Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Замазват прокурорските гафове по САПАРД

Проваленото дело САПАРД за пране на пари предизвика скандал и очаквания, че ще се потърси отговорност от виновните. Но вместо това вече тече обратното броене за смачкване на разследването. Софийският градски съд (СГС) тази седмица измени мярката за неотклонение на прокурора от Софийската апелативна прокуратура Стойчо Ненков от парична гаранция в подписка. Ненков оттегли касационния протест срещу оправдателните присъди на бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков, постановени от Софийския апелативен съд, след което го обвиниха за престъпление срещу правосъдието, а Висшият съдебен съвет (ВСС)образува дисциплинарно производство срещу него.


Според СГС не е налице висока убедителност на предположението за участие на Стойчо Ненков в извършване на престъплението, в което е обвинен. Ниската степен на убедителност пък правела мярката за неотклонение парична гаранция необоснована, особено в такъв висок размер - 5000 лева. Привидно топката е отбита към апелативния прокурор на София Ангел Илиев, за когото можело да се направи обосновано предположение за осъществена недопустима форма на влияние върху Ненков да оттегли протеста. Данни за пряка намеса на Илиев обаче няма. За надзорните прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП)също е намерено извинение - те не били запознати с делото, когато свикали съвещание в последния възможен момент, за да решат какво ще правят. Нямали и готовност сами да изготвят допълнението към протеста.


СГС описва детайлно гимнастиките на прокуратурата за връчване на делото САПАРД на подходящия човек. То било наблюдавано от Магдалена Лазарова, която внесла обичайния за по-обемните и сложни дела бланкетен протест срещу оправдателните присъди на Николов и Стойков. До 11 октомври 2012 г. прокуратурата трябвало да внесе и подробно изложение с мотиви, но Лазарова не успяла да го направи, тъй като междувременно беше избрана за член на ВСС. На 2 октомври на случаен принцип делото е преразпределено на Вичо Вичев, но нито му било докладвано, нито разбрал, че му е възложено. Нещо повече - четири часа по-късно делото отново било вкарано в системата за разпределение, без да е отбелязано защо се налага това.


При новата лотария то се пада на Ангел Илиев, който отказва да го поеме със странния аргумент: служебни ангажименти извън прокуратурата. Следва ново разпределение и този път печеливш е Емил Дангов. Явно и той е взел погрешния билет, защото два дни по-късно делото отново е вкарано в системата за поредно преразпределение. Отбелязано е, че прокурорите Вичев и Дангов са си направили самоотвод, което Вичев категорично отрича, а за отвода на Дангов данни няма. В един момент се оказва, че няма кой да поеме един от най-знаковите процеси, наблюдаван с особено внимание от Европейската комисия. Всички столични апелативни прокурори не могат да вдигнат глава от работа - но не само заради участия в съдебни заседания, а и заради семинари. В тази ситуация Ангел Илиев дава указания делото да бъде разпределено не чрез случаен, а чрез определен избор - с пояснението, че единственият свободен обвинител е Стойчо Ненков.


Ненков поема официално делото в петък, 5 октомври, но го чете в първите три дни на следващата седмица - от 8-и до 10 октомври. За надзорните прокурори от ВКП Ваня Несторова и Петя Маринова не останало време да четат, та обсъдили протеста на крак. На 8 октомври Стойчо Ненков бил извикан в кабинета на Несторова, където били още Маринова и Андрей Андреев. Несторова чела на глас мотивите на съдия Калин Калпакчиев (избран също за член на ВСС)към оправдателната присъда, а Маринова предлагала как да се формулират основанията в касационния протест. Крайно решение обаче не било взето и на 10 октомври Ненков докладвал устно на прекия си началник Ангел Илиев какво смята да прави. Илиев също се произнесъл устно, но днес отказва да каже каква е била позицията му. А СГС приема мълчанието му като упражняване на правото на свидетел да не дава показания, които биха го уличили в извършване на престъпление.


Второто и последно съвещание с надзорните прокурори било направено в последния възможен момент - на 11 октомври в 16 часа. Обсъждането било обаче безсмислено, тъй като Ненков не само вече е изготвил изложението, с което оттегля протеста срещу оправдателните присъди, но и го е завел надлежно в деловодството на Софийската апелативна прокуратура. На срещата донесъл копие от изложението, но си затраял, че оригиналът вече пътува. Висшестоящите прокурорки пък до една се правят на ни лук яли, ни лук мирисали. Тонева твърди, че не е прочела изготвеното от Ненков изложение, Маринова - че не се е запознала със същината му, а само с отделни изрази, а Несторова просто казва, че не е разбрала за оттеглянето на протеста. От своя страна Ненков отказал да подпише предложените от тях корекции, знаейки, че няма и време да ги внесе. Да се чуди човек какво изобщо са обсъждали и какво в крайна сметка са решили.


Очевидно е, че СГС върти и суче, за да отърве всички от отговорност. Съдът приема за чиста монета оправданието на Стойчо Ненков, че той нямало как да има точна и ясна позиция за съдържанието на протеста, защото надзорните прокурори насрочили първото съвещание, без изобщо да са се запознали с материалите по делото. Затова не можел и да бъде упрекнат, че не е бил готов с критична позиция към този момент. Посочвайки основателно, че за упражняване правомощията на надзорната прокуратура е трябвало да има съвещание в подходящ срок, съдът не коментира направил ли си е някои труда да поиска това. Съдът прави обаче заключението, че насрочването на второто съвещание в последния възможен ден и съвсем в края на работния ден обяснимо довело до незадълбочено проучване на хартиения носител, предоставен от Ненков.


В крайна сметка виновник №1 излезе... факторът време. С подобни безобразни актове на СГС изходът на наказателното производство срещу Стойчо Ненков е предопределен. А оттам и на дисциплинарното, което се води както срещу него, така и срещу Ангел Илиев. В най-добрия случай Илиев ще отнесе някоя дребна дисциплинарна санкция, за да се замаже крещящата корупционна схема по проваляне на делото САПАРД. Да дойдат демонстрантите от Орлов мост...

Facebook logo
Бъдете с нас и във