вестници в света - Файненшъл Таймс в броя му от понеделник (16 август). Публикацията е под заглавие България напредва в борбата срещу престъпността.
От вицепремиера европейският читател на вестника научава, че престъпните групи у нас са около 200 на брой и вече започнахме да ги преследваме. Те вече не парадирали в центъра на града, както правели преди. Според лицето ще бъде трудно да се коригира пред западния свят имиджа на България като страна, в която корумпирани съдии оправдават гангстери, мафиотски босове контролират местната власт, а нечестни държавни чиновници източват парите на европейските фондове. МВР-шефът заявява, че повече от 150 предполагаеми членове на мафиотски групировки са в ареста, а други 600 се наблюдават отблизо. Другата статистика, която дава българският държавник, е за десетина членове на банда за отвличания, които са задържани. В статията европейският читател е информиран и за повдигнатите обвинения срещу бившия премиер Сергей Станишев, срещу Ахмед Доган и други политици.
Според критиците на властта обаче мерките срещу престъпността не са достатъчни, пише в статията си Файненшъл Таймс и цитира анализатор, според когото в много отношения действията на администрацията са повърхностни и целят по-скоро да впечатлят обществото. Припомня се докладът на Европейската комисия, според който България била постигнала напредък срещу
корупцията по високите етажи
но твърде малко случаи са приключили в съда.
Вестник Файненшъл таймс излиза в тираж около половин милион копия, които се разпространяват из цяла Европа, да не говорим колко милиони четат електронното му издание. Повечето от тях са останали вероятно с впечатлението, внушено им от министъра, че престъпността у нас е овладяна. Но не и тези, които познават центъра на София, където джиповете не само че не намаляват, както твърди министърът, но са повече, отколкото можеш да видиш в най-големите европейски столици. Разликата е единствено в това, че вече доминират не черните, а белите, които са последният писък на автомодата, към която се придържат необяснимо богатите.
Вероятно увлечен в множество акции, вътрешният министър не е забелязал тази подробност.
Общо над тридесет и пет са проведените до момента акции в цялата страна. Вероятно когато казва пред британския вестник, че 150 предполагаеми членове на мафиотски групировки вече са в ареста, министър Цветанов има предвид заловените при тези спецакции. Но едва ли, защото повечето от спряганите за мафиоти, убийци, данъчни измамници и какви ли не други бяха вече пуснати и продължават да ги пускат от арестите. Единствено осмина от десетте задържани в операция Наглите търкат още наровете, но и това не бива да подхранва прекалени очаквания за присъди, и то сериозни. В крайна сметка остава пълна загадка кои са тези босове, а всеобщото убеждение е, че никой от големите играчи не е пипнат сериозно.
По интересен в случая обаче е фрагментът с черните джипове, които били на изчезване - нов, но ключов момент в словесната стилистика на вицепремиера. Те индиректно трябва да ни внушат, че съмнително забогателите типове вече са заврени от властта в миша дупка и не смеят да се покажат. Дали е така обаче? Ако черните джипове, избрани твърде старомодно от Цветанов като символ на престъпността, са изчезнали от центъра на София, най-вероятната причина за това е, че техните собственици в момента са на яхтите си по нашето и особено по чуждите морета. В пресата тези дни четохме информации за десетки луксозни яхти, собственост на българи - с по няколко палуби, струващи много милиони в евро, достойни за милиардери като Роман Абрамович. Не можем да не отбележим, че е отлична реклама за най-бедната страна в Европейския съюз...
