Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Заловена бе група за отвличане

Антимафиоти разкриха и задържаха трима похитители, отвлекли в сряда 23-годишния Александър Краус, роднина на бившия министър на транспорта Вилхелм Краус, съобщиха от МВР.
При специализирана операция на Дирекция Противодействие на организираната и тежка престъпност към Главна дирекция Криминална полиция под ръководството на Софийската градска прокуратура в четвъртък (16 юли) вечерта на столичния бул. Сливница са били задържани трима криминално проявени - Р.П. (35 г.), Д.С.( 28 г.) и Я.М. (33 г.). Ден по-рано те отвлекли младежа, който е с двойно гражданство, както уточни в петък (17 юли) заместник градският прокурор Роман Василев. Според неофициалната информация Краус е с немско гражданство.
Още в сряда похитителите се свързали с роднина на отвлеченото момче и поискали 50 000 лв. откуп. Операцията по спасяването на Александър Краус е започнала след сигнал от близките, които са получили обаждания от похитителите. Комуникацията между тях е била проследена и анализирана от прокурори и полицаи. Няколко часа след намесата на антимафиотите престъпната група е била локализирана в района на ж.к. Люлин и е започнала акция по задържането й и освобождаване на заложника. В нея са взели участие служители от сектора за специални операции в Главна дирекция Криминална полиция. Претърсени са няколко столични адреса, от които са иззети веществени доказателства. Води се досъдебно производство в Софийската градска прокуратура.
Това е втори случай с отвличане на представител на фамилия Краус. На 22 октомври 2007 г. 30-годишният Михаил Краус, син на ексминистъра, беше отвлечен в София. Първоначално семейството отказа да плати исканата сума от 1.2 млн. евро и в отговор похитителите отрязаха фалангата на малкия пръст на дясната му ръка. По-големият брат Антон се включил в преговори с бандитите и договорил 300 хил. евро откуп, сочат данните от разследването. Михаил Краус бе освободен на 20 ноември 2007 г. след плащане на откупа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във