Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Заловиха съдия с подкуп

Шумолене на пари се чу в четвъртък (21 октомври) откъм Окръжния съд във Велико Търново и предизвика светкавична акция на антимафиоти от ГДБОП и на колегите им от тукашната областна дирекция. Окръжният съдия Славчо Петков беше задържан в полунощ, докато получавал 6000 лв. подкуп, съобщиха от МВР. Операцията е проведена под ръководството на Софийската градска прокуратура и лично на заместник градския прокурор Роман Василев.
Магистратът е арестуван в автомобил пред блок в квартал Картала, докато получавал парите от обвиняем за кражба. Те са част от сумата от 25 000 лв., срещу които Петков е трябвало правилно да реши делото в полза на обвиняемия. Сигналът за подкупа е бил подаден в началото на седмицата в ГДБОП, потвърди заместник градският прокурор Василев. След това е бил препратен в Софийската градска прокуратура. Там е бил създаден спецекип от прокурори и антимафиоти, който пристъпил към реализация на операцията за изобличаване на подкупния съдия.
Преди седмица вътрешният министър Цветан Цветанов предизвика гнева на съдийската колегия, заявявайки по повод променената мярка на Алексей Петров, че когато зашумолят парите, се променя посоката на делото, има много изкушения за съдиите. За срам на магистратите арестът на Петков потвърди тежките думи на вицепремиера.
Висшият орган на съдебната власт също призна позорния факт преди редовното си заседание в четвъртък (21 октомври). Комисията за борба с корупцията и професионална етика към Висшия съдебен съвет ще се самосезира по случая със Славчо Петков, обяви Цони Цонев, председател на комисията. Той изтъкна, че ВСС е поел курс на непримиримост към всякакви форми на корупция на магистрати и че няма случаи, при които етичната комисия да не се е самосезирала и да не е направила проверки по сигнали за корупция. Според Цонев в комисията постъпват сигнали, които се проверяват, но досега нито един не е бил потвърден. Подобни действия трудно се доказват, а и постъпилите сигнали от граждани често се оказват по-скоро предположения, каза Цонев. Според него постъпилите напоследък информации за корупция в по-голямата си част са били срещу съдии. Специално за Славчо Петков досега във ВСС не е постъпвал сигнал, уточни Цонев. Изглежда, за част от магистратите, макар и и малка, шумоленето на пари е привлекателно, призна той.
От справка на деловодството на Окръжния съд в града на болярите 51-годишният Петков работи в наказателната колегия на съда, където е постъпил през 1998 година. Преди това е бил следовател в Плевен. Председателят на Окръжния съд Мая Маркова е разпоредила проверка в деловодството, за да се види какво дело за кражба е трябвало да гледа арестуваният й колега. Според неофициална информация подкупът е бил даден във връзка с дело за кражба на горива, което е отложено на втора инстанция в Окръжен съд - Велико Търново. В това дело подсъдими са били шестима души, които са били обвинени за три кражби преди шест години в Свищовско, Ямболско и Тутраканско. Четирима от обвиняемите са били оправдани от Районен съд -Свищов, а другите двама са получили осъдителни присъди.
Ще напомним, че през май тази година Софийската градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу съдията от Кюстендил Юрий Маринов, който бе заловен с подкуп от 24 000 лв., и срещу граничен полицай Чавдар Бурназки, който посредничил при даването на рушвета. На 13 октомври 2009 г. Юрий Маринов, в качеството си на съдия в Окръжния съд в Кюстендил, е получил 24 000 лв. като подкуп, за да остави в сила разпореждане на Районния съд в Дупница, посочиха обвинителите. Делото, което съдията е гледал, засяга ревизионен акт на строителната фирма Алматея прима на стойност над 1 млн. лева. Част от парите бяха открити в дома на съдията, друга част - у посредника Чавдар Бурназки, който по това време бил служител на Гранична полиция. По ирония на съдбата в същото време течала процедура за прехвърлянето на Бурназки в дирекция Вътрешна сигурност, която в МВР следи корумпираните ченгета.
По повод задържането на съдия Петков вътрешният министър Цветан Цветанов призова в телевизионно интервю гражданите да споделят информация, свързана с подкупността както на полицаи, така и на прокурори, съдии, следователи. Това са формата и начинът да се преборим с корупцията и да започне очистване на системите - както правоохранителната, така и съдебната, заяви МВР-шефът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във