Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Заловиха Дон Корлеоне

Организирана престъпна група, занимавала се с източване на ДДС, е задържана в петък (14 май) при мащабна операция Дедесарите, проведена от служители на МВР, ДАНС и приходната агенция под ръководството на Софийската градска прокуратура (СГП), съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство. Задържани са 56-годишният лидер на групата с псевдоним Дон Корленоне и още 15 лица. Извършени са претърсвания на 18 адреса.
Рано сутринта барети и екипи на столичната полиция са атакували жилища и офиси в столичните квартали Банишора, Люлин, Банкя, Овча купел, както и района на бул. Константин Величков, откъдето били иззети голямо количество счетоводни документи. По думите на градския прокурор на София Николай Кокинов освен документите са прибрани софтуер и компютри, тъй като акцията е за неправомерно източване на ДДС.
При ареста на тартора на групата у него били намерени 11 000 лева. Освен Дон Корлеоне, по-известни сред задържаните са 25-годишният Вики Малкия и 30-годишен мъж с прякор Дебелия. И те, подобно на своя главатар, били криминално проявени. Дебелия е познат на полицията като крадец на автомобили и покрай изработване на фалшиви документи. Повечето от задържаните са се занимавали с документни измами, с хазарт, с данъчни престъпления, кражби на автомобили и т.н.
Според първоначалните данни групата е ощетила държавата с над 40 млн. лв., а с акцията е предотвратено източването на още 15 млн. лева. Мащабната операция е реализирана след няколкомесечна упорита работа на полицаи, на антимафиоти и данъчни инспектори под прякото наблюдение на прокуратурата. Специализираните екипи внимателно следели престъпната дейност на групата, създала схема за източване на ДДС от държавата.
Според направения анализ групата действа от близо пет години. Членовете й регистрирали фирми на името на социалнослаби и малограмотни лица. Тези фирми развивали фиктивна търговска дейност и издавали фактури за несъществуващи стоки и услуги на дружества, които извършвали реална дейност. По този начин бил занижаван дължимият данък добавена стойност, а спечелените суми раздавали като заеми. Заподозрените отпускали кредити на бедни хора срещу непосилни лихви, а после ги принуждавали със сила и заплахи да прехвърлят имуществото си във владение на дедесарите.
Към края на деня в петък се очакваше да бъде повдигнато обвинение срещу 6-7 от задържаните, но до редакционното приключване на броя това не стана. Акциите от този род ще продължат с нестихващо темпо, увери вътрешният министър Цветанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във