Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Заливат ни талази от нелегални емигранти

Гранична полиция се видя в чудо от вълните нелегални емигранти, които заливат страната ни в последно време. Благодарение на модерната техника засега пазителите на границата ни се справят с проблема, но случващото се показва, че се превръщаме в активна зона за транзитно прехвърляне на бегълци от Близкия изток към Европа.
Поредната емигрантска върволица през границата ни беше разкрита късно вечерта във вторник (17 ноември) край село Маточина, Свиленградско. Малко преди полунощ мобилен пост за техническо и визуално наблюдение от Граничен полицейски участък (ГПУ)-Свиленград забелязал в района на 289 пирамида група хора, които пресичали държавната граница, идвайки от турска територия. След като били засечени с термовизьорите, веднага е сформиран оперативно-издирвателен екип за залавянето на нарушителите. След неговата намеса в ранните часове в сряда (18 ноември) на около 1500 м южно от с. Маточина са заловени осем мъже, три жени и три деца.
Задържаните са без документи за самоличност. Осем от тях се представили на граничарите за палестинци. Полицаите установили, че шестима от нелегалните емигранти са иракчани - мъж, неговата съпруга и дъщеря му, както и сестра му с двете й дъщери. Семейството влязло легално в Турция с автобус до Истанбул. За да бъдат отведени до турско-българската граница, те платили 6000 долара на каналджия, който им взел паспортите. От Истанбул до Одрин иракчаните пътували също с автобус. От Одрин ги поел друг водач. По-късно го сменил с трети каналджия, който ги завел до границата. Там те се присъедини ли към другата група и тръгнали през полосата.
В началото на месеца, на 6 ноември, петима преминали нелегално границата иракчани бяха заловени чак в Индустриалната зона на Сливен. Емигрантите се криели в ремарке на ТИР с турска регистрация и са открити при разтоварването му в склад на фирма. От него изскочили петима мъже на видима възраст между 25 и 30 години. По-късно проверката установила, че двама от мъжете са иракски граждани и са на възраст съответно 41 и 38 години, а трима са иранци - съответно на 24, 23 и 17 години.
Изяснено е, че петимата са се качили в товарния автомобил в Истанбул и са преминали нелегално държавната граница. ТИР-ът е бил управляван от 58-годишния С.А. от българското село Мартен.
От трафик на нелегални емигранти са пропищели и в Италия. И там при поредната операция на полицията срещу трафика на хора се оказа, че в канала е замесен българин. Миналия вторник (10 ноември) на пристанище Бари беше заловен ТИР с 27 иракски граждани, които са били без валидни документи за влизане в страната. Те били укрити в отделено с подвижна дървена преграда скривалище в товарното ремарке на ТИР-а. Според признанията им, повечето са заплатили за пътуването суми от порядъка на 4 хил. евро. При операцията на италианската полиция е арестуван и шофьорът на ТИР-а, който е български гражданин.
Акцията в Бари бе част от мащабна операция на италианската полиция за пресичане на трафик на хора, носеща кодово название Ticket to ride, по известния хит на Бийтълс. Операцията бе проведена едновременно в 16 италиански града, бяха задържани десетки членове на международна организация, която извършила над 180 транспорта с около 2500 нелегални емигранти в периода 2006-2009 година. Организацията е била специализирана в прехвърлянето на кюрди от Ирак в Европа. Бегълците са прехвърляни от Ирак в Турция, а оттам с камиони, лодки или пеша - до Гърция. Укрити в ТИР-ове, те са товарени от гръцки пристанища на фериботи за Венеция, Анкона, Бари и Бриндизи.
Таксата за прехвърляне на един човек варира от 4 хил. до 8 хил. щ. долара. Онези, които можели да си позволят, заплащали и по 10 хил. долара за трансфер със самолет, като организацията им осигурявала не само билет, но и фалшиви документи.
Следствието по случая в Италия ще се разпростре и в Турция, където организацията разполага със структури, включително и за пране на парите от трафика на хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във