Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Заливаме Европа с нови роби и свежа плът

Трафикът на хора навярно ще се окаже следващият препъникамък пред устрема ни да влезем през есента в мечтаната Шенгенска зона. В тази специфична престъпна дейност, която е невъзможна без организация на високо ниво и без сътрудничество между престъпни групи от различни страни, са вторачили изучаващ поглед редица институции и правозащитни организации от ЕС.


Една от тях - Агенцията за съдебно сътрудничество в сферата на международните престъпления Евроджъст, преди месец насочи вниманието на европейците върху факта, че след приемането на България и Румъния в ЕС през 2007 г. трафикът на хора на територията на общността направо процъфтява. Авторитетната агенция ще ни държи на тръни до октомври, когато се очаква да публикува доклада си за този вид престъпност във всяка от страните в ЕС.


Според последното проучване на експертите от агенцията съществуващите организирани престъпни групи в Европа много бързо са се ориентирали за ползата от членството на двете най-бедни държави в Европа - най-вече като резервоар за свежа плът. Данните на базираната в Хага Евроджъст сочат, че основен източник на жива плът за общността са Унгария, Румъния, България и Нигерия.


По данни на ООН бизнесът с трафик на хора прави годишен оборот от 32 млрд. евро. В същото време изброените държави не предоставят подробна статистика за разследваните случаи на трафик на хора, твърди Евроджъст. Агенцията настоява съставянето на такава статистика да бъде задължение на страните членки, каквато е практиката, когато става дума за тероризъм.


Действително статистиката по проблема, предоставена от нашата Главна дирекция Борба с организираната престъпност, изглежда суха и постна, както твърдят европейските експерти. В последния отчет на ГДБОП резултатите от борбата с трафика на хора са вписани в две изречения: неутрализирани са 24 престъпни групи със 136 участници, установени са нови 36 групи с други 187 участници, арестувани са 23 души с европейска заповед за задържане. Жертвите от България са предимно жени, износът им е с цел сексуална експлоатация в Австрия, Белгия, Германия, Холандия, Испания, Франция и Швейцария, сочат скромните данни на нашите антимафиоти.


Представители на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) към Министерския съвет дадоха повече светлина по въпроса, отчитайки, че през 2011 г. са били образувани 198 досъдебни производства. За трафик са били осъдени 131 души, 119 са с влезли в сила присъди, с такива обвинения са били екстрадирани 15 души. Общата стойност на отнетото имущество по дела за трафик на хора е 146 159 лв., сочат данните на комисията.


Изводите на българските експерти са, че България продължава да бъде преди всичко източник на жертви на трафика на хора. Статистиката сочи, че български жени и деца най-често стават жертви на трафик с цел сексуална експлоатация, а мъжете - като евтина работна ръка. Експертите в комисията отчитат, че жени от ромски произход са принуждавани да продават новородените си деца в чужбина, а по-големите деца просят или извършват дребни кражби в чужбина.


В доклад на НКБТХ се посочва, че крайните пунктове за износ на хора през 2011 г. си остават Холандия, Белгия, Германия, Гърция, Испания, Австрия, Франция, Италия, Кипър, Полша. Но се увеличава броят на жертвите, прехвърлени в страните от Северна и Централна Европа - предимно Швеция (трудова експлоатация), в Чехия (трудова и сексуална експлоатация) и Великобритания (за джебчийство). Това нарастване се дължи най-вече на икономическата и финансовата криза в Европа. Особено уязвима група на потенциални жертви на трафик остава ромското население. Сексуалната експлоатация си остава основна цел на нелегалното прехвърляне на хора в Холандия, Белгия, Германия, Гърция, Испания, Франция и Полша. Гърция, Великобритания и Австрия са местата, предпочитани от родните джебчии, към Гърция, Испания, Италия, Германия, Швеция и Чехия се отправят новите роби, Гърция остава предпочитана страна за продажба на новородени.


В началото на юни кабинетът прие Националната програма за 2012 г. за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и за закрила на жертвите му. Според документа основната роля в борбата и превенцията на трафика на хора ще легне върху плещите на местните комисии в Бургас, Варна, Монтана, Пазарджик, Пловдив и Русе. Предвижда се и създаване на комисия в Благоевград, който се преоценява като град с повишени рискови фактори за трафик на хора. Сред мерките е и изграждането на приют за временно настаняване на пълнолетни жертви на трафик в София, който да се ползва и при насочването и обгрижването на жертвите. Парите за приюта са от бюджета на НКБТХ, по проекти и европейски програми.


Приоритет в дейността по превенция според националната програма е повишаване на информираността на обществото и рисковите групи, чрез информационни кампании, най-вече свързани с предотвратяването на трафика за трудова, сексуална експлоатация и на жени с цел продажба на бебета. Предвиждат се и специализирани обучения на местните комисии от прокурори, съдии, полицаи и служители от ДАНС, трудови посредници от дирекциите Бюро по труда. Не на последно място, в програмата са набелязани законодателни промени, насочени към подобряване на ефективното противодействие на трафика на хора в България. Хората от Евроджъст предупредиха, че през април 2013 г. изтича последният срок за хармонизиране на националните законодателства с европейската конвенция срещу трафика на хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във