Но очевидно има нещо гнило и вероятно то е впечатлило заместник-шеф на парламента Анастас Анастасов (който е от ГЕРБ), защото в понеделник той заяви, че богатите българи ще трябва да доказват
откъде са имотите и парите
с които са ги придобили. По думите на депутата в момента се работи над един по-особен закон, който много ще разбуди общественото мнение към октомври - средата или края. Изработването на нови текстове, свързани с отнемане в полза на държавата на престъпно имущество, е част от идеята на ГЕРБ да реформира работата на т. нар. комисия Кушлев, която иска от съда да наложи запори и води дела за конфискуване на такова имущество. Анастасов даде пример как мнозинството възнамерява да промени закона: Вижте, в САЩ това е по отношение на техните данъчни закони, когато констатират, че има имущество, което не отговаря на това, което сте получили като доходи, вие трябва да докажете откъде сте го получили това имущество. Ако не можете да докажете, се отнема.
Запитан какво ще стане, ако имотите се водят на близки на проверявания, а не на негово име, Анастасов отговори, че винаги може да се установи те на кого са. По думите му новите законови постановки щели да засегнат и прословутите имоти на лидера на ДПС Ахмед Доган, които в публичното пространство се приписват на него, но не се водят на името му, а на различни фирми или отделни лица.
Дали новият закон за отнемане на необясними богатства ще стане факт, би трябвало да разберем до края на годината. Но е повод да припомним на нашите държавници кампанията от миналата година по преследването на необяснимо богати. Проверката бе по инициатива на Върховната касационна прокуратура. За минимум на проверяваните сделки, сключени през периода 2004-2008 г., неизвестно и до днес защо бе определена сумата от 500 хил. лева. Проверката обхвана и придобиването на скъпи автомобили с американска и друга чужда регистрация.
Служители от НАП бяха обиколили скъпите квартали и по визуални признаци бяха определили кои от имотите да бъдат проверявани. При този оглед данъчните бяха набелязали десетки имоти в кварталите Драгалевци, Симеоново, Банкя, Малинова долина, Бистрица и Княжево. Заместник градският прокурор Роман Василев обясняваше, че в списъците ще влязат над 15-20 хил. съмнителни имота. Информирани източници съобщиха, че имало вече осем заподозрени за незаконно богатство. Говореше се, че сред тях са и хора от висшето държавно ръководство и прочие бомбастики. Цялата тази еуфория не беше много отдавна - през пролетта на 2009 година. След това дойде ново правителство, което подхвана нови инициативи. А необяснимото богатство, наситено с джипове и яхтите, така си и остана необяснимо.
Но най-показателният
пример за безсилието
(всъщност бездействието) на властта срещу необяснимо богатите даде директорът на НАП Красимир Стефанов. Шефът на приходната агенция, който разполага с огромен набор от законови средства за събиране на вземания, наддаде странен призив за решително изземване на необяснимите богатства, но не по реда на данъчното законодателство, а с помощта на споменатите от Анастасов решителни промени в действащия Закон за конфискация на имущества. Деветдесет на сто от най-големите дискотеки по морето се водят на физически лица, на млади момчета, родени през 1970-1975 година. Във фирмите са поставени такива хора, за да има кой да изгори при проверка на данъчните. За съжаление в нашата държава, където национален спорт е да се укриват данъци и има възможност да се използват имущества чрез подставени лица, е добре да се промени Законът Петканов като се обърне презумпцията за доказване на доходи, заяви Стефанов. Именно обръщането на тази презумпция е обект на яростна съпротива у нас. Сега е необходимо да бъде доказано извършено престъпление, за да се пристъпи към гражданско дело за отнемане на имущество. Ако промените, зад които застава и Стефанов станат факт, необяснимо богатият ще трябва да доказва, че е придобил имането си със законни доходи.
В същото време НАП продължава да сипе ялови заплахи, от които сякаш никой не трепва. Данъчните размахват пръст, че търговските обекти, които продължават да извършват нарушения, след като са спипани вече, ще бъдат запечатвани. Вече водят и регистър на луксозните автомобили, които всяка вечер паркират пред заведенията в курортните комплекси. Техните собственици щели да бъдат проверени в софтуера на НАП за това, дали имуществото им съответства на декларираните доходи, в резултат на което НАП със сигурност ще открие... топлата вода.

Facebook logo
Бъдете с нас и във